Президент Федерації каное України Сергій ЧЕРНИШОВ підбив підсумки 2020-го спортивного року, торкнувшись основних аспектів розвитку веслування в країни.

ЗАГАЛЬНІ ПІДСУМКИ

- Перед тим, як підбити підсумки року, зазначу, що само по собі проведення чемпіонатів України в усіх вікових категоріях, в умовах карантину, вже можна назвати успіхом, тим більше, що випадків захворювання ані під час змагань, ані після них, зафіксовано не було. Це говорить про те, якщо правильно спланувати проведення, виконувати всі вимоги карантину, то все буде добре.

Зазначу, що до карантину збірна України провела гарну підготовку до олімпійського сезону – збірна, як ви знаєте, працювала і в Болгарії (Бельмекені), і в Італії. Крім того, планово проводили збори, причому у великій кількісті – і юніори, і спортсмени категорії «молодь». На жаль, всі плани поламав коронавірус. Спортсменам прийшлося взяти паузу. На щастя, лише до травня. В тому ж місяці, до речі, ми провели в онлайн-режимі виконком ФКУ, де скорегували всеукраїнський календар. І всі ці змагання у підсумку відбулися в чітко зазначені терміни. Ми передивилися спортсменів всіх вікових категорій: від основного складу до резерву. Відзначу, що на учасників юнацьких змагань менше не стало – веслування продовжує бути популярним в України, що не може не радувати.

МІЖНАРОДНІ СТАРТИ

- Дуже добре, що збірна України взяла участь у двох міжнародних змаганнях, адже не всім представникам українських федерацій з олімпійських видів спорту це вдалося зробити.

Ми змогли відправити велику команду (32 спортсмени) на «Олімпійські надії» в Сегед і проглянути наш найближчий резерв в умовах суперництва з іноземними суперниками. Юні українські веслувальники виглядали достойно, завоювавши 32 медалі, з яких 11 золоті та посівши трете місце в Кубку націй. В цьому велика заслуга і головного тренера збірної України Юрія Чебана, і тренерів з резерву, які плідно попрацювали.

OlympicHopes 14 site

Наступний старт – Кубок світу – відбувся також в Сегеді, за що слід подякувати угорцям, які взяли на себе відповідальність і в складних умовах карантину провели такий необхідний для всіх старт, адже взагалі-то країни побоюються проводити такі великі міжнародні змагання. Відзначимо, що країни-учасниці, а їх було 32, могли виставити по два учасники, і більшість країн скористалися такою можливістю.

Виступили непогано, хоча завжди хочеться краще. Порадували байдарки-четвірки, особливо чоловіки. У фіналі наш екіпаж був чи наймолодшим, що свідчить про гарні перспективи. В якому складі – покаже час. В будь-якому разі, у чоловічої четвірки є всі передумови для успішного виступу в найближчому олімпійському циклі. Зараз світові лідери – іспанці, французи, німці – дуже вікові «човни», спортсменам далеко за тридцять років. Молодість – наш козир.

Не можу не відзначити виступ каноїсток, особливо Людмили Лузан. Вона покращила технічне виконання гребка, стала працювати чистіше та швидше. Людмила пройшла по носах з чемпіонкою світу-2020 – це багато про що говорить. Вона дуже суттєво виросла за рік. Ії двійка з Анастасією Четверіковою також показала гарний час на олімпійській дистанції. 1.58 тихою водою – дуже добре.

Маю зазначити, що олімпійські види серед каноїстів на Кубку світу були дуже конкурентними – боротьба на дистанції 1000 м йшла від старту до фінішу. Наші провідні спортсмени Павло Алтухов і Юрій Вандюк довгий час йшли серед лідерів, але на фініші трохи відстали від них. Схожа ситуація і в «двійці». Дуже добре, що збірна України взяла участь в Кубку світу – ми побачили, на якому світі знаходимось.

UkrMedals 11

КОНКУРЕНЦІЯ В ЗБІРНІЙ

- Важливо, щоб у спортсменів та тренерів не було самозаспокоєності. Такий стан цілком може виникнути, адже збірна має всі умови для підготовки. Але має бути конкуренція в кожному виді. Для цього, вважаю, конкуренти мають тренуватися на одному зборі – тоді вони зростатимуть і будуть показувати серйозні результати на чемпіонатах світу і Олімпійських іграх.

UkrChamp 2020

На мій погляд, всі – і тренери, і спортсмени, перед усім, повинні керуватися тільки інтересами збірної, це має бути на першому місці. Не має бути: «Хочу/ не хочу».

Для збірної України створені, можна сказати, ідеальні умови підготовки. Є повне забезпечення інвентарем. Коли команді треба, щоб спортсмен був в екіпажі-четвірці, він має бути в ньому. Перед усім, інтереси держави – держави, яка витрачає на підготовку спортсмена чимало коштів. Це доволі болюче питання для збірної України.

