Головний тренер збірної України Юрій ЧЕБАН підбив підсумки Кубка України і розповів про підготовку до олімпійської кваліфікації.

Зовсім скоро, вже 12-13 травня, в Сегеді відбудеться регата, до якої буде прикута увага всієї України – саме тут, на європейської кваліфікації, веслувальники збірної спробують завоювати путівки в Токіо-2020. Вже два тижні в Обухові триває централізований тренувальний збір, головною метою якого є підготовка саме до цих змагань. Крім того, на зборі готуються і байдарочниці, які вже відібралися на Олімпіаду, і кандидати на участь в Іграх, і спортсмени, які візьмуть участь саме в Кубку світу, там же в Сегеді. Саме з підготовки ми розпочали бесіду з керманичем збірної України, який, крім того, займається підготовкою каноїсток.

ОЛІМПІЙСЬКА ПІДГОТОВКА

- Юрію Володимировичу, розкажіть, як пройшли перші два тижні підготовки?

- У кожної групи, природно, свої задачі. Так перед старшим тренер збірної з жіночої байдарки Олексієм Семикіним стоїть задача зробити максимальний екіпаж четвірки та два екіпажі двійок, які виступатимуть на Олімпійських іграх. Крім того, як відомо, одна із байдарочниць олімпійської команди Юлія Юрійчук боротиметься за ліцензію в одиночці на дистанції 500 м. Якщо їй вдасться завоювати путівку в Токіо, то ця ліцензія перейде Діані Танько, яка є запасною, і вона буде готуватися у складі збірної до Олімпійських ігор.

Крім того, старші тренери збірної Сергій Дубінін і Сергій Жиляєв готують інших учасників ліцензійного відбору.

На першому тижні збору спортсмени, можна сказати, втягувалися в робочий режим, після чого розпочалася вже безпосередньо підготовча робота, щоб вийти на максимальний рівень форми на європейській та світовій олімпійській кваліфікації

- Як будується підготовка Олега Кухарика, котрий, як відомо, візьме участь в двох видах, які складно поєднувати – спринті і «двійці, 1000»? Можливо, є серед цих видів пріоритетний?

- Так, підготовку на дистанціях 200 і 1000 м складно поєднувати, втім, Олег універсальний веслувальник, який завоював право поборотися за ліцензію в цих видах, і він буде серйозно готуватися і в спринті, і на дистанції 1000 м. Ось і зараз на зборі він працює з Віталієм Цурканом в екіпажі, а також спарингує з Іваном Семикіним, разом з ним готуючись до спринту. Тобто, як ви бачите, Олег комбінує підготовку. Ніяких пріоритетів тут немає, поставлена задача завоювати ліцензію. В якому виді вона буде завойована – побачимо після кваліфікації

- Одна з головних надій на олімпійську ліцензію – Павло Алтухов, який має досвід участі в Олімпійських іграх, а також в численних чемпіонатах світу та Європи…

- Павло показав непогані кондиції на Кубку України, але на олімпійській кваліфікації він має показати максимальну, чи близьку до неї, швидкість, щоб завоювати ліцензію, адже для цього треба перемагати на кваліфікації. Конкуренція тут буде дуже жорсткою: представники Білорусії, Італії, Росії, Угорщини, Болгарії і ще багато охочих вибороти путівку до Токіо. Павлу буде нелегко, але він справжній боєць, який може проявити себе в потрібний час.

Cheban Obuhov 02

ІЗ МАРАФОНУ В СПРИНТ

- Безпосередньо вам належить підготувати до відбору в спринті Людмилу Бабак, котра, перед усім, відома своїми успіхами в марафоні…

- Так, спринт для Людмили, так би мовити, нова сфера. Вона лише з цього сезону серйозно готує спринт з основною командою, і вже є перші успіхи. Так, ми поки не говоримо про високі часові показники, але ми можемо спробувати поборотися за олімпійську ліцензію. Люда дуже витривала та працьовита, старається, виконує всі поставлені на тренуваннях задачі. Вона працює в групі з Анастасією Четверіковою і Оленою Циганковою.

