Продовжуємо серію інтерв’ю з провідними веслувальниками країни напередодні головного національного старту року – особистого чемпіонату України пам’яті Вячеслава СОРОКІНА. Слідом за Олегом КУХАРИКОМ та Павлом АЛТУХОВИМ на питання пресслужби ФКУ відповіла чемпіонка Європи 2017 року Марія КІЧАСОВА-СКОРИК, яка минулого року увірвалася у світовий топ-5 у спринті.

ОСТАННІ ТРЕНУВАННЯ

- Чекаю-не дочекаюсь вже старту, - зазначила Марія на початку бесіди. – Адже до цього часу у нас, зазвичай, вже чимало змагань за плечима.

- Над чим зараз йде робота в тренувальному процесі?

- Навантаження потроху зменшуються, йде відпрацювання гребка. В цілому, робота спрямована на відновлення, щоб підійти до старту в оптимальній формі. Цікава робота в тому плані, що відчуваєш себе та пробуєш налаштуватися на змагання.

- Чи була робота в екіпажах?

- Так, ми пробували «четвірки» в різних варіаціях. На даний момент ще незрозуміло, в якому складі ми стартуємо на чемпіонаті України.

- Чи побачимо вашу двійку з Анастасією Горловою, з якою ви стали чемпіонкою Європи та бронзовою призеркою чемпіонату світу?

- Ні, на чемпіонаті України ми не будемо йти «двійку». Відбір в команду буде йти за результатом виступу в «одиночці», а «двійка» та «четвірка» - не відбираються. Тож все сили і всі ставки – на виступ саме в «одиночці».

ЛІЦЕНЗІЙНИЙ ЧЕМПІОНАТ СВІТУ

- Давайте поговоримо про виступ на чемпіонаті світу-2019. Ми з вами трохи говорили про спринт вже в Сегеді, але був ще виступ в екіпажі-четвірці, який залишив неоднозначне враження, незважаючи на завоювання ліцензії…

- В екіпажі-четвірці на чемпіонаті світу у нас, на мій погляд, був середній виступ, а в спринті - дуже приємно несподіваний виступ, тим більше, що я раніше не виступала в цьому виді на чемпіонаті світу. Звісно, є над чим працювати в обох видах програми.

Складно аналізувати виступ в «четвірці», адже іноді незрозуміло, що відбувається в неї під час дистанції. Начебто все робимо, як завжди, але гарного результату досягати не виходить.

- Про виступ в «одиночці» ми спілкувалися, як говорять, по гарячих слідах. Був час проаналізувати фінальну гонку. Що, можливо, треба було зробити по-іншому, щоб, мабуть, потрапити на п’єдестал, до якого не вистачило якихось 0,13 секунди?

- Ми і так зробили багато, адже результат доволі високий. Взагалі, задачі в «одиночці» не було, тож саме по собі потрапляння було супердосягненням, тому що до мене останнього разу серед українок в світовий фінал потрапляла Інна Осипенко-Радомська ще на Олімпійських іграх-2012.

Спринт, взагалі, складно аналізувати. В будь-якому разі, ти викладаєшся по максимуму, а на стартовий сигнал реагуєш максимально швидко. Який резерв? Треба допрацьовувати в техніці – саме вона дає ось ці соті секунди, яких мені не вистачало до медалі. Тобто якихось великих помилок у фіналі у мене не було.

Szeged 2019 01

- Багато в спринті вирішує старт. Стартом були задоволені?

- Так. Задоволена. Я добре зірвалася з місця. І, в принципі, гарно пройшла дистанцію. Є просто дрібні моменти по техніці. Можна було, наприклад, більш широко піти в плані роботи рук. Помилки знаємо і відповідну роботу вже провели.

- Байдарка-четвірка – наша вічна надія на світовий п’єдестал, розпочинаючи з 2015 року, коли була завойована срібна медаль на чемпіонаті Європи. Але у фіналі український екіпаж фінішував лише восьмим…

- В фінал ми завжди потрапляємо, для нас це норма. Але ж скільки можна по цій нормі виступати? І з настроєм було все добре, робили свою роботу. Трапляється, що гонка зі старту йде, а буває, що не йде. Так ми іі і тягнули до фінішу. Це складно пояснити словами, це – більше на відчуттях.

- Якісь висновки були зроблені? Можливо, між самими спортсменками була розмова? Адже стабільний склад упродовж п’яти років ми маємо, але результат, на який ми розраховуємо, ні…

- Ні, такої розмови між нами не було. Скажемо так: кожна з нас бачить ситуацію по-своєму, але впертися всіма лобами в одну точку, ми не можемо, тиснемо в різні місця. Якось так.

Szeged 2019 09

НОВИЙ СЕЗОН

- Зрозуміло. Кілька слів про новий сезон. По-перше, як ви пережили карантин?

- Я вважаю, що все ще не робиться, до кращого. У всьому є свої плюси, треба тільки їх помітити. І таке буває, нічого страшного в цьому не бачу. Зате ми зрозуміли, як ми можемо по-іншому тренуватися, по-іншому підводитися до змагань. Це новий цікавий досвід.

- Чи задоволені своїм станом на нинішній момент?

- Так, я задоволена своїм станом. Вода покаже.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…
18 квітня 2024

«100 днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі». ФОТОРЕПОРТАЖ

Як ми повідомляли, відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…