Продовжуємо серію інтерв’ю з провідними веслувальниками країни напередодні головного національного старту року – особистого чемпіонату України пам’яті Вячеслава СОРОКІНА. Слідом за Олегом КУХАРИКОМ, Павлом АЛТУХОВИМ, Марією КІЧАСОВОЮ-СКОРИК та Людмилою ЛУЗАН в рубриці «Перед стартом» бронзовий призер чемпіонату Європи-2019 серед молоді Дмитро ДАНИЛЕНКО:

- Дмитре, як настрій за кілька днів до початку головного національного старту року?

- На даному етапі підготовки поки не відчуваю передстартового хвилювання. Тренування йдуть повним ходом, набрав непогану форму. Залишилося тільки ії втримати. Хвилювання немає, я впевнений, що все буде, як треба.

- Річна перерва в змаганнях якось позначилось на психологічному стані?

- Так, це позначається психологічному стані, адже плани та цілі на нинішній рік були зовсім інші. Але гонки відновлені. Буде і чемпіонат України, і, дай Бог, чемпіонат Європи. Для мене перенесення Олімпійських ігор в плюс, тому що я ще достатньо молодий спортсмен та стаю тільки сильніше, а лідерам світового спринту – а орієнтуюсь тільки на них – вже за тридцять, чи близько до цього віку. Для них, гадаю, перенесення Ігор не на користь. Таким чином, те, що Олімпіада буде наступного року, мій козир.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ-2019. ПІДСУМКИ

- На минулорічному чемпіонату світу ви були близькими до завоювання олімпійської ліцензії відразу в двох видах програми. Як оціните виступ на цих змаганнях?

- Я незадоволений лише двома моментами: тим, що не потрапив в головний фінал в спринті, і тим, що з пацанами не потрапив у фінал змагань байдарок-четвірок. Що стосується особисто мене, то тут враження від виступу на дистанції 200 метрів неоднозначні. Ми вже провели зі старшим тренером збірної Миколою Кремером прийшли до висновку, що я «перегорів» у півфіналі. Так чекав цієї гонки, так готувався. Так перед стартом бив себе в груди, мовляв, зараз вийду у фінал. Але не вийшло…

Але я розумію, що у мене ще є шанс поборотися за олімпійську ліцензію, у мене є ще запас за віком. Я буду становитися тільки сильніше. Я відчув рівень кращих спринтерів світу. Я двічі стартував поруч з олімпійським чемпіоном, чемпіоном світу британцем Ліамом Хітом, навіть на першому «полтиннику» обганяв його у попередньому заїзді. Щоправда, за рахунок свого досвіду та сили в цій гонці переможцем вийшов саме він. В цілому, я задоволений собою, адже я виграв фінал В, що, наскільки я знаю, є кращим виступом українців, коли спринт став олімпійським видом.

СПРИНТ

- У всіх гонках ви були в першій трійці. Давайте їх згадаємо. Отже, гонка №1…

- Я стартував по сусідній доріжці із Хітом. Моя задача була – не відстати від нього на багато. Про виграш поки зарано говорити. Виходив з бойовим настроєм, заряджений, без страху, звісно адреналін зашкалював. Взагалі, я нікого із суперників не боюся, особливо після того, як на шляху у фінал Європейських ігор обіграв кількох досвідчених спринтерів. Тоді я зрозумів: «Всі люди, у всіх забиваються м’язи, і всі, навіть Хіт, можуть помилятися». Взагалі, кожній гонці віддавався максимально.

- Якісь висновки були зроблені після попереднього заїзду?

- Так. Тренер сказав, що по ходу дистанції треба більше потужності прикласти, що треба від суперників відриватися не за рахунок того, що я маленький та спритний, а саме за рахунок потужності. До речі, в період підготовки до сезону ми чимало часу присвятили саме роботі на потужність та швидкість.

- Ви сказали, що добитися результату завадив зайвий настрій. На чому це сказалося?

- На моменті старту. Я заїхав в «пастку» десь за п’ять секунд до команди стартера. Від такого наднастрою у мене в очах потемніло. Серце трохи не вискакувало з грудей. Говорю себе: «Діма, Діма, спокійно» та від’їхав трохи назад, а тут вже пролунало: «Ready, set, go!». І, таким чином, я зробив старт не так, як я вмію, втративши дорогоцінні частки секунди. Був би, що називається, «мій старт», я би вилетів від Хіта. А так я стартував третім, і третім фінішував. Вперше в житті у мене такий стан був на старті. Треба навчитися справлятися з емоціями.

