Президент ФКУ Сергій ЧЕРНИШОВ відповів на питання пресслужби організації щодо ситуації, яка склалася після перевірки діяльності ФКУ ревізійною комісією.

- Сергію Олександровичу, у представників веслувальної громади України виникло чимало питань стосовно подій, які стали розгортатися після звичайної перевірки ревізійної комісії. Причому хвиля пішла із групи, яка була створена в одному з месенджерів, що дуже дивує, адже в цивілізованому суспільству всі питання мають вирішуватися відкрито.

- Так, ситуація, дійсно потребує роз’яснення. Розпочнемо, як говорять, з початку. Як відомо, 5 жовтня минулого року ревізійною комісією була проведена перевірка фінансово-господарською діяльності громадської спілки «Федерація каное України», за результатами якої складено відповідний акт перевірки, датований 23 жовтня.

Відзначу, що велика частина питань, які були зазначені в акті, не відноситься до предмету діяльності (компетенції) ГС «ФКУ» та перебуває поза межами компетенції ревізійної комісії. При цьому, обґрунтовані зауваження щодо здійснення фінансово-господарської діяльності здебільшого стосуються дрібних помилок при здійснені бухгалтерського обліку, котрі за рішенням виконкому, який пройшов 15 грудня в онлайн-режимі, були своєчасно усунуті.

Разом з тим, викладені в акті ревізійної комісії висновки, що стосуються необхідності внесення змін до Статуту Федерації, хоча і не відносяться до компетенції ревізійної комісії, однак будуть враховані у подальшій діяльності Федерації та мають стати предметом уважного розгляду під час звітно-виборчої конференції, яка запланована на цей рік.

Оскільки в обговоренні акту ревізійної комісії взяли участь багато тренерів, на останньому засідання виконкому (22 січня), прийняте рішення про проведення позачергової звітної конференції за участю широкого загалу тренерів разом з представниками обласних федерацій, в Дніпрі, під час Кубку України (в період 8-11 квітня).

- Ініціативна група вимагала проведення позачергової конференції терміново, а саме 30 січня в Тернополі…

- Так. Добре, що ви поставили це питання. Як відомо, це було одним з питань останнього виконкому, і в цьому відношенні прийняте негативне рішення. Підстава – відсутність в акті перевірки фінансово-господарської діяльності та листі ревізійної комісії від 13 січня посилань на встановлені обставини виникнення загрози принциповим інтересам Федерації, або її членів, або виявлені зловживання з боку посадових осіб Федерації. Встановлення вказаних обставин передбачається п. 139 Статуту як передумова скликання позачергової конференції.

Необхідно зазначити, що чинний Статут ГС «Федерація Каное України» також не містить положень про створення так званих «ініціативних груп», а для прийняття рішення про проведення позачергової конференції передбачені відповідні процедури на відповідних підставах. Створення таких груп «допомоги» є не тільки порушенням Статутних вимог в частині обов’язків членів Федерації не чинити дій, які суперечили б статутним цілям Федерації та підривали б її престиж в очах веслувальної спільноти, але й може розцінюватися як спроба тиску на офіційних осіб Федерації.

У той же час, викликаний перекрученими фактами суспільний резонанс є деструктивним за своїм характером для всіх членів Федерації, а дії деяких осіб йдуть у розріз положенням Статуту щодо сприяння налагодженню і розвитку співробітництва, плідної взаємодії та взаєморозуміння між членами Федерації, їх офіційними особами та спортсменами, що набуває особливої актуальності під час підготовки національної збірної команди України до Олімпійських Ігор.

Дійсно, різні кути зору на одні й ті ж самі обставини потребують суспільного обговорення та вирішення. Взаємозв’язки всередині Федерації, і це моє тверде переконання, мають будуватися на принципах взаємоповаги та спільної цілеспрямованої діяльності. Це дозволить вирішувати питання будь-якого рівня складності – спільно, швидко, публічно та професійно. Саме для цього у Федерації утворено виконавчий комітет, запроваджено діяльність президента і віцепрезидентів та працює контролюючий орган у вигляді ревізійної комісії. Всі ці складові єдиного механізму мають працювати разом, допомагати один одному на благо усього веслувального руху та мають вирішувати виникаючі питання демократичним та законним шляхом.

- Ми вже з вами підбивали підсумку 2020-го року. Але напевно є сенс підбити стислі підсумки останнього чотириріччя, адже зроблено чимало…

- Так є певні досягнення, хоча і проблеми, звісно, існують. Хочу зазначити, що за останні роки спільними зусиллями ми змогли досягти високих результатів. Так збірна України успішно виступає на змаганнях серед юніорів, молоді та дорослих на чемпіонатах Європи і світу, а також на Олімпійських іграх. На даний час участь у фіналі великих міжнародних змагань це той мінімум, на який налаштовані наші спортсмени.

Головне досягнення останніх років – дев’ять ліцензій для участі в Олімпійських Іграх-2020. Це все завдяки нашим спільним зусиллям. Також змінилася в кращий бік ситуація з тренувальними зборами: кількість учасників збільшилося з 60-ти спортсменів у 2015-му році до ста сорока у 2020-му – за рахунок коштів Мінмолодьспорту України. Крім того, значно розширено географію проведення зборів як на території України, так і за кордоном.

Але ще раз хочу зазначити, що досягнення ГС «Федерації каное України» – це спільна робота: обласних федерацій, штатної збірної команди України, відділу веслування на байдарках і каное Мінмолодьспорту України та Національного Олімпійського комітету України.

Сподіваюсь на подальшу спільну та плідну працю у дусі взаєморозуміння та поваги і готовий відповісти на запитання, які виникатимуть, під час проведення конференції у квітні цього року.

Бажаю всім здоров’я, миру, злагоди, а нашим збірним командам найвищих досягнень на міжнародних змаганнях кожного рівня.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…
18 квітня 2024

«100 днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі». ФОТОРЕПОРТАЖ

Як ми повідомляли, відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності…
18 квітня 2024

Відомі українські веслувальники взяли участь у зірковому заході, присвяченому Олімпійським іграм в Парижі

Відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності «100 днів до…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…