Продовжуємо серію портретних матеріалів, присвячених веслувальникам олімпійської збірної України. До вашої уваги інтерв’ю з каноїсткою Анастасії ЧЕТВЕРІКОВОЮ, яка в цьому році стала чемпіонкою Європи в олімпійському виді програми (С2-500).

ПІДГОТОВКА

- Підготовка пройшла плавно, на заключному етапі більшої мірою працювали швидкісні відрізки, адже саме спринт перший вид програми Олімпійських ігор, в якому ми виступатимемо, - розповіла спортсменка на початку бесіди. – Працювали, звісно, і на двійкою.

Ранкові тренування починали раніше – о сьомій ранку, щоб трохи пристосуватися до олімпійського часу.

- Як відчуваєте себе фізично?

- Добре. Я вже відчуваю себе готовою до змагань – хоч завтра на старт (посміхається). Але до нього ще довго.

ЕТАПИ КАР’ЄРИ

- Як у вашому житті з’явилося веслування?

- Мене привів брат, коли мені було 12 років. До цього ще танцями займалася, а потім ще баскетболом, причому були певні успіхи – була бронзовою призеркою чемпіонату області. Навіть в університеті ще грала.

Посадили мене в байдарку, причому, як це часто-густо буває, без сляйда (сидіння в байдарці. – пресслужба) і без руля. І перший свій човен я втопила.

- Як так втопили?

- Так. В прямому сенсі слова. Я вивернулася, а човен просто пішов на дно. Моїх батьків навіть змусили пірнати за ним, але марно. Тож почала ганятися в байдарці, і навіть завойовувала медалі на чемпіонатах України.

Але одного прекрасного дня вирішила: чому б мені не спробувати себе в каное. І почала на якихось тренування мінятися з дівчатами човнами (сміється).

Мої ініціативу не підтримали ані мій тренер Василь Цеховліс, який бачив в мене перспективну байдарочницю, ані мама. Підтримав мені лише батько. «Хочеш – спробуй», - сказав він. І додав: «Вірю: у тебе все вийде». Василь Якович теж згодом підтримав мене. Так я і залишилася в каное. І в мене вийшло, як бачите.

- Як розвивалася ваша кар’єра в каное?

- Стрімко, я б сказала. Вже на перших змаганнях – юнацькому чемпіонаті України – завоювала медалі. Мені дуже подобалося веслувати в каное. До того ж у мене була напарниця Саша Воловчик, яка мені допомагала – ми разом з нею у двійці виходили.

- Чим же так сподобалося веслувати в каное?

- Для мене це набагато цікавіше. І баланс тримати, і з вітром працювати, та й м’язи усі працюють. А свої 20-кілометрові тренуванні в байдарці я й досі пам’ятаю – я проклинала все на світі, так у мене боліло одне місце (сміється).

Chetverikova int 03

22 травня 2014 року. Дніпро. Чемпіонат України серед юніорів. Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА (перша зліва) завоювала свою першу медаль в каное - в двійці з Русланою МАЛИХ (С2-200).

МІЖНАРОДНІ УСПІХИ

- Перший значимий міжнародний успіх...

- Коли я стала 7-ою на дистанції 500 м на чемпіонаті Європи серед юніорів в 2016-му року в Пловдиві. Тоді я зрозуміла, що можу чогось досягти і на міжнародному рівні. Але перші медалі вже появилися, коли я встала в двійку з Людою Лузан.

- Розкажіть, як склалася двійка з нею?

- Довгий час я виступала в двійці із Сашою Воловчик. Одного разу, пам’ятаю, нас удвох запросили на міжнародні збори. Я захворіла, а вона поїхала сама. І в цей момент, коли я знаходилася вдома, відбувся дзвінок, який і зумовив мою подальшу кар’єру: мені зателефонував головний тренер збірної України Юрій Чебан. Він запропонував поїхати мені на збір в Горішні Плавні, щоб спробувати різні варіанти двійок з іншими дівчатами.

