Слідом за Миколою КРЕМЕРОМ на питання пресслужби ФКУ відповів Олексій СЕМИКІН, який в збірній України відповідає за підготовку байдарочниць (на фото: 25 серпня. Сегед. Чемпіонат світу. Олексій СЕМИКІН і провідіні байдарочниці збірної України)

Бесідували двічі – вдруге, вже після збору в березні, котрий, як відомо, завершився раніше, ніж планувалося і проходив, звісно, на фоні новини про перенесення Олімпійських ігор. Розпочали розмову з підбиття підсумків сезону.

ПІДСУМКИ-2019

- Олексію Івановичу, говорячи про підсумки виступу жіночої байдарки в 2019-му, напевно можна сказати, що наші дівчата показали чи не максимальний результат на чемпіонаті світу: у всіх видах увійшли в ліцензійну зону…

- Чесно кажучи, я розраховував, що у нас буде шість ліцензій з шести можливих, але вийшло п’ять. А так, дійсно, у всіх олімпійських видах ми вийшли у фінал та потрапили в ліцензійну зону. Давно ми так не виступали.

- Але, якщо 5-е місце Марії Кічасової в спринті – це великий успіх, то 8-е місце байдарки-четвірки – не той результат, який ми вже багато років чекаємо, чи не так?

- Так, результат Кічасової – це успіх. Починаючи з 2011-го року, коли Інна Осіпенко-Радомська стала бронзовою призеркою, ми навіть у фінали не потрапляли.

Четвірка, дійсно, виступила неоднозначно. Була одна гарна гонка – у півфіналі, яка була виграна, були дві середні, одна з яких прийшлася на фінал. В чому бачу недопрацювання? Вважаю, що команда повинна готуватися на один ключовий старт року, а не на відбіркові, якщо говорити про олімпійський сезон, то це, звісно, до Токіо-2020. Крім того, всі провідні байдарочниці мають постійно тренуватися в одному місці, а, якщо цього не трапляється, бачимо такий результат – 8-е місце. На заключному етапі підготовки форма спортсменок стрибала, хоча прагнув привести форму до загального знаменника. Ну що ж, працюватимемо, щоб такого не було.

Szeged 2019 09

- Складається враження, що саме у вирішальних заїздах чогось не вистачає. Можливо, психології, як вважаєте?

- Можливо й так. Але ми знов-таки повертаємося до того, що спортсменки, які складали екіпаж, готувалися до сезону в різних місцях. А вони мають готуватися в одному місці, під керівництвом одного тренера, щоб мати один рівень готовності, і до першого старту сезону – Кубку України, і до наступних . Якщо всі разом готуються, то й психологія буде однакова. Це моя думка.

ОЛІМПІЙСЬКА ПІДГОТОВКА-2020

- Розпочали підготовку в жовтні, накочували кілометраж. Потім поїхали в Бельмекен – там жіноча байдарка ще не була. Провели гарний збір, про що свідчать показники, які зняли наші науковці. Ми побачили явні функціональні покращення.

В січні потроху звикали до «води», не забуваючи про об’єм. Після аналізу минулого сезону трохи змінив підхід до роботи зі штангою. В цілому, приблизно 70% часу проводили на «воді», решта часу – так би мовити, на суші – крос, велосипед, штанга. Але штанга вже не силова, а, так би мовити, «витривала».

- На «воді» йшла спеціальна робота?

- Так, використовували вантаж, гальма. В день ми робили чотири сесії. Зранку, до «води», спеціальні вправи зі штангою, потім, власне, «вода», у другій половині – крос, чи «вода», а завершувала тренувальний день робота зі штангою. В цілому, тренувальний процес в день тривав не менше п’яти годин.

- Збірна України вперше працювала в Італії. Задоволені умовами?

- Так. Психологічна обстановка безпосередньо на зборі в цьому містечку легше, ніж в Туреччині. Тут можна повністю сконцентруватися на роботі, адже тут працюємо тільки ми, тоді як в Туреччині чимало інших збірних. Наприклад, в цьому році готувалися п’ять команд, а це приблизно сто людей, тож тренажерні зали та «вода» кишить веслувальниками.

