Продовжуємо серію інтерв’ю з провідними веслувальниками країни напередодні головного національного старту року – особистого чемпіонату України пам’яті Вячеслава СОРОКІНА. В рубриці «Перед стартом» Юлія КОЛЕСНИК - бронзовий призер чемпіонату світу-2017 серед молоді у байдарці, яка зараз ставить олімпійські цілі вже в каное.

ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП ПІДГОТОВКИ

- Юлію, як пройшов заключний етап підготовки?

- Вважаю ми гарно попрацювали в Обухові. Тренувалися і в «одиночці», і в «двійці». Залишилося тільки відновитися та можна вже виходити на старт.

- Які були пріоритети в роботі?

- Чимало уваги приділяли техніці, а що стосується дистанцій, то працювали більшою мірою над олімпійськими видами – «каное-одиночка, 200 м» та «каное-двійка, 500 м».

- З ким працювали в екіпажі?

- Пробували різні екіпажі і зупинилися на варіанті з Анастасією Четверіковою. Також підемо з Настею і дистанцію 200 м.

- Раніше ви серйозно не працювали в «двійці. Які враження від роботи?

- Ми вже якось вставали з Настею в «двійку», але мало що виходило, тому що я не була готова до такої роботи. Зараз ми вже добре відчуваємо один одного і, гадаю, складемо добру конкуренцію іншим екіпажам. Взагалі-то, ми націлені на перемогу.

ІЗ БАЙДАРКИ В КАНОЕ, ЧИЯК ЗБУВАЮТЬСЯ МРІЇ

- Чому ви вирішили пересісти і байдарки в каное?

- Коли я розпочинала займатися веслуванням, а це відбулося 14 років тому в Баштанці Миколаєвської області, ще не було жіночого каное. Тож мої тренери Олександр Васюнькін та Віктор Демидюк посадили мене в байдарку, де я згодом мала певні успіхи – була, навіть, бронзовою призеркою молодіжного чемпіонату світу. Перейти в жіноче каное якось боялася, та й тренера, який би мене міг взяти, не було. Одного прекрасного дня Юрій Чебан запропонував мене перейти в каное.

- Це була ваша мрія?

- Т-а-а-к! Я з перших днів хотіла веслувати в каное, але, як говорила, тоді жінки не змагалися в цьому виді.

- Важко далося рішення?

- Страшнувато було, я би так сказала. Це було важливе рішення, адже я якраз перейшла із категорії «молодь» в «дорослі». І я зробила цей крок. Дякую Сергію Чернишову та Юрія Чебану за те, що повірили в мене та запросили мене в Южне, виступати за ФСК «Хімік». Намагатимусь робити це з достоїнством. Доводитиму всім, що все це недарма робилося. В «Хіміку» мені добре, тут все роблять для спортсменів.

Сподіваюсь, що ми разом досягнемо серйозних висот. Певні успіхи вже є – на командному чемпіонаті України, який відбувся в серпні минулого року, завоювали одну золоту та дві срібні медалі. Мені, знов таки, було трохи страшно, але цікаво. Було і бажання довести, що я вже щось вмію в каное. Хоча, розумію, що мені належить зробити величезний обсяг роботи. Особистий чемпіонат України покаже, чому я навчилася за рік, покаже мою готовність.

Kolesnik 01

- Які найскладніші моменти були при переході із байдарки в каное?

- Було дуже складно фізично, адже при веслуванні в каное та байдарці працюють різні м’язи. Сильно боліли бік, спина, а коли хвилин п’ятнадцять стояла на коліні, воно просто розривалося. Намагалася перебороти цю біль. І переборола. Можу півтори години бути в човні – і все добре.

ПЕРЕДСЕЗОННА ПІДГОТОВКА

- Розкажіть, як пройшла для вас передсезонна підготовка?

- Перший зарубіжний збір ми провели, як відомо, на середнегор’ї , в Бельмекені. Дуже цікава та різноманітна робота, яка була спрямована на підвищення фізичних кондицій. Мені сподобалося. Потім збірна України, як відомо, майже три місяці готувалися в Італії, і цей період був дуже важким для мене, адже він був базовим – ми катали дуже багато кілометражу, та й дівчатка дуже сильні – Люда Лузан та Настя Четверікова. Дуже складно було за ними тягнутися на воді, постійно відставала від них. В «тренажерці» було легше, тому що фізична підготовка у мене на доброму рівні.

Kolesnik 01

- Як працюється з Юрієм Чебаном?

- Я в захваті. Адже поруч в катері з тобою їде дворазовий олімпійський чемпіон, і від однієї думки про це, тобі хочеться працювати та викладатися на сто відсотків, навіть більше. Так, буває складно, не все виходить, але легких шляхів до успіху немає. А буває, що він встає в човен: їде поруч та підказує, а човен, немов сам по собі, починає швидше їхати. Така людина поруч – для мене неабияка мотивація. Крім того, я сама себе мотивую. Дуже класно працюється.

Kolesnik 01

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ-2020

- Готові складати конкуренцію лідерам жіночого каное України – Анастасії Четверіковій та Людмили Лузан?

- Так, зараз вже можу з впевненістю сказати: «Так, готова!». Адже я зробила великий обсяг тренувальної роботи. Я підвищила і рівень фізичної підготовки, і рівень функціональної підготовки на воді. До боротьби за перемогу готова.

- Які цілі на цей сезон, який став тепер передолімпійським?

- Націлююся взяти медалі на чемпіонаті України. Залізно маю бути в призовій трійці і в спринті, і на дистанції 500 м. В «двійці» з Настею зобов’язані вигравати, як на мене. Далі – працювати над собою, щоб вибороти путівку на Олімпійські ігри.

- Олімпійська мрія стала реальністю, чи не так?

- Так. Я розумію, що я реально можу боротися за участь в Олімпіаді, про що я навіть рік тому навіть і не думала. Каное – це моя мрія. Хочу тільки працювати і працювати, щоб досягати високих результатів в цьому виді.

- Що треба для того, щоб здійснити цю мрію?

- Робота, бажання, терпіння – такі складові успіху я бачу.

НЕОБХІДНИЙ КОМЕНТАР

Юрій ЧЕБАН, головний тренер збірної України:

- В цьому році у збірній України з’явилася нова каноїстка, відома в минулому байдарочниця Юлія Колесник. Як оцінюєте ії потенціал?

- Шанс є у всіх, і в неї в тому числі. Вона добре себе зарекомендувала в перше півріччя. Вона, так би мовити, з перших гребків стала показувати гарні результати в освоєнні нового для себе виду веслування. Юлія за рахунок фізичних даних, які в неї були закладені раніше, гарно прийняла матеріал та технічні елементи каное. В минулому році вона, займаючись кілька місяців, була в «призах» на командному чемпіонаті України. Я так планую, щоб вона була одним з претендентів на завоювання додаткової ліцензії в «одиночці, 200 м», володар якої визначатиметься в травні наступного року.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…