Один з провідних каноїстів України Павло АЛТУХОВ дав інтерв’ю пресслужбі ФКУ, в якому розповів про підготовку до олімпійського сезону, підбив підсумки 2020-го та зазначив цілі на цей рік. Розпочали з першого тижня підготовки в Туреччині.

ПІДГОТОВКА

- Все чудово. Тиждень пройшов непомітно, лише встиг адаптуватись і знов звикнути до турецької атмосфери, як вже тиждень збору пролетів, - розповів Павло. - Працюємо все тією ж бандою і в гарному настрої (посміхається). Тут, в Белеку, «сидять» на зборах збірні Німеччини і Румунії у топовому складі. Коли бачиш суперників щодня, це додає бажання продуктивно тренуватися, тим паче для цього створені всі умови. Просто бери і працюй. Чого не вистачає, створюй сам і ставай сильнішим. З наближенням старту сезону міняється направленість роботи, адже на цьому зборі треба виходити на певні швидкості.

- Це вже другий збір в цьому році…

- Так, ми провели чудовий збір в Португалії. Підготовка пройшла за планом, не думаю, що є сенс розкривати якісь деталі. Працював в групі під керівництвом свого тренера Сергія Жиляєва у складі Віктора Свиридюка, Дмитра Янчука, Олега Боровика і Едуарда Шеметила. Ми провели гарний збір в Португалії, погода нам не заважала. Робота велася за усіма напрямками – кожному періоду відповідає своя підготовка.

Altukhov 002

- Другий рік поспіль у всіх спортсменів олімпійський сезон і, таким чином, підготовка знов олімпійська. Якось вона відрізняється від минулорічної?

- І так, і ні. Робиш висновки з результатів своєї минулорічної роботи і щось пробуєш змінити, щоб змінилися результати. Завжди потрібно щось міняти, щоб розвиватися. Якщо робити то саме, то й результат буде той самий. Тож є певні корективи у порівнянні з минулим роком.

- Чи відчуваєте наближання Олімпійських ігор?

- Я про це не думаю, просто роблю свою роботу. Знаю, що прийде час Кубку України, і ми боротимемося за путівку на європейський відбір. Якось зайвого напруження на даному етапі не відчуваю.

2020-Й

- Поговоримо про 2020-й рік, який вийшов доволі цікавим для вас. Ви традиційно виступали в одиночці і спробували свої сили в двійці з Юрієм Вандюком. Як оціните минулий рік?

- Виступом в одиночці, в цілому задоволений, хоча я й програв чемпіонат України. Буває, як говорять. Але на Кубку світу показав все, на що вчився, і результатом задоволений. Так, п’яте місце – це не супер, але, якщо порівнювати з попередніми роками, прогрес є, а, значить, все в порядку. По дистанції йшов непогано. Ми з тренером проаналізували виступ, свої помилки я зрозумів.

А ось виступом в двійці не дуже задоволений. Шосте місце на Кубку світу – це не той результат, на який ми розраховувати і який могли б показати. Не знаю, чи буде в майбутньому така двійка.

- Щось в підготовці не склалося?

- Можливо, в підготовці, можливо, в настрої. Можливо, такий результат, пов’язаний з тим, що і я, і Юра Вандюк перехворіли під час підготовки до Кубку світу. Тож стан був не дуже гарним. І це напевно вплинуло на наші відчуття в двійці та й, в цілому, не виступ.

Altukhov 002

КОНКУРЕНЦІЯ В УКРАЇНСЬКОМУ КАНОЕ

- Каноїсти збірної України останнім часом тренуються всі разом. Як відчуваєте атмосферу в команді, який настрій?

- Настрій я би сказав робочий. Взагалі, мені подобається такий підхід, коли всі каноїсти знаходяться разом, в одній локації. Кожного дня ти бачиш і відчуваєш своїх конкурентів. Раніше я тренувався сам, чи зі спаринг-партнером. Зараз працюю в групі. Маєш поважати своїх спортсменів, з якими тренуєшся. Робота в команді – це дуже важливий момент. Мені подобається.

- Переможець Кубку України в каное-одиночці на дистанції 1000 м отримає право поборотися за олімпійську ліцензію. Тому конкуренція в цьому виді буде найжорсткішою за останні роки. Як ви вважаєте?

- Так, згодний з вами. Дуже високі ставки, тож і конкуренція буде відповідною. Навіть не сумніваюся, що буде саме так. Це буде яскравий фінал.

- Перед минулою Олімпіадою ви на чемпіонаті світу завоювали ліцензію для країни, яку треба було потім підтвердити, що ви впевнено і зробили. Зараз ситуація інша – право участі для країни на цих Іграх ще треба буде завоювати. Які очікування від цього сезону, яка націленість?

- Так, тоді було трохи легше. Зараз набагато цікавіше. Не вдалося мені завоювати ліцензію на чемпіонаті світу в Сегеді в 2019-му, тож зараз треба взяти себе в руки і зробити це, знову, до речі, в Сегеді. Я серйозно націлений поборотися за своє право існування на Олімпійських іграх. Іншої цілі для мене не існує.

- Останніми роками у вас не було міжнародних успіхів, якщо не рахувати молодіжні чемпіонати Європи та світу. Це б’є по психології?

- Ні. Це, навпаки, додаткова мотивація. Мотивація – повернутися в число топ-каноїстів світу. Мотивація – піднятися нарешті на світовий п’єдестал. Чекаю стартів, щоб реалізувати свою підготовку, щоб реалізувати свої цілі. Сподіваюсь, що мені це вдасться.

- На Кубку України треба буде перемагати, а конкуренція, як ми говорили вище, буде високою. Тож вже в квітні треба буде демонструвати гарну форму…

- Так. Підготовка спланована таким чином, щоб завоювати ліцензію, а для цього спочатку виграти Кубок України. Якщо все пройде за планом, тож, вважаю мені вдасться перемогти в Дніпрі. Гарну форму треба буде втримати до серпня, до Олімпійських ігор, на які я націлююся попасти.

- Чи залишаєте собі можливість відібратися в олімпійську каное-двійку, де Україна вже має ліцензію?

- Я не виключаю такої можливості.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…