Старший тренер збірної України Микола МАЦАПУРА, який також ж є тренером каноїстки олімпійської збірної Людмили ЛУЗАН, підбив підсумки ії виступу на Євро-2021 і розповів про підготовку до Токіо-2020.

- Миколо Івановичу, Людмила завоювала 4 медалі на чемпіонаті Європи. Напевно ви задоволені ії виступом?

- Не повністю. Задоволений всім, крім спринту, де Люда, як відомо, стала другою. Але для цього були об’єктивні причини. Перед усім те, що вона йшла «двійку, 200 м», а це більш швидкісний, більш темповий вид. З нього складно перебудуватися на одиночний спринт. Плюс позначилася на виступі і втома, все ж таки це потужна коротка дистанція, де відбувається чималий виплеск енергії. У Люди старт завжди потужний, вибуховий, а тут вона старт програла: стартувала четвертою-п’ятою, програючи сантиметрів п'ятнадцять конкурентам. Одна справа – лідирувати, зовсім інша – наздоганяти. Адже робота в цьому випадку перебудовується, починаєш робити зайві рухи, що ліквідувати відставання. Я розраховував на перше місце. В цілому ж, виступ на Євро був дуже гарним. Тим більше, що вона вперше вийшла на такий рівень. Тож оцінюю виступ на оцінку «5», але без плюса (посміхається).

- Ми розуміємо, що головний старт року – Олімпійські ігри, і вся підготовка планується саме до цих змагань…

- Так, дійсно, головний старт – Олімпіада, тому початково я не планував їхати на Євро, а поїхати в тренувальний центр в Сянках (Карпати) – зробити силову роботу, побігати і таке інше. Але, обговоривши це питання з Юрієм Володимировичем (Чебаном, головним тренером збірної України. – пресслужба) і Людою, все ж таки зробили вибір на користь Євро і, вважаю, правильний вибір. Заявилися у всі види програми, благо всі види розходилися за часом дуже добре. А чим більше стартів, тим краще для Люди. Це відмінний досвід для неї. Плюс на цих стартах вона ще більше пізнала своїх суперників.

- Яка робота планується в подальшому?

- Після Євро відправляємося в Сянки (бесіда проходила 7 червня. – пресслужба). День погуляємо, відпочиваємо. Далі побігаємо – треба убрати зайву вагу з ніг, а також займемося силовою підготовкою – після води вона впала майже до нуля. Далі збір в Обухові. Там спочатку покатаємо об’єми – в різних режимах, а потім розпочнемо роботу безпосередньо в двійці: ходитимемо різні за тривалістю відрізки, щоб скатати човен – спортсменки мають добре відчувати один одного. В заключній фазі: робота над стартом, розвитком максимальної швидкості, максимальної спеціальної сили – з використанням гальм, опору.

Далі – Олімпійські ігри, де вже підлаштовуватимемося під ті умови, в яких будуть спортсмени цих змаганнях, адже перші три дні на Іграх маємо бути в самоізоляції, в готелі. Тож треба бути підтримувати фізичну форму в цей період. 25 липня ми маємо прилетіти в Токіо, і тільки 28-го нас випустять на воду – у нас буде 4-5 днів до змагань.

Враховуючи, що я вже двічі був в Японії і розумію, в яких умовах ми перебуватимемо, зможу застосувати цей досвід з користю.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…