Головний тренер збірної України Юрій ЧЕБАН підбив підсумки першого національного старту року – особистого чемпіонату України пам’яті Вячеслава СОРОКІНА, який відбувся з 30 липня по 2 серпня. Втім, розпочали бесіду з участі дворазового олімпійського чемпіона в цих змаганнях.

В ЯКОСТІ СПОРТСМЕНА

- Для мене участь в чемпіонаті України – це пам'ять про мого тренера – Вячеслава Сорокіна, який все життя віддав спорту, а саме веслуванню, - відзначив Юрій Володимирович. – Він все життя віддав вихованню спортсменів – своєю кар’єрою я зобов’язаний саме йому.

Так люди, як Вячеслав Михайлович, надовго залишаються в серцях людей та глибоко в історії. Кого не запитай на веслувальних змаганнях, впевнений, всі знають, що це за людина, який внесок вона зробила у розвиток спорту, зокрема веслування.

Для мене участь в чемпіонаті України – це, перш за все, душевний спокій. Я знаходжуся в своїй стихії, і мені це подобається. Плюс залишається зв'язок зі спортом, безпосередньо з водою, що допомагає мені краще розуміти спортсмена, його проблемні моменти. Коли втрачаєш зв'язок зі спортом, іноді не відчуваєш та не бачиш деякі речі. Також серед учасників чемпіонату ми могли побачити на воді старшого тренера збірної України Миколу Кремера, який посів друге місце у фіналі В, причому в олімпійському виді.

ПІДСУМКИ ЧЕМПІОНАТУ

- За підсумками чемпіонату побачив, що команда заходиться в гарній формі. Передбачав, що після карантину буде спад, але в деяких видах програми були навіть встановлені рекорди каналу. А це говорить про хорошу готовність низки спортсменів. Ми будемо намагатися зберегти цю форму до чемпіонату Європи, який запланований в жовтні.

ДВІЙКА ВАНДЮК/ АЛТУХОВ

- Дуже хороша «двійка», дуже, я би сказав, свіжа. В двійку увійшли два найсильніших одиночника, що і підтвердив нинішній чемпіонат. Вважаю, що треба розробляти цей екіпаж та пробувати його на міжнародних змаганнях. В подальшому, в будь-якому разі, шукатимемо найсильніший варіант двійки.

ЖІНОЧА КАНОЕ-ДВІЙКА

- Крім екіпажу у складі Колесник та Четверікової, ми побачили на чемпіонаті України ще один новий екіпаж – Лузан/ Чабанюк. В обох випадках в каное, до досвідчених каноїсток, встали дві колишні байдарочниць (Колесник та Чабанюк. – пресслужба). Вважаю, шо така перекваліфікація – грамотний хід, який допомагає компенсувати роки, які затрачуються на підготовку спортсмена. Ми бачимо, що перехід із байдарки в каное проходить достатньо гладко, і такі спортсмени вже в перші роки показують непогані результати.

В подальшому, все ж таки, плануємо комплектувати двійку з двох найсильніших одиночниць. Але, в будь-якому разі, проводитимемо на зборах контрольні старти та шукатимемо найсильніший екіпаж, який і представить нашу країну на чемпіонаті Європи.

ЧОЛОВІЧА БАЙДАРКА

- В чоловічій «байдарці-двійці, 1000 м» Олег Кухарик та Олександр Сиромятников підтвердили свій клас. Їхня перемога нікого не здивувала, адже в минулому році вони стали срібними призерами ІІ Європейських ігор. У них стояла задача реалізація часового показника. Але, наскільки я знаю, Сиромятников не в дуже гарній формі, що й підтвердив виступ в «одиночці», тому і часовий норматив виконаний не був. В цілому, несподіванок у відборі не було, ми побачили лише кілька нових обличь. Дуже радий, що такі з’являються. Будемо також залучати їх до підготовки збірної України.

ЖІНОЧА БАЙДАРКА

- Так, на цьому чемпіонаті в олімпійському виді програми, де ми маємо ліцензію, були задіяні два екіпажі збірної України, і ми побачили дві близькі за результатом екіпажі. Тож є конкуренція, а в конкуренції, вважаю, зростатиме і сам результат, і його якість, адже треба не просто вигравати, а вигравати постійно. Спорт - це, в першу чергу, постійне підтвердження свого лідерства.

ОЛІМПІЙСЬКА КВАЛІФІКАЦІЯ

- На олімпійській кваліфікації націлюємося взяти ліцензії в наступних видах: в жіночій байдарці – «одиночка, 200 та 500 м», в чоловічій – «одиночка, 200 та 1000 м», «двійка, 1000 м», в жіночому каное – «одиночка, 200 м», в чоловічому – «одиночка, 1000 м».

Одна невеличка ремарка. В жіночій байдарці у нас п’ять ліцензій із шести можливих. Тобто добрати нам треба лише одну ліцензію.

Що стосується відбору в чоловічій байдарці на дистанції 1000 м, то тут більш високими бачу наші шанси в «двійці», яка в минулому році добре показала себе на міжнародному рівні, ставши срібним призером ІІ Європейських ігор. В цілому, якщо ми доберемо ліцензії ще в двох видах програми, буде добре (за підсумками чемпіонату світу збірна України завоювала 9 олімпійських квот. – пресслужба).

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…