Тренерському штабу збірної України і федерації необхідно бути більш жорсткою в своїх рішеннях – треба збирати людей, проводити роз’яснювальну роботу.

Так, в збірній України є гарні спортсмени, але повинна бути і дисципліна.

ВЕСЛУВАЛЬНІ БАЗИ

- Дніпро – наш традиційний центр проведення майже всіх національних змагань. Вже кілька років існує новий проєкт цього веслувального каналу, який дозволив би йому приймати змагання міжнародного класу. Але місцева влада гальмує процес будівництва, не виділяючи необхідні кошти. Федерація каное України писала чимало листів в різні інстанції, зокрема в адміністрацію Президента України, в органи місцевої влади. Але цього, напевно, замало…

А ось Тернопільська область, навпаки, зацікавлена в розвитку своєї веслувальної бази – губернатор взяв під контроль це питання, адміністрація Президента також тримає в полі зору будівництво. В цьому році зроблений великий обсяг робіт на цьому каналі: фінішна вишка, дорога, трибуна, супутня інфраструктура. Будівництво, як вже було сказано вище, контролюється владою – і місцевою, і державною, і в наступному році ми, гадаю, ми отримаємо канал міжнародного класу.

IMG 1261

В цьому році відмінно проявила себе як центр проведення змагань Умань. ФКУ також писала листи в підтримку каналу, і місцева влада добре відреагувала на них. Чимало зробили для проведення змагань в цьому місті директор Уманської ДЮСШ Владислав Грязнов, начальник відділу з питань фізичної культури і спорту Уманської міської ради Ольга Ремез. За допомоги місцевої влади та ветеранів була встановлена дистанція. На високому рівні були проведені «Уманська регата» і чемпіонат України серед ветеранів. І, що головне, є бажання розвивати базу і в подальшому. Ми розглядаємо Умань як центр проведення юнацьких змагань. Це дуже зручна локація для представників різних куточків країни, є гарний вибір місця проживання.

IMG 1261

Звісно, дуже для розвитку інфраструктури на місцях важливо бажання місцевої влади. І головний тренер збірної України Юрій Чебан, і я як президент ФКУ готові їздити Україною та поясняти необхідність розвитку, адже веслування котирується на вищому рівні і має високі досягнення на світових аренах.

Мою тезу підтверджує і Житомир. Люди в цьому місті стали серйозно працювати. Запросили спортсменів добротного рівня до себе, стали самі готувати. Плюс зараз вирішується питання, щоб передати веслувальну базу в ШВСМ, а згодом створити умови для підготовки збірної України.

Взагалі, маю зазначити, що географія зборів національної команди розширилася. Так, є певна складність з доставкою човнів, коли збори одночасно проводяться в різних місцях. І ми часто споримо на конференціях з приводу того, в яких локаціях повинна тренуватися збірна. Якщо буде на одній базі, то не буде розвитку інших. Погодьтеся. Якщо збір проводиться одночасно в 5-6 місцях, то в кожному з них буде розвиток - місцева влада бачить, що є зацікавленість з боку збірної, і прагне вкладати кошти в розвиток бази, ії інфраструктури. Крім того, юні спортсмени можуть поспілкуватися з майстрами, побачити, як вони тренуються. Це теж плюс.

Є перспективи і у веслувального каналу на 14-му км Овідіопольскої дороги. База знаходиться на території ОТГ Авангард, яку очолює молодий керівник - Сергій Хрустовський, який заявив про зацікавленість в розвитку цієї бази та залучення юного покоління до занять спортом. ФКУ також зацікавлена в розвитку цієї бази і всіляко сприятиме у вирішення організаційних та інших питань, які виникатимуть по цій базі, як, втім, і по іншим. Нещодавно взяв участь в нараді, яка пройшла на території цієї ОТГ, в якій також взяли участь також всі зацікавлені люди, в тому числі представники залізничного відомства, місцевої влади та спортивні керівники Одеської області.

Odessa course 01

Слід відзначити ефективну роботу керівництва бази в Добротворі. Завдяки сприянню директору місцевої ДЮСШ Ігорю Слівінському вкладається чимало коштів в розвиток бази. Також підключилася до проведення зборів і Вінниця. Як завжди, активно бере участь в проведенні зборі і Полтавщина (Горішні Плавні, Полтава), за яку виступають чимало спортсменів збірної України.

Необхідне спорядження купується не тільки безпосередньо для збірної України, це робиться також і в регіонах, і можна тільки подякувати людям, які вкладають кошти у веслування.