В Ізілі є всі умови для плідної роботи. Дуже зручне розташування об’єктів.

Italy 07

Italy 07

Italy 07

ПЕРЕНЕСЕННЯ ОЛІМПІАДИ

- Як поставилися ваші підопічні до звістки про перенесення Олімпіади, адже жіноча байдарка має п’ять ліцензій, і дівчата були добре налаштовані на цей сезон?

- До останнього часу всі працювали з гарним настроєм, адже була ціль – Олімпіада-2020, яка мала відбутися цього літа, а після новини про перенесення, настрій, звісно, впав, і треба було перебудуватися на нові цілі. Всі розуміють, що треба ще рік працювати, а конкуренція за місце в олімпійській команді буде доволі серйозною.

Що стосується мене, то перше питання: «Що робити далі?». По-перше, яким буде календар всеукраїнських та міжнародних змагань, адже від цього ми будемо відштовхуватися в будуванні підготовки. Напевно, треба буде знову уходити в базову підготовку. Побачимо. Звісно, будемо враховувати ті недопрацювання, які були під час зимової підготовки.

- Напевно, в тому, що є ще рік для тренувань, є великим плюсом?

- Так. Ми можемо вдруге пройти передсезонну підготовку до Олімпіади, вже з урахуванням той роботи, яка була зроблена в цьому сезоні. Тож відпрацювати більш чітко.

- Що скажете в цілому про цикл передсезонної підготовки?

- На жаль, контроль ми не провели – він планувався наприкінці збору. До того ж ми вже знали на той час, що Кубок України переноситься.

Було видно, що всі налаштовуються на цей старт, було видно, що почалося внутрішнє налаштування, психологічна підготовка. Але, повторюся, після «гарних» новин настрій, звісно, впав.

Але відповідаючи на ваше питання, слід зазначити, що основна жіноча команда знаходилася в постійній, досить різноманітній, тренувальній роботі. В Бельмекені, як я говорив, підняли на певний рівень свій функційний стан, що показала й медицина. Тобто готовність була на відповідному рівні, залишилося тільки правильно налаштуватися психологічно, про що я дівчатам й сказав.

ОЛІМПІЙСЬКА ПІДГОТОВКА-2021

- Як ви вважаєте, чи варто зберегти такий порядок передсезонної роботи – збір в Бельмекені, а потім три місяці в Італії?

- Складно говорити. Якщо б був Кубок України, тоді б ми чітко розуміли, як ми попрацювали. Якщо, в цілому, то під час передсезонної підготовки відпрацювали все, що було заплановано. Останній етап точно треба проводити в Італії, адже «вода» тут дуже схожа на дніпровську, де проводиться перший старт сезону – Кубок України.

- Щось відомо по календарним планам на цей рік?

- Ні. Але нові дати змагань мають бути оголошені не пізніше, ніж за два місяці до їх старту. Таким чином, якщо на початку травня нам повідомлять міжнародний календар, то перші змагання відбудуться в липні. Щоправда, чемпіонат Європи в Баскові (4-7 червня) ще є в календарі. Він поки що не скасований.

- Зараз йдуть розмови про те, щоб дозволити хоча б малочислені збори. Як ви до цього ставитесь?

- На мій погляд, олімпійці, чи кандидати на участь в Іграх, точно повинні тренуватися. Звісно, бажано, щоб в умовах карантину був би щоденний контроль за станом спортсменів щодо виявлення коронавірусу, а для цього необхідні спеціально навчені люди.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

02 листопада 2023

На Полтавщині трагічно загинув веслувальник

На Полтавщині від удару блискавки загинув 16-річний каноїст Богдан Салівон. Подробиці трагедії повідомив сайт 24tv.ua
01 листопада 2023

Топові веслувальники взяли участь в масштабному заході НОК України

В Хмельницькому відбувся всеукраїнський захід НОК України #OlympicLab, в якому взяли участь топові українські веслувальники
30 серпня 2023

Збірна України з веслування завоювали 2 медалі і 2 олімпійські ліцензії. Як оцінити цей результат?

За підсумками чемпіонату світу в Дуйсбургу збірна України завоювала 2 олімпійські ліцензії і 2 бронзові…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…