K1 200 Heat

23 серпня 2019 року. Сегед. Чемпіонат світу. 200 м. Півфінал. Дмитро ДАНИЛЕНКО конкурує з олімпійським чемпіоном, дворазовим чемпіоном світу в спринті Ліамом Хітом

- Це було вперше в житті, напевно через це, що і гонки такого рівня відповідальності у вас в житті ще не було…

- Так, згодний з вами.

- У підсумку до фіналу не вистачило 0,02 секунди – рівно стільки ви поступилися шведу Меннінгу, який показав результат 34,50 секунди…

- Було дуже і дуже досадно. Розумів, що десь трішечки недопрацював. Але знав, що в мене ще є шанс. Це досвід. Досвід – це неправильно прийняте рішення. Зробили висновки – рухаємося далі

- Налаштуватися на фінал В було проблемою?

- Абсолютно. Я і спав спокійно, і зранку у мене не було зайвого хвилювання. Я був впевнений, що стану переможцем цієї гонки. Фінал В пройшов так, як мав пройти півфінал: спокійно, агресивно та сильно, без жодних огріхів за технікою. Все було класно. Це була краща гонка в моєму житті.

- Чи реально, в наших українські реаліях, на рівних суперничати на рівних, а можливо й перемагати, такого монстра сучасного спринту як Ліам Хіт?

- Звісно, так. Я вже з ним суперничав на рівних – в попередньому заїзді програв йому десь півкорпусу. Але він дуже міцний. Інші теж міцні, але Хіт міцний по-особливому. Але й він може зробити помилку, що показав фінал, де він допустив осічку на старті. Втім, це відставання він ліквідував упродовж дистанції та здобув перемогу.

«ЧЕТВІРКА»

- Байдарці-четвірці, де компанію вам складали Кирило Черноморов, Іван Семикін та Денис Лахманов, не вистачило 0,6 секунди до виходу у фінал…

- Могли потрапляти до фіналу і боротися за олімпійську ліцензію. Це було нам по силах. Вважаю, що припустився помилки як загребний. Я побачив, що втрачаємо хід, та вирішив, що фініш треба піти раніше, ніж планувалося. Ми пішли цей фініш, і за метрів п’ятдесят ще втримували позицію в трійці, але стали четвертими. Якщо б розпочали заключний відрізок пізніше, можливо, змогли б потрапити у фінал. Як було б в реальності, складно сказати.

K4 500 men

24 серпня 2019 року. Сегед. Чемпіонат світу. 500 м. Байдарка-четвірка у складі Дмитра ДАНИЛЕНКА, Кирила ЧЕРНОМОРОВА, Івана СЕМИКІНА та Дениса ЛАХМАНОВА бореться за вихід у фінал

КАРАНТИН

- Поговоримо про нинішній рік. Карантин вибив з колії?

- Так, але не можу сказати, що на сто відсотків. Після Італії два тижні був вдома, у Новомосковську, на самоізоляції, далі почав тренуватися – звісно, не з такою інтенсивністю, як на передсезонних зборах – по одному разу на день. Трохи лякали невизначеність зі спортивним майбутнім. У зв’язку з цим, навіть почав працювати на роботі, яка не пов’язана зі спортом.

Тож, звісно, карантин позначився на моєму стані – на вазі, на силі та, можливо, якоюсь мірою на психології. Втім, з початком централізованих зборів я швидко повернув кондиції і знаходжуся в гарному стані.

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ-2020

- Які очікування від чемпіонату України?

- Серед конкурентів – ті хлопці, спортсмени збірної України, з якими я зараз тренуюся на зборі в Дніпрі. Які очікування? Як завжди: тільки перемога. Також планується виступ в байдарці-четвірці збірної України. Мабуть, у тому ж, складі, що і на чемпіонаті світу, але точно не можу сказати. Треба виправити помилку, що була у Сегеді, та й просто промоніторити наш стан.

- В цілому, цілі на сезон?

- Відібратися в збірну України на чемпіонат Європи та боротися там за медалі. Але поки що всі думки про виступ в «одиночці». Коли відберусь, тоді і поговоримо детальніше про Євро.

K1 200 UkrChamp

16 червня 2019 року. Дніпро. Фінальний заїзд в спринті став прикрасою чемпіонату України

K1 200 UkrChamp

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…