РОБОТА ЗБІРНОЇ

- Єдиний момент, який, на мій погляд, треба врахувати головному тренеру збірної та старшим тренерам, це – контроль за виконанням поставленої на зборі задачі. Ступень відповідальності тренерів, як, звісно, і спортсменів, має бути дуже високою. На жаль, менталітет у нас, не у всіх, звісно, такий: «Коли ніхто не бачить, ми трохи не допрацюємо». На жаль, не у всіх локаціях виходить бути масажистам, чи лікарям – є така проблема. Але основні групи в цьому відношенні повністю укомплектовані.

РОБОТУ, ЯКУ НЕ ВИДНО

- Вирішення багатьох питань в українському веслуванні розпочинається саме від ФКУ. Ми пишемо чимало листів – про зміни до регламенту, а в цьому році їх було чимало, про закупівлю обладнання, про збори, листи в регіони, щоб сприяли розвитку виду спорту, і таке інше. Присвоєння спортивних звань – теж йде від ФКУ. Великий обсяг роботи робить і відділ циклічних та швидкісно-силових літніх олімпійських видів спорту профільного міністерства – треба віддати їм належне. Заздалегідь готуються документи про збори, а їх цього року чимало, причому для всіх вікових категорій. На сьогодні відпрацьовано близько 200-т листів, і майже всі вони пов’язані з роботою збірної.

ІМІДЖ ЗБІРНОЇ

- Імідж українського веслування на байдарках і каное в цьому році був розкручений завдяки плідній роботі нашої пресслужби, зокрема завдяки трансляціям, які пройшли на двох національних телеканалах, а також на нашому Інтернет-каналі в ютуб, де, за моєю інформацією, сумарна кількість переглядів чемпіонату сягнуло 20-ти тисяч.

Також дуже добре відпрацювала пресслужба на змаганнях у Сегеді – на «Олімпійських надіях» та Кубку світу. Було розміщено чимало відеороликів та фотографій, пройшов сюжет на національному каналі. Головним тренером збірної приділяється цьому аспекту чимало увагу, і ми бачимо, що недарма. Він дуже вимогливий в цьому сенсі, розуміючи, що це імідж виду спорту.

Відзначу також, що з початку року запрацював новий сайт ФКУ, який відповідає сучасним вимогам. Традиційно активно діють наші соцмережі - Фейсбук, який має вже майже 5000 читачів, і Інстаграм, який був запущений в цьому році

КОМАНДНА РОБОТА

- Наша загальна мета – ФКУ та збірної України – якомога більш високі результати виступів на Олімпійських іграх та чемпіонатах світу. Ми маємо працювати спільно, однією командою, на загальну мету. Сьогодні відділ профільного Міністерства, головний тренер збірної та ФКУ працюють дуже злагоджено. Якщо хтось хоче допомогти – ми тільки «за». Говорити кожен може, а ось працювати – ні.

Також хочу відзначити, що суддівський корпус допрацював нові правила проведення всеукраїнських змагань з веслування. Також була проведена велика робота по засвоєнню системи онлайн-заявки. Було складно, але зараз система працює. Зроблений дуже великий крок в цьому напрямку.

UkrChamp 2020 02

ПЕРЕД ОЛІМПІЙСЬКИМ СЕЗОНОМ

- Спортсмени мають розуміти, що само по собі потрапляння на Олімпійські ігри, не говорячи вже про медалі, на завоювання яких ми все працюємо, це дуже важкий труд. Хочеться побажати і спортсменам, і тренерам, щоб вони взялися за роботу вже з першого збору, з першого дня підготовки до олімпійського сезону. Тут кожний день на рахунку і не слід недооцінювати цей момент, і розслаблено входити в підготовку.

Важливо не просто відпрацювати від дзвінка до дзвінка, треба ще і реалізувати підготовку на воді, на головних стартах року. Це залежить і від спортсмена, і від тренера.

Хочу також, в умовах пандемії коронавірусу, побажати і спортсменам, і тренерам міцного здоров’я: дбайливо ставтеся до нього, щоб це ніяким чином не вплинуло на результати на головних стартах.

Також, і це дуже важливий момент, особливо перед олімпійським сезоном, хочу застерегти спортсменів від прийому будь-яких препаратів без консультації з лікарем збірної України. Ви маєте розуміти, що позитивний результат на допінг можете зламати вашу кар’єру, а багаторічний труд піде прахом.

В цілому, вважаю, що в збірній України має бути командна робота. Тільки тоді буде результат.

Ukrteam 2020 01

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…
18 квітня 2024

«100 днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі». ФОТОРЕПОРТАЖ

Як ми повідомляли, відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності…
18 квітня 2024

Відомі українські веслувальники взяли участь у зірковому заході, присвяченому Олімпійським іграм в Парижі

Відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності «100 днів до…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…