Вже в п’ятницю на веслувальному каналі в Дніпрі закипіть вода – учасники розпочнуть боротьбу за медалі Кубку України пам’яті Юлії Рябчинської, а байдарочниці визначать складі олімпійської збірної. Про підготовку бази до змагань розповідає директор ВСК «Дніпро», віцепрезидент ФКУ Микола БАРАНОВ (фото: 7 серпня 2020 року. Дніпро. Чемпіонат України серед молоді і юніорів)

ДИСТАНЦІЯ

- Так, в цьому сезоні у нас дуже ранній початок, навіть боялися, що льодова обстановка на Дніпрі завадить підготовці, але 20-го березня лід повністю зійшов, - відзначив Микола Миколайович. – Вода, звісно, ще холодна. Дистанція, в цілому, вже готова – ми вже відкрили сезон, провівши Кубок Дніпропетровської області. Під час змагань випробували всю техніку, яка буде задіяна і на Кубку України – рації, мегафони, катери. Проведена розгерметизація всього обладнання. Генеральна репетиція пройшла успішно.

Також на дистанції тренуються спортсмени збірної України, які на базі ВСК «Дніпро» готуються до сезону. Вже готова до роботи і стартова система.

Baranov 1- З якими труднощами прийшлося доводиться стикатися при розгерметизації?

- Ми провели ревізії водних доріжок, після чого прийшлося поміняти чотири з них. На стартовій системі травило повітря, прийшлося поміняти трубопровід. Також після зимового періоду були технічні проблеми з катерами, але вони вже вирішені.

- Розкажіть, будь ласка, пересічному читачу, що значить «поміняти доріжку»…

- Поміняти доріжку – це значить поміняти трос довжиною півтора кілометри (лінія, яка розділяє доріжки. – пресслужба). Трос з часом ржавіє і, коли почали ставити доріжку, вони почали рватися. Тож прийшлося міняти.

- Скільки часу займає ця доволі непроста робота?

- За сутки можна поставити три-чотири доріжки. У нас система вже відпрацьована. Є спеціальний пліт, який розкочує трос, є спеціалісти, які знають, як правильно встановлювати дистанцію. В цілому, на встановлення дистанції, яка включає чимало дрібної роботи, після зими знадобилося приблизно десять днів.

UkrCup baza 02

ПОГОДА

- Так рано - 9 квітня – вже давно не стартували. Вона, звісно, холодна, тож високих швидкостей чекати не приходиться, чи не так?

- Я б так не казав. Коли вода холодна, то швидкість не менше, ніж в теплій. Швидкість більшою мірою залежить від рівня підготовки спортсменів. Враховуючи, що збірна України довгий час «сидіть» на воді, то можна очікувати доволі непоганих швидкостей. Тим більше, що за місяць вже європейський відбір на Олімпійські ігри.

- Яка погода очікується під час Кубку України?

- За прогнозом в перший день очікується дощ, а в решту днів гарна погода – 12-13 градусів. Не жарко, звісно, тож хлопцям-тримачам, які працюватимуть на старті дистанції 1000 м, буде непросто, але вони будуть забезпечені теплим одягом та гарячим чаєм.

- Які зазвичай вітра дують в цей час на дистанції?

- В цей час зазвичай дме південний, для спортсменів це попутний вітер, але хвиль ніколи не буває, адже дистанція з обох сторін прикрита зеленими насадженнями, які цьому заважають.

UkrCup baza 02Пресслужба ФКУ



Новини Україна

21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…