Старший тренер національної збірної України (каное, чоловіки) Сергій БЕЗУГЛИЙ розповів про підготовку каноїстів до Кубку світу в Сегеді. Привідом для бесіди став високі показники спортсменів на чемпіонаті України.

ПІДГОТОВКА ДО СЕГЕДУ. ЗАКЛЮЧНИЙ ЗБІР

- Сергію Олександровичу, добіг свого кінця тренувальний збір перед Кубком світу в Сегеді. Він вийшов досить тривалим та пройшов в Обухові, де готувалася вся збірна…

- Спочатку цей збір планувався як один з етапів підготовки до чемпіонату Європи, але після чемпіонату України стало відомо, що він буде скасований. У зв’язку з цим підготовка була скорегована, адже програма змагань на Кубку світу відрізнялася від чемпіонату Європи. Збір був подовжений на десять днів. Звісно, ми раніше прибрали навантаження у підготовці, адже Кубок світу майже на місяць раніше, ніж Євро. Ось у вівторок вирушаємо в Сегед на наш єдиний в цьому році міжнародний старт (розмова проходила в понеділок. – пресслужба).

- В яких видах буде представлено «чоловіче» каное в Угорщині?

- У всіх видах програми, причому двома учасниками, чи екіпажами в кожному, як і всі збірні: чотири «одиночки» - 200, 500, 1000, 5000 м, дві «двійки» - 500 і 1000 м, а також змішана категорія – «двійка» на дистанції 200 м. В міксті ми також виставлятимемо два найсильніших човна, для чого був проведений контрольний зріз. Відібрали такі екіпажі: Віталій Вергелес/ Анастасія Четверікова і Тарас Міщук/ Людмила Лузан.

- Які були задачі на заключному зборі?

- На особистому чемпіонаті України провідні каноїсти мали високі часові показники. Ці показники ми спробували зберегти, але це було непросто, адже на дворі вже осінь, кінець вересня. В таку пору температура води знижується, відповідно падає і швидкість. Та й самим спортсменам важко фізіологічно, адже зазвичай сезон завершується в серпні, а у вересні вони відпочивають. Тим не менш, хлопці підійшли до змагань в гарній формі і, сподіваюсь, достойно представлять країну.

Відзначимо, що нам, напевно, вперше, за останні роки вдалося зібрати в одному місті всіх найсильніших каноїстів – 10 спортсменів. Зазвичай каноїсти тренувалися групами зі своїми особистими тренерами в окремих місцях. За допомогою головного тренера збірної України Юрія Чебана мені вдалося об’єднати найсильніших каноїстів на одному зборі. Планували перевірити варіанти «четвірок» з прицілом на чемпіонат Європи, але Євро відмінили, а в програмі Кубку світу «четвірок» немає. Тим не менш, була проведена велика робота, зокрема ми спробували чимало варіантів «двійок» з перспективою на наступний рік.

Bezugly 005

Bezugly 005

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ

- Перед тим, як поговорити про задачі безпосередньо в Сегеді, давайте поговоримо про виступ на чемпіонаті України, де трапилося чимало цікавих подій, та про інші події цього року

- Я залишився задоволений виступом основної збірної на чемпіонаті України, тому що всі ії представники посіли лідируючи позиції в окремих видах. Була дуже цікава боротьба і на дистанції 500 м, і на 1000 м. На «тисячі», як ви знаєте, Юрій Вандюк доказав, що він найсильнішій каноїст України. Як би не було образливо для Павла Алтухова, Юрій впевнено виграв цей олімпійський вид.

Дуже радий за молоде покоління в особі Віктора Свиридюка, Данили Харечка, які пройшли низку зборів з національною збірною, а досвідчених бійців - Дениса Камерилова та Віталія Вергелеса. Очікувана, але з іншого боку, несподівана перемога.

Крім того, дуже радий не тільки перемогам, але й часовими показниками. Вони свідчать про конкурентоспроможність на міжнародній арені.

- Готували саме на такий результат, чи спортсмени дещо перевершили очікування?

- В «каное-двійці, 1000 м», як і в одиночці на цій дистанції, ми готували хлопців саме на такий результат, і навіть більш високий (в «каное-двійці, 1000 м Юрій Вандюк/ Павло Алтухов показали результат 3.35,37, в «одиночці» Юрій Вандюк фінішував з часом 3.49,21. – пресслужба). Але я впевнений, що вони готові показувати більш високі результат.

