Один з провідних каноїстів України Павло АЛТУХОВ дав інтерв’ю пресслужбі ФКУ, в якому розповів про підготовку до олімпійського сезону, підбив підсумки 2020-го та зазначив цілі на цей рік. Розпочали з першого тижня підготовки в Туреччині.

ПІДГОТОВКА

- Все чудово. Тиждень пройшов непомітно, лише встиг адаптуватись і знов звикнути до турецької атмосфери, як вже тиждень збору пролетів, - розповів Павло. - Працюємо все тією ж бандою і в гарному настрої (посміхається). Тут, в Белеку, «сидять» на зборах збірні Німеччини і Румунії у топовому складі. Коли бачиш суперників щодня, це додає бажання продуктивно тренуватися, тим паче для цього створені всі умови. Просто бери і працюй. Чого не вистачає, створюй сам і ставай сильнішим. З наближенням старту сезону міняється направленість роботи, адже на цьому зборі треба виходити на певні швидкості.

- Це вже другий збір в цьому році…

- Так, ми провели чудовий збір в Португалії. Підготовка пройшла за планом, не думаю, що є сенс розкривати якісь деталі. Працював в групі під керівництвом свого тренера Сергія Жиляєва у складі Віктора Свиридюка, Дмитра Янчука, Олега Боровика і Едуарда Шеметила. Ми провели гарний збір в Португалії, погода нам не заважала. Робота велася за усіма напрямками – кожному періоду відповідає своя підготовка.

Altukhov 002

- Другий рік поспіль у всіх спортсменів олімпійський сезон і, таким чином, підготовка знов олімпійська. Якось вона відрізняється від минулорічної?

- І так, і ні. Робиш висновки з результатів своєї минулорічної роботи і щось пробуєш змінити, щоб змінилися результати. Завжди потрібно щось міняти, щоб розвиватися. Якщо робити то саме, то й результат буде той самий. Тож є певні корективи у порівнянні з минулим роком.

- Чи відчуваєте наближання Олімпійських ігор?

- Я про це не думаю, просто роблю свою роботу. Знаю, що прийде час Кубку України, і ми боротимемося за путівку на європейський відбір. Якось зайвого напруження на даному етапі не відчуваю.

2020-Й

- Поговоримо про 2020-й рік, який вийшов доволі цікавим для вас. Ви традиційно виступали в одиночці і спробували свої сили в двійці з Юрієм Вандюком. Як оціните минулий рік?

- Виступом в одиночці, в цілому задоволений, хоча я й програв чемпіонат України. Буває, як говорять. Але на Кубку світу показав все, на що вчився, і результатом задоволений. Так, п’яте місце – це не супер, але, якщо порівнювати з попередніми роками, прогрес є, а, значить, все в порядку. По дистанції йшов непогано. Ми з тренером проаналізували виступ, свої помилки я зрозумів.

А ось виступом в двійці не дуже задоволений. Шосте місце на Кубку світу – це не той результат, на який ми розраховувати і який могли б показати. Не знаю, чи буде в майбутньому така двійка.

- Щось в підготовці не склалося?

- Можливо, в підготовці, можливо, в настрої. Можливо, такий результат, пов’язаний з тим, що і я, і Юра Вандюк перехворіли під час підготовки до Кубку світу. Тож стан був не дуже гарним. І це напевно вплинуло на наші відчуття в двійці та й, в цілому, не виступ.

Altukhov 002

КОНКУРЕНЦІЯ В УКРАЇНСЬКОМУ КАНОЕ

- Каноїсти збірної України останнім часом тренуються всі разом. Як відчуваєте атмосферу в команді, який настрій?

- Настрій я би сказав робочий. Взагалі, мені подобається такий підхід, коли всі каноїсти знаходяться разом, в одній локації. Кожного дня ти бачиш і відчуваєш своїх конкурентів. Раніше я тренувався сам, чи зі спаринг-партнером. Зараз працюю в групі. Маєш поважати своїх спортсменів, з якими тренуєшся. Робота в команді – це дуже важливий момент. Мені подобається.

- Переможець Кубку України в каное-одиночці на дистанції 1000 м отримає право поборотися за олімпійську ліцензію. Тому конкуренція в цьому виді буде найжорсткішою за останні роки. Як ви вважаєте?

- Так, згодний з вами. Дуже високі ставки, тож і конкуренція буде відповідною. Навіть не сумніваюся, що буде саме так. Це буде яскравий фінал.

- Перед минулою Олімпіадою ви на чемпіонаті світу завоювали ліцензію для країни, яку треба було потім підтвердити, що ви впевнено і зробили. Зараз ситуація інша – право участі для країни на цих Іграх ще треба буде завоювати. Які очікування від цього сезону, яка націленість?

- Так, тоді було трохи легше. Зараз набагато цікавіше. Не вдалося мені завоювати ліцензію на чемпіонаті світу в Сегеді в 2019-му, тож зараз треба взяти себе в руки і зробити це, знову, до речі, в Сегеді. Я серйозно націлений поборотися за своє право існування на Олімпійських іграх. Іншої цілі для мене не існує.

- Останніми роками у вас не було міжнародних успіхів, якщо не рахувати молодіжні чемпіонати Європи та світу. Це б’є по психології?

- Ні. Це, навпаки, додаткова мотивація. Мотивація – повернутися в число топ-каноїстів світу. Мотивація – піднятися нарешті на світовий п’єдестал. Чекаю стартів, щоб реалізувати свою підготовку, щоб реалізувати свої цілі. Сподіваюсь, що мені це вдасться.

- На Кубку України треба буде перемагати, а конкуренція, як ми говорили вище, буде високою. Тож вже в квітні треба буде демонструвати гарну форму…

- Так. Підготовка спланована таким чином, щоб завоювати ліцензію, а для цього спочатку виграти Кубок України. Якщо все пройде за планом, тож, вважаю мені вдасться перемогти в Дніпрі. Гарну форму треба буде втримати до серпня, до Олімпійських ігор, на які я націлююся попасти.

- Чи залишаєте собі можливість відібратися в олімпійську каное-двійку, де Україна вже має ліцензію?

- Я не виключаю такої можливості.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

01 вересня 2024

Збірна України з веслування завоювала 4 медалі чемпіонату світу

Збірна України з веслування завоювала 4 медалі (2 золоті) на чемпіонаті світу в неолімпійських видах…
15 серпня 2024

Веслувальники жорстко розкритикували роботу Федерації каное України перед Олімпіадою (ВІДЕО)

Українські байдарочники, які посіли 4-е місце на Олімпійських іграх, жорстко розкритикували національної федерації перед Олімпійськими…
10 серпня 2024

Париж-2024. Українські веслувальники завоювали на Олімпійських іграх одну медаль

Збірна України завоювала одну медаль за підсумками змагань з веслування на Олімпійських іграх, які проходили…

Міжнародні новини

23 серпня 2024

Чемпіонат світу-2024. Чи зможе Олег КУХАРИК кинути виклик олімпійському чемпіону Парижа Йозефу Досталю?

18 веслувальників збірної України візьмуть участь в чемпіонаті світу в неолімпійських видах програми, який вперше…
09 серпня 2024

Париж-2024. Марія ПОВХ: «Головне – до кінця вірити в свою перемогу»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка в заключний день веслувальних змагань на Олімпіаді виступить у фінальній…
09 серпня 2024

Париж-2024. Українські каноїстки вдруге поспіль завоювали олімпійське срібло

Українські веслувальниці Людмила ЛУЗАН і Анастасія РИБАЧОК завоювали срібні медалі Олімпійських ігор, які проходять в…