- Які складнощі є в спринтерській підготовці цієї каноїстки?

- Найбільша складність – перебудова техніки та розвиток так званих швидких волокон, адже довгий час Людмила була, як говорять, заточена на доволі специфічну роботу на марафонській дистанції. Це дає про себе знати, адже спринт передбачає іншу роботу – динамічну та силову. Можу відзначити, що розвиток силового компоненту виходить, краще, ніж виправлення техніки.

Треба сказати, що Люда зараз знаходиться на роздоріжжі: вона має гарні результаті в марафоні, але зараз перед нею стоїть задача відібратися на Олімпійські ігри в спринті. Якщо вона почне показувати результат в цьому виді, то в неї може понизитись ефективність в марафоні, тому що організм перебудується під динамічну роботу. Втім, тенденція зростання і росту в спринті, говорить про те, що ми рухаємося у вірному напрямку. Єдине, що не вистачає часу, щоб реалізувати всі думки щодо завоювання ліцензії в Сегеді.

races 31 07 132

КУБОК УКРАЇНИ. ПІДСУМКИ

- Юрію Володимировичу, поговоримо про перший старт сезону - Кубок України. Старт був дуже важливим для всіх спортсменів, особливо байдарочниць, які відбиралися в олімпійську збірну. Отже, чи задоволені ви виступом спортсменів збірної України на цих змаганнях. Вода холодна, в’язка, тож високих швидкостей ми не побачили…

- Так, але ми й не розраховували на космічні швидкості, адже головний старт року та й всього циклу, Олімпійські ігри. На Кубку України ми відібрали байдарочниць в олімпійську збірну, які будуть формувати ті квоти, що ми маємо – четвірку та двійку, а також спортсменів, які боротимуться за ліцензії в олімпійському відборі – в Сегеді та Барнаулі. Крім того, відбувся перший відбір в юніорську збірну України, а також спортсменів, які виступатимуть на угорському етапі Кубку світу.

Як бачите, Кубок України – це мультіфункціональні змагання, на яких ми і проглядаємо веслувальників, і формуємо склад команди на подальшу підготовку, щоб створити найсильніші екіпажі.

Приємно, що у складі збірної є нові обличчя, і це говорить про те, що тренерський штаб працює у вірному напрямку. Вже відібрані спортсмени, які візьмуть участь у Кубку світу, та й ті спортсмени, які візьмуть участь у тренувальному зборі до особистого чемпіонату України пам’яті Вячеслава Сорокіна, де вже остаточно визначиться олімпійський вид, а також склад команди на чемпіонат Європи. В Євро також візьмуть участь і спортсмени-олімпійці, щоб ми могли побачити динаміку їх результатів, щоб, можливо, внести корективи в підготовку. В цілому, на Кубку України команда виглядала добре. Всі спортсмени збірної здорові, що теж важливо в нинішніх реаліях.

БАЙДАРКА

- Чи можна назвати сенсацією потрапляння в олімпійську збірну України Юлії Юрійчук?

- Я б сказав це приємна несподіванка. Скоріш на сенсацію тягне перемога в спринті Олега Кухарика, який готувався на «тисячу». Юлія Юрійчук постійно знаходилася на підготовці у складі національної збірної – цієї зими працювала в групі під керівництвом Юрія Чичкана на зборах, які проводилися в Україні. Вона цілеспрямовано готувалася на дистанцію 200 і 500 м, що і продемонструвала на першому старті сезону. Юля – перспективна байдарочниця, і це дуже добре, що в основний склад збірної вливається молода кров. Це оживляє лідерів команди, які іноді розслабляються, додає їм мотивації. Для мене як головного тренера збірної потрапляння Юрійчук в олімпійську збірну – кращій показник, того, що у кожного є шанс потрапити на Олімпіаду.