Але мені здається, що й без контрольного проходження було зрозуміло, що наша двійка з Людою Лузан найшвидша. Але «контроль» був зроблений, і він підтвердив такі мої відчуття. Так склалася двійка, яку вже почали готувати на найближчі національні старти. Це був молодіжний чемпіонат України. Ми тоді перемогли з досить таки відчутною перевагою (7 секунд перед срібними призерками. – пресслужба ФКУ) і відібралися на чемпіонат Європи серед молоді.

- Той молодіжний чемпіонат Європи в Італії приніс вам першу міжнародну медаль, яких у вашій колекції вже більше десятка...

- Так, це була бронза в каное-двійці на дистанції 500 м. Коли ми їхали фінальну гонку, думала лише про те, щоб доїхати рівно. Більше мене нічого не хвилювало. А після фінішу подякувала Люді за гонку. Це була дуже значима нагорода для мене. Після таких гонок значно зросла і впевненість в своїх силах, і віра в себе.

Chetverikova int 03

Chetverikova int 03

1 липня 2018 року. Ауронцо-ді-Кадоре (Італія). Чемпіонат Європи серед молоді. Перша міжнародна медаль Анастасії ЧЕТВЕРІКОВОЇ (бронза з Людмилою ЛУЗАН, С2-500)

- 2019-й став для вас роком неймовірного прориву: золото молодіжного чемпіонату Європи, бронза чемпіонату світу і, звісно ж, олімпійська ліцензія…

- Запорукою такого успіху став, звісно ж, великий обсяг тренувальної роботи в період підготовки. Після сезону-2018 Юрій Володимирович запропонував працювати під його орудою. Звісно ж, я не відмовилася. Каже: «Приїжджай в Южне на збір». Думала, що з дівчатами, але, як виявилося, з хлопцями.

Вважаю, що велику роль в моєму прориві зіграв як раз той факт, що я тренувалася з ними. Я робила ту роботу, що й вони, тягнулася за ними. Дякуватиме хлопцям – вони мені допомагали у тренажерці. Тоді я навіть не вміла на брусах віджиматися.

Також велику роль зіграв і лижний збір. Тут спочатку не дуже в мене щось виходило, але за допомогою хлопців та Юрія Володимировича все вийшло.

Пам’ятаю, що на зборі в Туреччині працювали настільки довго, що виїжджали з каналу на останньому автобусі, а вечеряла десь о дев’ятій. Дівчатка навіть питали: «Як ти виживаєш після такого?».

Дуже багато часу я проводила в тренажерці, суттєво піднявши свою фізичну підготовку. Також відзначу, що дуже багато було зроблено роботи в технічному плані. Тренер ставив мені таку техніку, щоб я могла боротися за медалі і на дистанції 500 м, і в спринті.

- І перший старт сезону – Кубок України – показав, що все це було недарма…

- Так. На Кубок України я приїхала з ціллю зробити ту роботу, яку мені дав Юрій Володимирович. Упродовж всієї зимової підготовки він мені говорив: «Це твоя техніка. Ти маєш веслувати саме так». На кожному тренуванні він говорив під кожний мій рух, як технічно треба веслувати, корегував мою роботу.

На Кубку України я виграла, але більш важливо було показати свій рівень на міжнародній арені.

- І вам, як ми знаємо, це вдалося. Бронза чемпіонату світу не здивувала вас?

- Ні. Чесно кажучи спочатку не надавала великого значення цієї нагороді, адже це була медаль на неолімпійській дистанції. І дуже вдячна Юрію Володимировичу за те, що він вселив в мене цей дух боротьби, переконав, що будь-яка медаль це нагорода за труд. І тому кожна моя медаль, на будь-яких міжнародних змаганнях, це дуже вагомо. А той рік вийшов дуже багатим на медалі.

Chetverikova int 04

Chetverikova int 04

- Але була невеличка дьогтю в цій великий бочці меду…

(Важко зітхаючи) – Та-ак. Фінал Європейських ігор в спринті, де я мала бути з медаллю, але зарано фінішувала. Це був жорсткий урок для мене. Дивувалася ще, як мене тренер ще вбив за таке (посміхається). Дурацька помилка. Впевнена, такого більше не повториться.

2020-Й

- Як пережили 2020-й, коронавірусний, рік?

