Головний тренер збірної України з веслування на байдарках та каное Юрій ЧЕБАН розповів про підготовку збірної на тренувальному зборі в Італії та ситуаціяю з коронавірусом.

- Березневий збір в Італії початково був в плані підготовки до Олімпійських ігор-2020, - відзначив головний тренер. – Ми тут провели гарну підготовку в січні-лютому, і на свій третій збір в Італії ми приїхали до того, як в цій країні ввели карантин.

Яка ситуація на сьогоднішній день? У нас є взаєморозуміння з місцевою владою, у нас є зв'язок з нашим послом в Італії, він теж в курсі справи та тримає це питання на контролі.

Головне - у нас повна свобода дій на цьому зборі. Ми пересуваємося без обмежень: спортивна зала, «вода», стадіон, тож всі тренування проводяться в повному обсязі. Ми контактуємо тільки з людьми із персоналу, який нас обслуговує, тобто з персоналом готелю.

МЕДИЧНИЙ КОНТРОЛЬ

- У нас є досвідчений лікар Ганна Грищенко, яка контролює здоров’я всієї команди. У нас ніхто не хворіє. Було декілька «соплів», але це вже в минулому. Тобто причин для паніки немає. Місцева влада гарно до нас ставиться, з розумінням всієї ситуації, допомагає у всіх питаннях: від, власне, збору до різних заходів – відновлювальних та ознайомчих. Нам тут добре.

ЧОМУ НЕ ВЕРТАЄМОСЯ В УКРАЇНУ

- У нас тут йде повноцінна підготовка, без обмежень. Навіщо зараз зриватися з місця, зривати підготовку, їхати в України та сидіти по домівках та незрозуміло як збиратися. Ми зробили ставку на підготовку до Олімпійських ігор. Будуть вони, чи ні, ми все одно до них готуватимемося. Якщо б нас тут в чомусь ущемляли, ми давно були б в Україні, але у нас тут, повторюю, повне взаєморозуміння з місцевою владою, з поліцією і таке інше, тому ми вирішили залишитися тут та продовжити повноцінну підготовку до Олімпіади.

Cheban Italy 06

ЯКЩО КАРАНТИН ЗАТЯГНЕТЬСЯ

- Сардинія закрита до 25 березня. Якщо у нас не буде можливості повернутися, то ми залишимося тут. У нас вже є домовленість з новим міністром спорту України Вадимом Гутцайтом – він нас підтримує, він з нами на зв’язку. Він сам вийшов на зв'язок та поцікавився нашими справи. Таким чином, ми щільно контактуємо з усіма людьми, які нам можуть допомогти. Тож причин для паніки немає.

Людей, які захворіли на Сардинії, можна перерахувати на пальцях однієї руки, і знаходяться вони дуже далеко від нас. Ізілі - дуже маленьке місто (населення – три тисячі жителів) і людей на вулиці не видно, вони пересуваються на автомобілях, а, в основному, знаходяться по домівках.

Отже, якщо карантин триватиме далі, ми залишимося далі, десь до 10 квітня, а, якщо буде треба, і на більш довгий термін, адже тут є всі умови для підготовки. Тож приїжджати до України та створювати нову базу для підготовки, не бачу сенсу. Ми продовжуємо готуватися тут, впритул до того моменту, коли у нас наступить ясність з перельотом та чітке розуміння подальших дій. Також попутно ми вирішуємо питання з човнами, на яких ми плануємо ганятися на відборі.

canoe wom 21 1

ПРИВІТ «ВБОЛІВАЛЬНИКАМ»

- Користуючись нагодою, хочу передати привіт нашим «вболівальникам», які, навіть не поцікавившись станом справ, будують якісь доводи, пишуть пости і Інтернеті про те, що навіть уявлення не мають. Ось таких людей попрошу тримати язика за зубами та не нагнітати ситуацію. Адже у нас все в порядку. У нас проходить звичайний збір і ніякої суєти, пов’язаною із загальною ситуацією, немає. Всі спортсмени працюють, чітко розуміючи для чого вони це роблять.

ПРО ПЕРЕНОС КУБКУ УКРАЇНИ

- Є такий варіант. І, скоріш за все, Кубок України буде перенесений, адже нас приїзд може затягнутися і у нас немає чіткою дати повернення в Україну: авіакомпанія ще не підтвердила наш рейс на 28 березня. Тож це питання ще в повітрі. Плюс у нас додасться карантин на 14 днів, але це стосується тих людей, у яких є буде підозра на коронавірус.

ПРО ТЕРМІНИ ОЛІМПІЙСЬКОГО ВІДБОРУ

- На сьогодні терміни залишаються без змін (європейський відбір – 6-7 травня в Рачіце, світовий відбір – 21-24 травня в Дуйсбурзі. – пресслужба). Деякі види спорту, які проводяться неподалік від Італії, відміняють кваліфікаційні змагання, наприклад, академічне веслування. Є слухи стосовно того, що й кваліфікацію можуть перенести, але ми чекаємо офіційної інформації від Міжнародної федерації каное. Тож ми чекаємо, ми готуємося, ми готові до всього.

ІНТЕРВ’Ю ЮРІЯ ЧЕБАНА. ВІДЕО

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

02 листопада 2023

На Полтавщині трагічно загинув веслувальник

На Полтавщині від удару блискавки загинув 16-річний каноїст Богдан Салівон. Подробиці трагедії повідомив сайт 24tv.ua
01 листопада 2023

Топові веслувальники взяли участь в масштабному заході НОК України

В Хмельницькому відбувся всеукраїнський захід НОК України #OlympicLab, в якому взяли участь топові українські веслувальники
30 серпня 2023

Збірна України з веслування завоювали 2 медалі і 2 олімпійські ліцензії. Як оцінити цей результат?

За підсумками чемпіонату світу в Дуйсбургу збірна України завоювала 2 олімпійські ліцензії і 2 бронзові…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…