ВАНДЮК/ АЛТУХОВ

- Трохи детальніше про двійку Вандюк/ Алтухов, де в екіпажі були поєднані два найсильніших одиночника України…

- Такий екіпаж, як на мене, назрівав достатньо давно. Але Павло та його тренер Сергій Жіляєв достатньо скептично відносилися до такої ідеї. Після мого приходу в збірну, на початку цього року, моєю першою задачею було спробувати цю «двійку», адже бачив в неї великий потенціал. Крім цього екіпажу, на зборах в Італії ми перевірені чимало інших варіантів – порівнювали їхні часові показники та технічну сумісність.

В двійці, про яку ми говоримо, загребним бачив тільки Юру Вандюка. Він може вести човен по дистанції з дуже холодною головою, про що свідчать його результати, які він показує упродовж кар’єри (до 2019-го року в двійці з Андрієм Рибачком. – пресслужба).

Павло дуже добре спрацювався з ним. Вже з першого разу, коли вони вийшли на воду, човен йшов плавно без ніяких зайвих рухів, і хлопці тримали доволі високу швидкість. Відразу було видно, що це два професіонали, і вони знають, заради чого вони сіли в цей човен.

Bezugly 005

Bezugly 005

- Які були головні технічні складнощі в роботі?

- Можливо, вас здивує моя відповідь, але ніяких складнощів в роботі не було. Вони, повторюсь, професіонали. І настільки підготовлені технічно, що грубих помилок з їхнього боку просто не було.

- Наскільки важко було Алтухову було адаптуватися до незвичної ролі рульового?

- Тут були складнощі більше психологічного плану. Він готовий це робити, і він це вміє. І це показав результат чемпіонату України – Павло рулив достойно.

- Який потенціал цієї двійки?

- Частково на ваше питання відповість Кубок світу в Сегеді. Вони мають доказати, що вони професіонали не тільки на Україні, але й на міжнародній арені.

- Напевно дуже важливим фактором успішності цього екіпажу може стати те, що обидва спортсмени зголодніли до великих перемог, чи не так?

- Так, згоден з вами. Вони спортсмени, які вже відбулися, які професійно підходять до роботи. І відмінно розуміють, що важкий труд має бути винагороджений медалями високого рівня, причому медалями найвищого ґатунку. Вони завжди хочуть бути першими.

ОЛІМПІЙСЬКИЙ ВІДБІР

- Наступної українські каноїсти мають боротися за олімпійську ліцензію в «одиночці, 1000 м»…

- На європейський відбір поїде володар Кубка України в цьому виді програми. Хто це буде? Складно сказати, адже я бачу тут дуже високу конкуренцію. Серед претендентів тут і Дмитро Янчук, і Тарас Міщук, і Павло Алтухов, та й інші хлопці (Юрій Вандюк не може відбиратися в одиночці, тому що завоював олімпійську ліцензію в «двійці» на чемпіонаті світу-2019. – пресслужба).

- Не потрапили навіть в призову трійку на олімпійській дистанції на чемпіонаті України двійка-призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро Янчук/ Тарас Міщук. З чим пов’язуєте невдалий виступ цього екіпажу на олімпійській дистанціях в останні роки?

- Складно назвати конкретно причину такого виступу. Мабуть, причина в тому, що вони працювали окремо від збірної. Це, як ми бачимо, не приносить результат. Тепер цей екіпаж буде працювати з основною збірною. Впевнений, в такій конкуренції, в такій роботі їхній результат зросте.

Bezugly 005

РОБОТА В ЗБІРНІЙ

- Ви розпочали працювати зі збірною тільки в цьому році. Як будуєте роботу в збірній, можливо, щось привнесли нового в підготовку?

- Я багато спілкуюсь зі спортсменами – і на березі, і на воді. Постійно цікавлюсь їхнім станом. Я прибічник того, що робота не має виконуватися заради роботи. Вона має виконуватися якісно, з розумінням того, для чого це робиться. Такий мій головний принцип підходу до тренувального процесу. Підхід має бути індивідуальним.

Bezugly 005

- Вам цікаво працювати в збірній?