- Спочатку було дуже важко, адже неможна було тренуватися. Але вихід знайшли. Тренувалася вдома, в Херсоні - Василь Якович привіз мені човен, щоб я могла виходити на воду, адже у мене дім поруч з водоймою. Згодом вже дозволили тренуватися в режимі зборів, і пішла вже нормальна підготовка.

- Але в минулому році не було особистих успіхів, тільки в двійці. З чим це пов’язуєте?

- Можливо, трохи розслабив той факт, що перенесли Олімпійські ігри. На зимовій підготовці в Італії відпрацювали дуже добре, але досягти результату в одиночці не вийшло. Це спорт. Сьогодні ти чемпіон, завтра – другий. Головне – не опускати руки, вірити в себе і продовжувати працювати з тією ж мотивацією, і успіх обов’язкове прийде.

ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ

- Уявляєте, що таке Олімпійські ігри?

- Думала, що вони схожі на Європейські ігри, де я брала участь, але, як говорять учасники Олімпійських ігор – різниця між цими змаганнями досить таки суттєва: Олімпіада набагато більш масштабна подія. Тому навіть уяви не маю, що це таке.

В дитинстві я навіть не знала, що таке Олімпійські ігри. Олімпійська мрія з’явилася лише тоді, коли стала працювати з Юрієм Чебаном, тобто лише три роки тому. Тоді я в прямому і переносному сенсі доторкнулася до олімпійського чемпіона. Юрій Володимирович мені навіть дав на якійсь час свою золоту медаль Ріо-2016, щоб я перейнялася олімпійською мрією, щоб дивилася на неї і розуміла, що це саме те, що я хочу. І це дійсно дуже мотивувало і мотивує. Тримаєш ії в руці і розумієш, що хочеш саме таку медаль, але зразку Токіо-2020.

- Як, взагалі, працюється з Юрієм Чебаном? Наскільки він вимогливий до вас?

- Дуже вимогливий. Якщо ти виходиш на тренування, відпрацьовувай максимально, чи, взагалі, не виходь. Дуже подобається, що він як в минулому спортсмен високого рівня, як ніхто інший знає, яким має бути навантаження перед Олімпійськими іграми, якою має бути психологія. Але, якщо щось не йде, він може розрядити обстановку – пожартувати, після чого ти просто випадаєш з човна (сміється). Думаю, що це позитивний момент для спортсмена.

Chetverikova int 04

- В двійці з Людмилою Лузан ви виграли три останні великі міжнародних старти, зокрема чемпіонат Європи…

- Ці перемоги, звісно, додали впевненості напередодні Олімпійських ігор. Це, з одного боку. Але, з іншого боку, розуміння того, що ми можемо завоювати медаль, додає і хвилювання. Треба просто викластися наповну, і все буде добре. Але я знаю, що ми з Людою зробимо все можливе, щоб здійснити цю мрію, у нас, дійсно, човен гарне йде, і на Олімпіаді ми покажемо свій максимальний рівень. По-іншому і бути не може, адже це Олімпійські ігри – головний старт життя.

- Взагалі, які очікування від Ігор-2020?

- Знаю, що в Токіо, у зв’язку з коронавірусом не така атмосфера, як, наприклад, в Ріо. Перш за все, не буде глядачів, які би значно підняли емоційну складову змагань. Але ми їдемо туди не розважатися і не за атмосферою, ми їдемо за медалями. Мене влаштує тільки дві олімпійські нагороди. Розумію, що для цього мені треба показати свій максимальний рівень.

- Хто буде підтримувати вас під час Олімпійських ігор?

- Звісно, батьки. Мої родичи, друзі. Мої тренери – і перший – Василь Цеховліс, і нинішній – Юрій Чебан. Житомирська область, від якою я відчуваю постійну підтримку, адже всі робочі питання, які виникають, питання щодо забезпечення інвентарем, вирішуються оперативно. Впевнена, що нас підтримуватиме вся Україна.

Euro day3 site 17

5 червня 2021 року. Познань. Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА (праворуч) з Людмилою ЛУЗАН на вищій сходинці п'єдесталу

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…