Продовжуємо серію інтерв’ю з провідними веслувальниками країни напередодні головного національного старту року – особистого чемпіонату України пам’яті Вячеслава СОРОКІНА. В рубриці «Перед стартом» - бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Тарас МІЩУК, який разом з Дмитром ЯНЧУКОМ націлений повернути звання чемпіонів України в олімпійскому виді.

- Тарасе, розкажіть, чому приділялася увага на заключному етапі підготовки?

- На останньому етапі ми відпрацьовували дистанції – 500 та 1000 м. На початку підготовки до чемпіонату України наш тренер Микола Мацапура подивився, в якій ми формі знаходимося, а потім дав відповідну роботу, адже майже три місяці ми знаходилося на карантині – працювали тільки індивідуально і, звісно, знаходилися не в тій формі, що хотілося - і нам з Дмитром, і Миколі Івановичу. Відрізок фінішної підготовки пройшов нормально, відбулися контрольні заїзди. Начебто готові до чемпіонату України. Незабаром перевіримо, вже на дніпровській воді.

- Відбір в збірну України будете проводиться за підсумком виступу в одиночці. Як відчуваєте себе на олімпійській «тисячі»?

- В одиночці добре себе почуваємо – і на «тисячі», і на дистанції 500 м, і в спринті, але основна увага, як і всі попередні роки, приділятиметься виступу в «двійці» на дистанції 1000 м.

РІК 2019-й

- Поговоримо трохи про минулий рік. В 2019-му вашій двійці з Дмитром Янчуком не вдалося відібратися на головні старти року. З чим пов’язуєте такий виступ?

- Складно сказати. Готувалися, як завжди, щоб перемогти на національному відборі та потрапити на головні міжнародні старти. Але дуже сильно в минулому році виглядала двійка Вандюк/ Рибачок, котра, як відомо, посіла друге на Європейських іграх, а це дуже високий результат. На чемпіонаті України ми також непоганий результат показали, але все ж таки поступилися опонентам (3.37,87 проти 3.36,21. – пресслужба). Можливо, треба більше уваги приділяти «двійці», більше ії катати. Це вже треба з тренером обговорювати.

Наприклад, на минулорічному Кубку України ми з Дімою добре виступили в «одиночці» - він виграв, я був другим, але в екіпажі щось не склалося. Можливо, я не досить чітко потрапляю в гребок з напарником. Розбиралися з цим питанням під час підготовки, на чемпіонаті України побачимо, як це в нас вийшло.

Виступ в минулому році став для мене додатковою мотивацією для більш кращою підготовки на цей рік.

Mischuk 02

Кубок України-2019. Бронзові призери Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК та Тарас МІЩУК націлені перевернути ситуацію, якак склалася в минулому році

- Після завоювання бронзових медалей Олімпійських ігор ви з Дмитром ніяк не вийдете на світовий рівень саме на «тисячі». Можливо, мотивації не вистачає після успіху в Ріо?

- Ні, не можу так сказати. Мотивація у нас завжди є, тим більше у нас є гідні конкуренти в України, а це підхльостує в роботі. Ми з Дімою завжди мотивовані на перемогу. На Олімпійських іграх ми були третіми, а хочемо бути олімпійськими чемпіонами, тож мотивація не втрачена. Ніхто не хоче бути третім, всі хочуть бути першим. Тож з такою мотивацією ми і продовжуємо виступати.

ПЕРЕДСЕЗОННА ПІДГОТОВКА

- Тарасе, розкажіть як попрацювали в період передсезонної підготовки?

- Підготовка нинішнього року трохи відрізнялася від минулорічної – ми робили більші об’єми, ніж тоді, більше відпрацьовували дистанцію 1000 м. Хотіли вже перевірити себе на Кубку України, який планувався в квітні, але не судилося.

Italy 13 009

Тарас МІЩУК та Дмитро ЯНЧУК на зборі в Італії

- Можете порівняти вашу форму у березні, десь за місяць до Кубку України, з нинішньою?

- Міг би більш об’єктивно порівняти, якщо б Кубок України тоді відбувся. Напевно ми зараз краще, ніж тоді, готові на короткій дистанції, адже на даному етапі ми стали поєднувати довгу та коротку роботи.

- Минулого тижня вам виповнилося 25 років. Як привітала вас команда на зборі? Як відчуваєте себе, які плани ставите на майбутнє?

- Чесно кажучи, не відчуваю себе на двадцять п’ять, десь на двадцять один, мабуть. Це вік, на який, я впевнений, буду відчувати себе все життя. Відсвяткували день народження на нашому невеличкому зборі – посмажили шашличку. Взагалі, це звична справа, коли на свій день народження я знаходжуся на зборі, чи на змаганнях.

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ-2020

- Давайте детальніше поговоримо про чемпіонат України, який стартує вже за кілька днів. У змаганнях каное-двійок дебютує екіпаж Юрій Вандюк/ Павло Алтухов. Яким вам бачиться протистояння з цим новоствореним дуетом?

- Буде цікаво позмагатися та побачити, як буде працювати на дистанції ця двійка. Павло Алтухов – сильний одиночник, але робота в «двійці» - це робота іншого плану, тут ти маєш підлаштовуватися під напарника, виконувати свою роботу – рульового. Буде цікаво, наскільки Паша зможе це зробити.

- З цілями двійки все зрозуміло – завжди максимальні. Що скажете про цілі в одиночці? Наскільки принципово буде заїхати в «призи», чи перемогти в одиночці, де Україна в наступному році ще боротиметься за олімпійську ліцензію?

- Так, дійсно перемогти в такій компанії було б здорово, адже підбирається дуже сильна компанія. Та й просто дуже цікаво перевірити свою готовність в такій конкурентній боротьбі.

- Які, взагалі, цілі на цей рік?

- Поки що всі думки про чемпіонат України – не можемо вже дочекатися його початку, щоб вийти на дніпровську воду. Націлююся, звісно, на максимальний результат у всіх видах програми, де буду виступати. Дуже сподіваюсь, що чемпіонат України не стане єдиним стартом цього року, а відбудеться ще і чемпіонат Європи, на який ми, звісно, розраховуємо потрапити.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…