UkrCup day2 champions 02

- Чи не сплутала карти тренерському штабу перемога Олега Кухарика в спринті?

- Так, трохи сплутала. Але, з іншого боку, ми отримали гарного спринтера. Можу сказати, що його переможний результат був деякою мірою прогнозований, адже на всіх трьох контрольних зрізах, які відбулися в період підготовки, кращий результат в спринті показував саме Кухарик. А результат Кухарика на «тисячі» – показник того, що він додав саме в спринті, адже в цих видах тренуються і розвиваються різні типи м’язів, а він додав в масі та у швидкості. На дистанції 200 м він виграв у Дмитра Даниленка, який був 10-м на чемпіонаті світу-2019, та Івана Семикіна, який був срібним призером молодіжного чемпіонату світу. Це гарний показник.

UkrCup day2 champions 02

КАНОЕ

- Поговоримо про виступи в каное. Напевно порадував своїми перемогами Павло Алтухов. Наскільки його результати співпадають з очікуваннями?

- Так, Павло дійсно порадував. Він вже досвідчений кваліфікований спортсмен, який має чималий багаж змагань та тренувального часу, і працює в злагодженому тандемі Сергієм Жиляєвим. Вони знають, як готуватися, як підводитися до змагань. Також відзначу переможний виступ Павла в двійці з Дмитро Янчуком – в складі одного з новостворених екіпажів, які ми побачили на Кубку України. Ці екіпажі добре проявили себе на цих змаганнях. Другою на олімпійській дистанції, як ви знаєте, стала ще одна новостворена двійка – Юрій Вандюк/ Тарас Міщук. В цьому виді у нас є олімпійська квота, і тут на Кубку України була апробація нових екіпажів – один з них, напевно, і відправиться на Олімпійські ігри. У Павла, вважаю, буде двохпиковий сезон: перший – на ліцензійному відборі у Сегеді, другий – в разі успішного відбору, на Олімпійських іграх.

champions 002

- Чи є впевненість в тому, що відбір на Олімпійські ігри відбудеться?

- Наразі є лише впевненість в сьогоднішньому дні. Але у нас є досвід минулого року, коли була скасована Олімпіада і разом з нею решта стартів, тож спортсмени знають, як вести себе в таких умовах. В минулому році було важко, адже спортсмени через вказані причини були демотивовані, адже вперше зіштовхнулися з такою ситуацією. Зараз веслувальники працюють з високою мотивацією та бажанням, виконуючи великий обсяг роботи. Це їхня улюблена справа, до того ж вони мають серйозні цілі на міжнародних стартах, зокрема на Олімпійських іграх.

- Продовжимо тему каное і поговоримо про результати жінок. Тут підтвердили свій клас Людмила Лузан і Анастасія Четверікова. Вони, як відомо, завоювали ліцензію і, судячи по всьому, впевнено йдуть до участі в Олімпійських іграх…

- Дійсно, саме така ситуація на даний момент. Всі прихильники веслування побачили переконливу перевагу цих веслувальниць в каное-двійці, де відстань від другого місця була, як говорять, трамвайна зупинка. Вони в черговий раз довели свою перевагу і своє право представляти країну на Олімпійських іграх – це право, щоправда, треба буде закріпити на особистому чемпіонаті України. У нас є час, що виправити недоліки, щоб добитися у підсумку максимального результату. Вважаю, що у двійки Лузан/ Четверікова є всі шанси, щоб добитися перемоги на Олімпійських іграх – в активі цього екіпажу є перемоги і на молодіжному чемпіонату Європи, і на Кубку світу. У них є всі можливості, щоб досягти великого успіху.

Взагалі, можу сказати, що для веслувальників збірної України створюються гідні умови для підготовки, робиться все можливе, щоб забезпечити спортсменів потрібним інвентарем та тренувальними зборами.

