Президент Федерації каное України Сергій ЧЕРНИШОВ підбив підсумки 2021-го спортивного року, який вийшов дуже насиченим, адже в цей рік, крім Олімпійських ігор, проводився ще і чемпіонат світу.

ПІДСУМКИ РОКУ

- Сергію Олександровичу, як оцінюєте виступ збірної України в 2021 році? В цілому, а також окремо на Олімпійських іграх і чемпіонаті світу?

- Олімпійський рік вийшов насиченим, але й разом з тим і позитивним, для українського веслування, адже було показано цілий ряд історичних результатів. На великих стартах зупинюсь окремо.

На чемпіонатах Європи і світу українські веслувальники показали найкращі результати в історії. На Євро я б виділив прорив Марії Повх, яка стала бронзовою призеркою на класичній олімпійський дистанції 500 м, і успіх жіночого каное, представниці якого завоювали 4 медалі, зокрема Людмила Лузан і Анастасія Четверікова перемогли в олімпійському виді.

На чемпіонаті світу, звісно, відзначу золоту медаль чоловічої байдарки-четвірки. Підтвердили свій високий клас і наші провідні каноїстки, хоча сезон вийшов дуже складним.

Для чоловіків-каноїстів я не можу назвати рік успішним, незважаючи на медалі чемпіонату Європи і світу. Здали, вважаю, позиції в світовому веслуванні, хоча маємо гарні традиції і потенціально сильних спортсменів.

Олімпійські ігри-2020. У травні Павло Алтухов завоював додаткову ліцензію в одиночці на дистанції 1000 м і, таким чином, у складі збірної України з веслування на байдарках і каное на Олімпіаду відправилося 10 спортсменів, що стало найбільшим представництвом, розпочинаючи з 2000-го року.

В Токіо-2020 збірна України завоювала дві медалі – честь і хвала дівчатам-каноїсткам, і їхнім наставникам. Чекали більш високих результатів від каноїстів та байдарочниць. Що завадило виступити краще?

В жіночій байдарці, вважаю, кожна з дівчат стала приділяти більше уваги самі собі, а не командному човну. Так, Марія Повх зробила ставку на «одиночку, 500 м», а Марія Кічасова-Скорик – на спринт. На мою думку, треба було націлитися на результат саме в екіпажі-четвірці, а потім вже решта видів. Але вийшло навпаки. На Олімпійські іграх, ви бачили, був дуже напружений графік змагань – півфінал і фінал проходив з різницею в 1,5-2 години, і, щоб досягати результату, треба бути дуже серйозно підготовленим, а краще за все – сконцентруватися на одному виді програми.

Саме через це, на мою думку, погано виступили каноїсти. Вважаю, що Павлу Алтухову треба було йти тільки одиночку. І я говорив про це Сергію Жиляєву. Вважаю, що саме в цьому ми програли. Якщо було розділення за видами, тобто в двійці виступав окремий екіпаж – в даному випадку без Алтухова, впевнений, ми були б у фіналі. А так, маючи сильних спортсменів, ми не змогли ними розпорядитися.

C2 500 silver 04

- За підсумками чемпіонату світу напевно слід відзначити успіх чоловічої байдарки

- Так, згоден, адже це перша для них медаль в олімпійському виді на чемпіонатах світу. Успіх, на мій погляд, прийшов через розуміння, що потрібно бути командою. Саме цього нам не вистачило, щоб потрапити на Олімпійські ігри в «К4-500». А конкретно на ліцензійному чемпіонаті світу-2019 нам не вистачило одного спортсмена, а саме Олега Кухарика, щоб завоювати олімпійську ліцензію. Йому треба було йти на не «одиночку, 500 м», а четвірку, і тоді Україна була б представлена в чоловічій байдарці і був би прорив вже тоді.

І після перемоги на чемпіонаті світу хлопці повірили в себе. Головне – не розгубити це. Треба бути командою і працювати на одну ціль, працювати разом, а не тягнути одіяло на себе, як це іноді трапляється в українському веслуванні – через те, що особистий тренер хоче проявити себе.

Всім треба пам’ятати, що фінансування веслувальників збірної України здійснюється за рахунок державних коштів, і саме збірна має бути для спортсмена основним пріоритетом.

- Що скажете виступ про виступ збірної України на чемпіонатах серед молоді і юніорів. Звісно, є позитивні моменти, а є і недопрацювання, виходячи з результату…

- Так є позитивні результати, а серед негативних моментів я б відзначив провальний виступ в чоловічому каное. На зборах було 25-30 спортсменів, але результату у підсумку це не принесло. Лише одна медаль на двох чемпіонатах – це провал. Припускаю, що на це вплинув 2020-й рік, коли спортсмени категорій «юніори» і «молодь» не мали стартів. Були б змагання, тренери могли б зробити корегування.