- Так, дуже цікаво. Мені взагалі цікава тренерська робота – я про неї мріяв, ще коли був спортсменом. Розпочав з дитячого спорту – три роки працював тренером в ДЮСШ «Комунаровець» в Миколаєві. Ходив по школам, набирав дітей. Робота приносила і задоволення, і певні успіхи – діти почали брати медалі. Продовжити роботу не судилося – поступила пропозиція від Юрія Чебана, яку із задоволенням прийняв. Мені здається, що ми спрацювалися.

- З головним тренером обговорювали питання підготовки каноїстів, адже раніше він з ними працював?

- Підготовку ми обговорюємо, в будь-якому разі. Що стосується групи каноїстів, з якою Юрій Володимирович раніше працював, то на початку моєї роботи ми більш щільно обговорювали ці питання, а в подальшому він повністю мені довірив підготовку. Звісно, він в курсі контрольних показників спортсменів, всієї роботи, що проводиться.

СЕГЕД. ЦІЛІ

- На що можуть розраховувати каноїсти на Кубку світу?

- На медалі. Як ми говорили, на чемпіонаті України були показані конкурентноспроможні результати в «одиночці» та «двійці» на дистанції 1000 м. «Двійка, 500» Камерилов/ Вергелес показала результат гірше модельного. По результату в спринті складно говорити, адже був зустрічний вітер.

- Цікаво, які перспективи на Кубку світу Тараса Міщука в спринті, в якому він переміг на чемпіонаті України?

- Так, спринт неосновна його дистанція, а виступ на неї було бажанням Тараса проявити себе в цьому виді. На зборі ми, звісно, працювали над цією дистанцією, але йому буде важко конкурувати на Кубку світу, адже підготовка у нього була ближче до «п’ятисоточної». Схожа ситуація і у другого нашого учасника в цьому виді – Олега Боровика. Дистанція 200 м не є олімпійською і повинна бути другорядною, і я його в цьому переконав – Олег зрозумів, що треба ставити цілі в олімпійських видах. І ми провели велику роботу саме в підготовці на дистанції 1000 м. І наша робота принесла результат на чемпіонаті України – він фінішував третім в екіпажі з Едуардом Шеметилом. Така підготовка, звісно, змінила його спринтерські якості. Він став більш витривалим, трохи втративши в різкості, і тепер більш схильний до дистанцій 500 та 1000 м.

- Наскільки важливий цей старт в контексті олімпійського відбору, який відбудеться навесні?

- Так, навесні ми націлені завоювати ліцензію в «одиночці». А старт важливий тем, що хлопці мають себе реалізувати, реалізувати ту велику роботу, яка була зроблена в період базової та сезонної підготовки, за виключенням двох місяців, які випали через карантин. Кубок світу покаже, на якому ми рівні, які помилки, мабуть, були допущені в період підготовки, щоб це можна було скорегувати в майбутньому, щоб успішно виступити в олімпійському році.

- На яку кількість медалей націлюєтесь?

- Це спорт, і ми не можемо прогнозувати кількість медалей, але зі свого боку можу із впевненістю сказати, що спортсмени, і не тільки каноїсти, прикладуть максимум зусиль, щоб піднятися на п’єдестал Кубку світу. Дуже принципово буде завоювати медалі в олімпійських видах. Як ви знаєте, у нас в «двійці» новий цікавий екіпаж – Юрій Вандюк/ Павло Алтухов, плюс Юра дебютує на «тисячі» на такому рівні, і дуже мотивований на високий результат. Також розраховуємо на високі результати в міксті – створені екіпажі показали високі контрольні результати.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

02 листопада 2023

На Полтавщині трагічно загинув веслувальник

На Полтавщині від удару блискавки загинув 16-річний каноїст Богдан Салівон. Подробиці трагедії повідомив сайт 24tv.ua
01 листопада 2023

Топові веслувальники взяли участь в масштабному заході НОК України

В Хмельницькому відбувся всеукраїнський захід НОК України #OlympicLab, в якому взяли участь топові українські веслувальники
30 серпня 2023

Збірна України з веслування завоювали 2 медалі і 2 олімпійські ліцензії. Як оцінити цей результат?

За підсумками чемпіонату світу в Дуйсбургу збірна України завоювала 2 олімпійські ліцензії і 2 бронзові…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…