UkrCup fin day3 C2 500

ПІДГОТОВКА РЕЗЕРВУ

- Готуємося до Олімпіади, але не забуваємо про резерв, чи не так?

- Так, підготовці резерву ми приділяємо чимало уваги, адже це наші майбутні результати. Підготовкою займаються досвідчені тренери – такі як Дмитро Саблін, Андрій Федина, Василь Цеховліс, Микола Періг, Ганна Балабанова, Борис Данилов, Юлія Мельник. Вони працюють для того, щоб юніори згодом стали основою національної збірної. Як приклад, Юлія Юрійчук, яка пройшла цей шлях і увірвалася в олімпійську команду. Це є підтвердженням того, що у нас працює система переходу із юніорів в молодіжну збірну, а потім і національну збірну. У нас щорічно проходять збори для спортсменів резерву, зокрема, в цьому міжсезонні, з жовтня про квітень, більше ста веслувальників.

У нас є перспективні веслувальники, які в скорому майбутньому, впевнений, складуть конкуренцію спортсменам основної збірної. Наприклад, призерка юніорського чемпіонату Європи байдарочниця Іванна Дяченко, яка здорово себе показала на Кубку України (4 золоті медалі), каноїстка Ірина Федорів, яка перемогла в спринті з достатньо високим результатом, байдарочник Даниїл Платаш та ще два представники каное – Тарас Кузик і Тетяна Смиловенко. Ці спортсмени можуть достойно представляти нашу країну на міжнародних юніорських змаганнях

КОРОНАВІРУС

- Не можу не запитати про коронавірус. Наскільки пандемія вплинула на підготовку збірної України з веслування, адже було чимало міжнародних зборів?

- Так, ми зараз живемо в реальності 2021-го року, де ніхто не може передбачити, що буде завтра, чи місяць потому. У нас є календар змагань, зверстаний план підготовки, згідно йому і рухаємося, незважаючи ні на що. Звісно, кількість тестувань на коронавірус суттєво збільшилася – вони проводяться перед кожним вильотом, перед зборами та змаганнями, трапляється, до чотирьох раз на місяць. Ми маємо дотримуватися простих правил безпеки, щоб коронавірус жодним чином не завадив виступу на Олімпійських іграх.

- Марія Повх розповіла в інтерв’ю після перемоги на дистанції 500 метрів, що перехворіла коронавірусом…

- Так, від цього ніхто не застрахований. І ця хвороба, безумовно, позначається на кондиціях. В даному випадку Марія Повх встигла відновитися до змагань та виграти Кубок України. Спортсмени повинні бути обережними, адже хвороба може прийти у край непідходящий час.

UkrCup day2 champions 01

Було й таке, що деякі спортсмени через позитивний тест залишилися на карантині в Португалії. І в положенні про всеукраїнські змагання є пункт про обов’язкове тестування учасників, і без відповідної довідки вони не допускатимуться. Деякі спортсмени через позитивний результат тестування залишилися вдома. І національна збірна, і Федерація каное України націлюються зберегти спортсменів, які беруть участь в національних і міжнародних змаганнях.

Веслувальники і тренери збірної дуже відповідально ставляться до свого здоров’я, адже від цього залежить і загальний результат збірної, зокрема на Олімпійських іграх.

Судячи з всього, коронавірус з нами надовго, тож ми маємо навчитися з цим жити та боротися загальними зусиллями, адже безвідповідальність одного може стати трагедією для іншого. Ми побудуємо роботу таким чином, щоб спортсмени олімпійської збірної мінімально контактували із зовнішнім світом, а краще, щоб не виходили за межі тренувальної бази, і якомога краще підготувалися до Олімпійських ігор і показали максимальний результат. Не хочеться нікого заганяти в якісь рамки, але, коли є певні задачі, треба всім згуртуватися і рухатися як єдине ціле до головної мети.