В цілому, бачу великий потенціал серед юніорів.

МІНМОЛОДЬСПОРТ

- Чи відчували підтримку Мінмолодьспорту в цьому спортивному році?

- Так, і дуже потужну. В цьому році завдяки підтримки Мінмолодьспорту проведено велику кількість зборів, зокрема вперше за кордон виїхали представники юніорської збірної. При проведенні зборів були задіяні чимала кількість локацій, в тому числі і нових, що дає підстави для розвитку цих баз збоку місцевої влади. Як наслідок, розвиток веслування в регіонах і, в цілому, в країні.

Такого фінансування, як в цьому році, напевно ніколи не було. Завдяки цьому був придбаний сучасний інвентар, зокрема яскраво розфарбовані байдарки-четвірки, на яких українські веслувальники виступили на чемпіонаті світу. В розпорядженні збірної України катери, мотори та й екіпірування на вищому рівні.

Завдяки в тому числі і зусиллям Федерації каное України удосконалена система онлайн-заявки, а в Умані вдалося обладнати базу для проведення всеукраїнських змагань. ФКУ обробляє велику кількість листів щодо проведення зборів та вирішенню різноманітних питань веслувального життя України. Кількість листів у порівнянні з минулим збільшилося вдвічі.

ТРЕНЕРСЬКА РАДА

- Нещодавно відбулася тренерська рада, на який, в присутності члені виконкому ФКУ та представників Мінмолодьспорту, відзвітувалися тренери штатної команди збірної України. Яке враження залишив захід, які моменти за підсумками заходу ви би відзначили?

- Захід залишив позитивне враження. Але такі заходи, саме в такому форматі, коли йде відкрите обговорення питань, треба проводити частіше. Треба говорите про те, що наболіло, робити висновки і рухатися далі, тільки вперед. І головне: не боятися міняти тих, хто не впорався. Головний тренер збірної України Юрій Чебан дав, по суті, карт-бланш, тренерам збірної – хтось впорався, хтось – ні. Всім була дана можливість проявити себе, але не всі змогли себе проявити. На мій погляд, і головному тренеру, і ФКУ треба бути більш жорсткими в своїх рішеннях, особливо тих питань, які торкаються командних човнів, адже це робиться в інтересах країни – для досягнення високих результатів на міжнародній арені.

- Які основні проблеми були підняті на тренерській раді?

- Ні для кого не є секретом, що була ситуація з підрахування часу на Кубку України, коли проходив відбір в олімпійську збірну серед байдарочниць. Тоді Діана Танько подала протест на результати змагань, і адвокатське бюро «Юрченко і Ко» продовжує займатися цією справою. Через те, що протест був поданий запізно – за да тижні, результати не були переглянуті. В гарячих дебатах, по «фотофінішу» проходило визначення переможців в «каное-двійці, 1000 м» на чемпіонаті України.

Ці ситуації ще раз показали, що придбання електронної системи «старт-фініш» назріло. Треба виключити людський фактор при визначенні результатів

Міністерством прийняте принципіальне рішення про виділення коштів на придбання цього обладнання. Ця система конче потрібна українському веслуванню, щоб таких випадків, які трапилися при визначенні учасників Олімпійських ігор (на чемпіонаті і Кубку України), більше не було.

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

- Які подальші вектори розвитку українського веслування? Які цілі будуть поставлені перед збірної України на цій олімпійський цикл?

- Перед усім, розвиток баз для підготовки і проведення змагань. Близько до завершення будівництво сучасної «Водної арени Тернопіль» і, сподіваємося, найближчим часом ця арена запрацює повною мірою. Гадаю, що тепер і в Умані будуть частіше проводитися змагання і збори – за це місце і відмінне розташування, адже він знаходиться в центрі країни. З проживанням і з харчуванням там теж все на рівні. Так, є база ВСК «Дніпро», але треба розвивати і інші бази – цей відмінний фактор розвитку веслування в Україні.

Ще хочу акцентувати увагу ось на такому моменті. Вважаю, що якщо у нас такі важливі юнацькі міжнародні змагання як «Olympic Hopes» проводяться у вересні, то й чемпіонат України серед юнаків, який є відбором на ці змагання, треба проводити напередодні – наприкінці серпня, а не у червні. Щоб юнацький чемпіонат став офіційним відбором, і щоб учасники тренувалися упродовж всього літа. Такі офіційні відбори треба робити і перед іншими важливими міжнародними стартами.

Що стосується зростання результатів збірної України, то одним з таких факторів є більш професійне ставлення тренерів і спортсменів до своєї роботи, перед усім, це стосується дисципліни. Це один з головних факторів успіху на міжнародній арені.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…
18 квітня 2024

«100 днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі». ФОТОРЕПОРТАЖ

Як ми повідомляли, відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…