Українські веслувальники завершили свої другі збори в цьому календарному році. Своїми думками за підсумками збору в Португалії, де тренувалися спортсмени молодіжної та юніорських збірних, ділиться тренер збірної України з резерву (каное, дівчата) Микола ПЕРІГ:

Збір пройшов добре, - відзначив на початку бесіди наставник. – По-перше, хочу подякувати головному тренеру збірної України Юрію Чебану за організацію цього збору, за можливість працювати в таких умовах. В Україні зараз холодно, є ризик простудитися та отримати травму, працюючи в таких умовах, адже спортсмени працюють на межі можливостей.

В португальському містечку Віла-Нова-де-Мілфонтеш була постійно доволі комфортна температура – 15-20 градусів. Упродовж збору жодного тренування не було зірвано. Тож весь план аеробної роботи ми виконали, заклавши, так би мовити, плацдарм, для розвитку швидкісних якостей на наступному зборі.

В нашому розпорядженні були гарні спортзали, де ми могли розвивати ту фізичну силу, яку напрацювали в січні. Збір, що теж важливо, пройшов без травм. В цілому, спортсмени впоралися з поставленою задачею. У нас щодня було по два тренування на воді, також працювали в «тренажерці». Вітру, який би заважав роботі на воді, теж не було. Взагалі, погода була чудова для якісної підготовки.

portugal jun 20

- В «тренажерці» теж було чимало роботи, так?

- Ні. В тренажерному залі ми працювали лише на підтриманні сили, роблячи акцент саме на «воді». Ми зробили великий обсяг роботи в «тренажерці» на попередньому зборі в Тисовці, в січні, коли ми розвивали максимальну силу та бігали на лижах, напрацьовуючи витривалість. Збір в лютому – це, можна сказати, перехідний період до збору в березні, де ми вже розганятимемось.

- Розкажіть, яким був звичайний режим на зборі в Португалії?

- О 7-й ранку зарядка, далі невеличкий крос – 35-40 хвилин, потім – розтяжка, гімнастика. Після сніданку – о 9.30, чи о 10-й, виходили на воду, де працювали дві години. Далі – в готель. Обід, відпочинок. З 4-ї до пів на шосту – тренування на воді, а потім ще годину, до 7-ї вечора – «тренажерка». В середу та в суботу – одне тренування на воді тривалістю дві-дві з половиною години, у неділю – вихідний.

- Як обстояли справи з харчуванням?

- Харчування було гарне: шведський стіл, багато фруктів та овочів, що якраз потрібно спортсменам. Маю відзначити, що харчування було різноманітним – крім м’яса, була і риба, і морепродукти. Взагалі, в цьому відношенні було все, ще треба для відновлення та підготовки. Харчування, як відомо, одна зі складових досягнення результату. Є правильне харчування – буде правильний результат.

Port 25 02 13

- Якщо не помиляюсь, це перший за багато років закордонний збір для юніорської збірної. Як самі спортсмени сприйняли можливість тренуватися в Португалії? Чи не розслабилися вони в таких гарних умовах підготовки?

- Ні, ніякого розслаблення не було. Спортсмени були максимально мотивовані. По-перше, вони були здивовані, що їм надали такі умови для тренувань і, звісно ж, побачили різницю з умовами, в яких працювали в Україні. Спортсмени працювали з максимальною віддачою та великим бажанням, щоб показати в сезоні високі результати, щоб таких зборів було більше.

- Напевно, ви розумієте, що при тренуванні в таких умовах і попит з боку головного тренера стосовно результатів на головних міжнародних змаганнях буде дуже серйозним…

- Так, ми це розуміємо і сподіваємося, що виправдаємо довіру збоку Юрія Чебана.

- Які подальші плани?

- З 14 березня збір в Туреччині, а між двома цими зборами ще буде збір в Добротворі, щоб не розгубити напрацьований багаж. У дівчат буде тиждень для тренувань, щоб не втратити відчуття води, щоб потім в Туреччині відразу, без розкачки, приступити до роботи. До старту сезону залишився місяць.

Port 19 02 42

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…
18 квітня 2024

«100 днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі». ФОТОРЕПОРТАЖ

Як ми повідомляли, відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…