Збірна України з кануполо завдяки «вайлд кард» (спецзапрошення), яку отримала від Міжнародної федерації каное (МФК), вперше виступить на чемпіонаті світу. Цієї історичній для українського спорту події присвятив матеріал офіційний сайт МФК.

Чоловічій збірній України з каное-поло довелося стрибнути через багато перешкод, щоб потрапити до французького Сент-Омера і вже цього тижня дебютувати на чемпіонаті світу.

Спочатку вони повинні були отримати звільнення від українських військових, щоб вони могли виїхати з країни. З тих пір, як почалася війна з Росією, всі чоловіки бойового віку були зобов'язані бути готовими до оборони на передовій.

Потім їм потрібно було отримати офіційне запрошення на змагання. Українці не пройшли кваліфікацію на цьогорічний титул чемпіона світу, тому їм потрібно буде шукати вайлдкард від ICF.

У вихідні українська команда прибула до Сент-Омера, втомлена після дводенної подорожі, яка подолала понад 2000 кілометрів. В одній кишені військове звільнення, в іншій – вайлдкард ICF, що розчищає шлях для команди вперше змагатися.

«Для мене велика честь мати можливість вперше потрапити на чемпіонат світу. Ми щасливі бути тут», – каже керівник команди Олексій Ломака (віцепрезидент Федерації кануполо України. - "Веслування України")

«Ми знаємо, якого рівня це змагання, адже ми вже брали участь в Ессені та Сент-Омері на чемпіонатах Європи. Але це, безумовно, більший і хороший тест для нас».

Голова комітету ICF з кануполо Грег Смейл був здивований, коли отримав український запит на «вайлдкард». Визначивши, що запит був законним, він і його комітет були дуже раді відкрити двері для спортсменів із країни, охопленої війною.

Ломака сказав, що його команда була рада отримати можливість, але також пам’ятала про ситуацію, яку залишить позаду.

«Це було більше про підготовку, тому що ми дізналися про можливість вийти на світ у червні. Ми намагалися якнайкраще підготуватися, підготувати наше обладнання, тому ми доклали певних зусиль, і ми тут, і ми щасливі, що зараз все відбувається», – сказав він.

«Ми кияни, тому цілком безпечно, бо з квітня війна пішла з Київщини. Але точно щоразу, коли ми чуємо гудки ППО, ми ховаємося в укриття. Це стало нашою звичайною справою. Як не сумно, але як є. Це наше звичайне життя, яке ми маємо зараз.

«Ми налаштували наше життя, щоб допомогти нашій армії, і адаптувати нашу звичайну поведінку, щоб ховатися в укриттях і розуміти загрози цих атак. Ми намагаємось мати гарне почуття гумору та допомагати нашій армії грошима та волонтерством».

Кожен член команди в тому віці, коли його можуть призвати в будь-який момент для посилення оборони України. Але військові сказали, що поки що вони не потрібні.

«Вся команда була в Україні. Ми всі хлопці, які обмежені воєнним станом в Україні, тому ми можемо бути призвані до армії», – сказав Ломака.

Він відзначив, що Міністерство спорту надало дозвіл на виїзд з України у зв’язку з участю в чемпіонат світу».

Ломака сказав, що сам приїзд і змагання в Сент-Омері є великим досягненням для його команди. Усі вони щодня спілкуються з близькими вдома та нервово дивляться оновлення новин протягом дня.

Сергій Ломака сказав, що перебування в Сент-Омері також є можливістю нагадати світові, що війна в Україні не закінчилася, особливо зараз вона не отримує такої уваги, як колись.

«Всі думають про майбутню перемогу, але, звичайно, всі переживають за свою родину. Втім, наші друзі раді, що ми приїхали сюди і будемо представляти Україну», — сказав він.

«Ми хочемо сказати всім, що ми перебуваємо у стані війни, і ми будемо раді вашій підтримці, і ми вдячні світу за нинішню підтримку.

«Життя в Україні триває, ми станемо сильнішими і вийдемо сильнішими з цієї кризи та війни».

Україна розпочне свій перший чемпіонат світу з кануполо ICF матчем проти Португалії вже найближчої середи.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»

за матеріалами canoeicf.com



Новини Україна

21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…