ОЛІМПІЙСЬКИЙ ВІДБІР

- Повернемося до олімпійської теми. Зараз у збірної України дев’ять квот спортсменів у чотирьох видах програми. Наскільки розраховуєте збільшити представництво на Іграх в Токіо-2020?

- Максимально збірна України, як і будь-яка інша команда світу, може завоювати 18 квот для спортсменів. Так в жіночій байдарці у нас п’ять квот і ми можемо добрати ще тільки одну. В чоловічій байдарці у нас поки немає ліцензій, і теоретично ми можемо завоювати ще чотири квоти. В «каное-одиночці, 1000 м» дуже розраховую на Павла Алтухова. В жіночому каное за ліцензію в спринті побореться Людмила Бабак, відома, перед усім, своїми перемогами на чемпіонах світу і Європи з марафону. Рік олімпійський, тож всі бажають стати учасниками головного спортивного форуму. Тому й бачимо і Кухарика, і Бабак на дистанції 200 м.

- Можна відзначити, що перенесення Олімпіади на рік дав шанс проявити молодим спортсменам…

- Так, є такий момент. Взагалі, перенесення Олімпійських ігор вважаю позитивним моментом, тому що у спортсменів з’явилася можливість приділити увагу своєму здоров’ю. Коли постійно змагання, такої можливості немає. Професійний спорт – це в жодному разі не «здоров’я», навпаки, це постійний знос організму, адже спортсмен працює на межі можливостей, що й приносить максимальний результат. Тому, користуючись нагодою, досвідчені спортсмени в минулому році приділили увагу здоров’ю, переглянули, можливо, свою підготовку, та продовжили рухатися до своїх цілей.

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ

- Яка задача стоїть перед тренерським штабом на етапі підготовки до особистого чемпіонату України?

- Здійснити підготовку спортсменів до особистого чемпіонату України та створити найкращі екіпажі, а також покращити особисті часові показники спортсменів. Старші тренери збірної команди України в постійному пошуку ефективних підходів до тренувального процесу та розвитку швидкісно-силових якостей спортсменів.

Хотів би подякувати всім тренерам України, котрі роблять, як говорять, цю безнадійну справу, виховуючи резерв для збірної команди – в тому числі завдяки їхній щоденній роботі національна збірна має потужний склад команди. Переможні позиції на головних міжнародних стартах – це показник титанічних зусиль тренерів, які фанатично працюють на місцях – десь в маленькій каптерці, в маленькому елінгу з невеличким виходом на воду, роблячи перші кроки з юним атлетом. Це зокрема і є робота на гідний виступ національної збірної України. Тому хочу подякувати тренерам за їхню щоденну кропітку працю, за бажання навчати молодих атлетів, виховати нове покоління чемпіонів.

ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ

- На який результат на Олімпійських іграх ви націлюєтесь як головний тренер збірної України?

- Перші місця в усіх видах програми. Це був би ідеальний виступ збірної. Але був би радий і медалям у видах, де будуть представлені спортсмени збірної України. Це те ж буде високим показником. Олімпійські ігри – це зовсім інші змагання, ніж чемпіонат світу, і отримати олімпійський досвід у спортсменів не так багато шансів. Є у нас досвідчені спортсмени, які знають, як налаштовуватися на такі старти. На Олімпійських іграх є шанс у кожного. На чемпіонатах світу, буває, неможливо, потрапити у фінал, то на Олімпіаді можливі дива.

По своєму досвіду можу сказати, що багато хто не розраховував не мою перемогу на Іграх-2016, але я зробив все можливе, щоб ще раз подивитись на підняття українського прапору з олімпійського п’єдесталу. Цього і бажаю всім спортсменам збірної України у Токіо.

Cheban Rio 2016 04

Пресслужба ФКУ за матеріалами трансляції Кубку України

(коментатор – Руслан ЛЕВИЦЬКИЙ)



Новини Україна

25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…