Продовжуємо серію інтерв’ю з провідними веслувальниками країни напередодні головного національного старту року – особистого чемпіонату України пам’яті Вячеслава СОРОКІНА. Своїми думками з пресслужбою ФКУ поділився учасник Олімпійських ігор-2016, володар двох бронзових медалей Євро-2015 каноїст Павло АЛТУХОВ, якого на найближчому змаганні ми побачимо в новій якості.

- Вже хочеться вийти на воду в рамках серйозних змагань, - розповів на початку бесіди Павло. - Втім, не можу сказати, що їхня відсутність колись позначалася на моєму бажанні ганятися.

- Як, взагалі, поставилися до таких кардинальних змін в календарі сезону?

- Спокійно. Звісно, як тільки повідомили про перенесення Олімпійських ігор, засмутився, як, напевно, і всі спортсмени. Але згодом зрозумів: це просто треба прийняти. Нам дали ще рік, щоб підготуватися до Олімпіади, тож треба використати цей період з користю для себе. 

Ми ж не можемо змінити ситуацію, тож треба ії прийняти такою, як вона є, та рухатися далі.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ. ОЦІНКА ТА ВИСНОВКИ

- Поговоримо про минулий рік – найважливішій в олімпійському циклі, не враховуючи самих Ігор. Ваш коментар за підсумками ліцензійного чемпіонату світу?

- Минулий сезон, взагалі, вийшов не найкращим для мене, навіть національний відбір програв. Дякую головному тренеру збірної України Юрію Чебану, що зробив додатковий контроль, який дав мені шанс відібратися на чемпіонат світу в «одиночці» та показати себе. Я став 10-м в світі, що теж непоганий результат, але для завоювання ліцензії цього було недостатньо. Півфінальна гонка на дистанції 1000 м склалася для мене добре, і це дало мені поштовх та мотивацію на подальшу роботу, щоб стати кращим.

- Давайте більш детально про цю гонку. Лише 0,26 секунди не вистачило для потрапляння у фінал та подальшої боротьби за ліцензію. З цього складається цей відрив, в чому бачите недопрацювання – чи на дистанції, чи в підготовці?

- Результат складається з багатьох факторів, зокрема і з тих, про які ви сказали. Раз був програш, значить, було недопрацювання – і на дистанції, і в підготовці. Так, відрив маленький, але це чемпіонат світу, до того ж ліцензійний – всі готуються максимально, тому і відриви мінімальні.

Altukhov Wprld 2019

24 серпня 2019 року. Сегед. Чемпіонат світу. В півфінальному заїзді на дистанції 1000 м Павло АЛТУХОВ фінішував 4-м - на відстані 0,26 від фіналу та продовження боротьби за олімпійську ліцензію.

- Напевно аналізували з тренером результати, показані на чемпіонаті світу. До яких висновків дійшли?

- Здається, це вже так давно було. Це просто був, так би мовити, чекпойнт. Дісталися до нього, зробили висновки та пішли далі. Ми налаштовувалися боротися за ліцензію в цьому році. На жаль, сезон так склався, що відбору не було, тож ціль переноситься на наступний сезон. Що було – то було. Після чемпіонату світу були зроблені висновки, потім, у процесі підготовки, ще були зроблені нові висновки. І, чесно кажучи, не хочеться відкочуватися назад та згадувати.

ПЕРЕДСЕЗОННА ПІДГОТОВКА

- Як оціните роботу, яка була зроблена в період передсезонної підготовки?

- До роботи підійшли комплексно і все, що було заплановано, зробили, тож передсезонною підготовкою я задоволений. На зборах в Італії була гарна, я би сказав навіть, домашня, атмосфера, що тільки сприяло гарній роботі. Вперше в кар’єрі був на лижному зборі в Болгарії – мені дуже сподобалося. Взагалі, поява нових локацій для зборів додає позитивних вражень. Якщо буде така можливість, якщо збір в Бельмекені буде в планах, хотів би і в наступному сезоні там готуватися. Раніше ми працювали на лижних зборах в Тисовці, тут – нова висота, середньогір’я, тож треба буде думати, як проводити тренування, щоб адаптуватися до нових умов. Для мене це було новим викликом, а новий виклик – це завжди цікаво.

НОВИЙ ВИКЛИК

- Як пройшов для вас карантин в спортивному плані?

- Я живу поруч з лісом, тож постійно робив пробіжки. Також займався загально-фізичною підготовкою. Невдовзі Кабмін видав указ, який дозволив тренування спортсменам збірної України, і ми продовжили підготовку в домашніх умовах, вже в більш інтенсивному режимі. Потім вже розпочалися централізовані збори. Розслаблятися та відпочивати я не бачив сенсу.

- Чи можете оцінити свою готовність на даний момент, чи треба дочекатися гонок?

- Не люблю загадувати. Готовність покаже дніпровська вода.

- Планувалася ваша робота в екіпажі-двійці з одним з найсильших каноїстів країни Юрієм Вандюком…

- Так. На останньому зборі в Обухові ми дійсно працюємо з Юрою в екіпажі.

- Які враження?

- Ми вже пробували такий екіпаж, ще минулої зими, але тоді не вдалося добре налаштувати човен. Зараз почали більш активно тренуватися в «двійці». Мені подобається, але теж не хочу загадувати. На чемпіонаті України все побачимо.

- Екіпаж-двійка – це новий виклик для вас?

- Так. Я можу так сказати. Мені це цікаво, і можу сказати, що мені давно хотілося спробувати себе в класичному екіпажі-двійці, де спортсмени веслують з різних сторін (на Кубку України-2018 Павло в екіпажі з ще одним «правим» - Олександром Сівковим – посів 4-е місце на «тисячі». – пресслужба). Радий, що є така можливість. Але одиночка також залишається в пріоритеті, і я націлений завоювати для України олімпійську ліцензію в цьому виді програми.

- Які цілі ставите на цей сезон?

- Ми сподіваємося, що буде чемпіонат Європи, але поки що мої думки про найближчий старт - чемпіонат України, де я націлений перемогти у всіх видах програми, де стартуватиму. Якщо буде Євро, звісно, будемо ставити серйозні цілі і на цих змаганнях. Взагалі, все залежатиме від того, як буде розвиватися в світі ситуація з коронавірусом.

- Кого бачите серед конкурентів в боротьбі за перемогу на чемпіонаті України?

- Мабуть, все ті веслувальники, що і раніше. Втім, я в першу чергу розраховую на себе. Мій головний конкурент – це я сам. Переможу себе – переможу всіх.

- Мабуть, зараз перемогти в чемпіонаті України для вас принципово, як ніколи, адже в минулому сезоні ви на «тисячі» не потрапили навіть в «призи»?

- Для мене принципова кожна гонка, в якій я беру участь. Я поставив перед собою певні цілі і маю їх досягти. Звісно, хочу повернути титул чемпіона України на олімпійській дистанції.

Altukhov Wprld 2019

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…