Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ, який опікується підготовкою каноїстів, в інтерв’ю проєкту «Веслування України», підбив підсумки підготовки до чемпіонату світу, який відбудеться в канадському Галіфаксі з 3 по 7 серпня (на фото: Копенгаген. На дистанції "каное-четвірка, 500" Віталій ВЕРГЕЛЕС, Андрій РИБАЧОК, Юрій ВАНДЮК, Тарас МІЩУК, які в Галіфаксі захищатимуть титул чемпіонів світу

Розмова проходила цього понеділок, а в середу члени збірної України отримали візи і вже найближчим часом відправляться в Канаду.

ПІДГОТОВКА

Bundz 1- Заключний офіційний збір проходив у Львові і офіційно завершився 14 липня, але ми продовжили працювати, тому що незабаром має бути виїзд, - розповів Роман Степанович. – В понеділок зробили ударне тренування. Потім на два дні відпустив хлопців, щоб вони, як говорять, зібрали речі.

- Розкажіть, будь ласка, які були акценти на останньому зборі?

- Після Кубків світу був запланований збір в Румунії, але збірна повернулися в Україну. Планувався збір в Києві – не вийшло, і я організував збір у Львові, на озері Наварія. На зборі, по лінії Мінмолодьспорту були Віталій Вергелес, Андрій Рибачок, Тарас Міщук, Юрій Вандюк і Олег Боровик. «За свій рахунок» брали участь в зборі Тарас Мазовський, Сергій Нагорний і Денис Камерілов.

Які пріоритети? Команда, в цілому, була відібрана за підсумками етапів Кубку світу: «двійка, 500 м» - Віталій Вергелес/ Андрій Рибачок, спринт – Олег Боровик, 500 і 1000 м – Павло Алтухов, який із Сергієм Жиляєвим тренувався у Хмельницькому.

Також, так би мовити, за заслуги минулого року, ми готували каное-четвірку, тому були підключені Тарас Міщук і Юрій Вандюк. Під час підготовки ми розглядали варіант екіпажу з Олегом Боровиком замість Юрія Вандюка. Але вирішили віддати перевагу четвірці з Вандюком як більш витривалому веслувальнику.

ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ

- Крім того, наприкінці минулого тижня ми провели контрольні заїзди в двох неолімпійських видах, щоб визначити, учасників чемпіонату Європи, котрий, як ви знаєте, відбудеться в Мюнхені, через десять днів після чемпіонату світу.

На дистанції 200 м переможцем стала двійка України Віталій Вергелес/ Андрій Рибачок. Другими були Янчук/ Міщук, третіми – Денис Камерілов/ Олег Боровик, далі – Сергій Нагорний/ Тарас Мазовський. Екіпажі заїхали досить щільно – у діапазоні 0,5 секунди. Був сильний зустрічний вітер, але всі були в однакових умовах.

В «каное-двійці, 1000» візьме участь екіпаж Дмитро Янчук/ Тарас Міщук, більше, ніж півкорпуси виграли у двійки Віктор Свиридюк/ Едуард Шеметило, хоча спочатку поступалися.

Контроль пройшов з виконанням всіх вимог, зокрема із стартером і відеофіксацією.

ОЛІМПІЙСЬКИЙ ВИД

- Поговоримо більш детально про олімпійський вид – «каное-двійка, 500 м». Які висновки були зроблені після виступу на етапах Кубку світу в травні? Якщо в Познані Віталій Вергелес з Андрієм Рибачком стали другими, то в Рачіце навіть у фінал не потрапили…

- Так, я був розстроєний виступом хлопців в Чехії, хоча певні причини для нього були. Спортсмени вирішили спробувати іншу модель човна – взявши «Нело 8», але вона виявився не дуже високої якості. Плюс у Андрія було нездужання безпосередньо перед стартом змагань. Ці моменти, плюс, можливо, фактор першого старту сезону далося взнаки. Вже у фіналі В хлопці виступали на своєму човні, і це позначалося на якості проходження.

Які висновки? На етапах Кубка світу не вистачало сили, силового вибуху, середньої дистанційної швидкості. Після Познані працювали саме на цими компонентами.

Під час підготовки були певні організаційні проблеми, але, в цілому, план підготовки виконали.

- Як показали результати Кубку світу в Рачіце, який вийшов більш сильним за складом учасників, для того, щоб боротися за медалі, треба виходити десь з 1.38. Чи вдалося добитися такого показника під час тренувань?

- Так, згоден, щоб входити в призову трійку на чемпіонаті світу треба йти за 1.38. Під час тренувань вдавалося досягнути результату 1.39, а ось 1.38 – поки що недосяжний результат.

Euro day2 site 12

2021. Познань. Після завоювання бронзи на чемпіонаті Європи в "С2-500"(зліва направо): старший тренер збірної України Сергій БЕЗУГЛИЙ, Андрій РИБАЧОК, головний тренер збірної України Юрій ЧЕБАН, Віталій ВЕРГЕЛЕС, старший тренер збірної України Роман БУНДЗ.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ

- Наскільки пізній виїзд в Канаду може позначитися на результаті. Один з провідних спортивних науковців країни зазначила, що оптимальний термін виїзду – за два тижні до старту…

- Звісно, це може позначитися на результаті. Взагалі, складно будувати підготовки, коли немає чіткого плану по виїзду. Ми зробили два тижня ударних тренувань. Як на мене, треба було їхати за місяць до старту до чемпіонату світу, щоб був час і адаптуватися, провести ударну роботу, а потім вже підводитися до старту. Поки ми не знаємо, коли вилітаємо в Канаду. Будемо сподіватися, що адаптація не позначиться на результаті.

- У вас є контакт з головним тренером Ігорем Нагаєвим? Що він говорить з цього приводу?

- Він сказав, що Міністерство закордонних справ України направило лист до посольства Канади з проханням прискорити процес отримання віз. Це ж зробила і Канадська федерація каное. Також, наскільки я знаю, роботу в цьому напряму вела і Федерація каное України. Чекаємо.

- Якого результату чекаєте від виступу спортсменів, які тренувалися під вашим керівництвом?

- Звісно, хотілось би, щоб в усіх видах, що ми говорили, хлопці боролися за медалі, тим більше, що в минулому році українська четвірка була чемпіоном світу. Дуже важливо буде показати високий результат в олімпійському виді, адже наступного року вже ліцензійний чемпіонат світу.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…
28 квітня 2024

Ігор НАГАЄВ: «У нас є непогані шанси завоювати декілька ліцензій для України на олімпійському відборі»

Головний тренер збірної України Ігор НАГАЄВ в інтерв’ю «Веслуванню України» підбив підсумки Кубку України і…
25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…