Українські байдарочники, які посіли 4-е місце на Олімпійських іграх, жорстко розкритикували національної федерації перед Олімпійськими іграми. Це відбулося під час прессконференції в українському домі Volia Space в Парижі.

ПРО ЗІРВАНУ ПІДГОТОВКУ ДО ОЛІМПІЙСЬКИХ ІГОР

Ігор ТРУНОВ, чемпіон світу 2021 року, учасник Олімпійських ігор-2024 (4-е місце):

- Взагалі у нас по плану була фінальна підготовка у місті Валч, що в Польщі, але в останній момент Федерація каное України зробила такий жест, що польська федерація відмінила нам збір, з невідомих нам причин. Але фінальна підготовка трохи зірвалась.

ПРО ВІДСУТНІСТЬ ПЕРСОНАЛУ НА ОЛІМПІАДІ

Іван СЕМИКІН, чемпіон світу 2021 року, учасник Олімпійських ігор-2024 (4-е місце):

- У нас було дві години від півфіналу до фіналу. І тут вже дуже відіграє роль, хто найкраще відновиться, хто технологічніше підійде до відновлення, кому допоможуть правильно відновитись.

І в цьому ми точно не є лідерами. Ту відмінність, яку я побачив, це наявність людей, персоналу, який допомагає спортсменам після дистанції. Оскільки ми маємо дуже зжати час на відновлення.

Ми виходимо з заїзду, у нас зважування човна, потім треба дістатись до елінгу і зробити, можливо, якийсь масаж, тому що м’язи просто повністю «залиті» [молочною кислотою]. Руки не працюють в цей момент.

Те, що я побачив, це як до австралійців, то до іспанців підбігло п'ять людей. Одразу забрали човен, надягли на них холодні жилети в гарячу погоду. А ми стоїмо, чекаємо, поки наш човен винесуть назад, переганяємо його самі, самотужки. Своїми руками.

А потім приходимо до елінгу: «Ну що, хлопці, давайте там один одного розімнемо. А у людей інші працівники команди носять човен, дають жилети, роблять масаж, відновлюють. Суперники просто підходять до цього більш професійно.

Я не хочу, щоб це виглядало як виправдання. Ми робимо дійсно все, що залежить від нас. Ми бачимо, що можемо зробити, ми можемо допомогти один одному. І ми один одному і допомагаємо.

- Скільки у вас всього в команді персоналу, який з вами працював на Олімпійських іграх?

- Ноль. Ноль людей. Жодного представника персоналу не було акредитовано на Олімпійські ігри. Я дивився на лідерів, і ми повинні завжди орієнтуватись на лідерів, і я не бачив нікого, хто не мав би хоча б одної-двох людей з обслуговуючого персоналу.

- Ви розповідали про те, що жодного представника персоналу не було акредитовано на Олімпіаді-2024. Я правильно розумію, вони є у федерації, але вони не приїхали сюди? Чи їх взагалі, як служби підтримки вашої, взагалі не існує у нас в спорті?

Ігор ТРУНОВ:

- Вони є, але їх сюди не привезли. Це дуже багато пояснює про нашу федерацію.

У нас є на ставці масажисти, але їх сюди не привезли. Ось мої масажисти, і я їх (Ігор вказує на своїх напарників по екіпажу байдарки-четвірки. Тут, на Олімпійських іграх.

У нас немає медперсоналу.

Тому, як казав Іван, все потрібно брати в свої руки, чи щось міняти у цьому підході.

РОЛЬ ФЕДЕРАЦІЇ - НУЛЬОВА

Іван СЕМИКІН:

- Чи знали ми про це заздалегідь? Так, ми про це знали.

Чи підіймалось це питання? Так, воно підіймалось.

Я не берусь відповідати на питання, хто за це відповідальний. Але я точно знаю, що є організація, яка має опікуватися спортсменами. Це – Федерація каное України.

І якщо заздалегідь вбачалась така ситуація проблемна з персоналом, то, я вважаю, що федерація мала вносити якийсь вплив на цю ситуацію. Або з НОК України, або самотужки.

- Ви доносили це завчасно до змагань про те, що персонал не має акредитації?

- Звісно, це все доносилось. Тим паче, що це наша команда, це одна сім'я, це один котел, де всі один одного знають, всі про одного все знають і розуміють, хто може бути корисним, хто не може бути корисним, хто зараз буде найціннішим і хто більше всього допоможе. Ми мали дуже багато підтримки, але одного пазлу все ж таки нам не вистачало.

І ми будемо над цим теж працювати. Тобто ми мали підтримку від нашого міністерства спорту, нам проводили збори, нам закупали інвентар, ми мали все, що могли мати і все, що повинні були мати. Наші близькі, наші друзі нас підтримували, допомагали нам навіть у підготовці до Олімпійських ігор.

Але ось цей пазлик, якого не вистачає, це наша така болісна точка, це федерація каное України. Вона зараз як апендикс в організмі. Вона є, але функції ніякої не несе.

ФЕДЕРАЦІЮ МАЄ ОЧОЛИТИ ГІДНА ЛЮДИНА

- Ми навчилися брати все в свої руки, і тут ми теж маємо взяти все в свої руки, взяти весь організаційний процес і спрямувати сили на те, щоб змінити це.

Ми маємо дійсно непогану комунікацію з профільним міністерством і з НОК України, і я думаю, що ми будемо виносити це питання, ми достукаємося.

Ви має рацію, що питати будуть дійсно з нас, і дійсно з когось ще, тому що на дистанції були ми.

І вся підготовка і відповідальність за цей результат лежить на нас, це правда. І відповідальність за те, що буде в майбутньому, лежить теж на нас. Тому я думаю, що ми будемо максимально намагатись комунікувати з приводу цього питання.

Кожні чотири роки після олімпійського циклу у федераціях проводяться перевибори.

Тому ми сподіваємось, що ми зможемо зрушити цей процес, і нашу федерацію очолить дійсно гідна людина (з листопада 2021-го року Федерацію каное України очолює директор ДЮСШ «Добротвір» Ігор Слівінський. – «Веслування України»).

10 серпня 2024. Париж. Український дім Volia Space.

Фрагмент пресконференції українських веслувальників

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

15 серпня 2024

Веслувальники жорстко розкритикували роботу Федерації каное України перед Олімпіадою (ВІДЕО)

Українські байдарочники, які посіли 4-е місце на Олімпійських іграх, жорстко розкритикували національної федерації перед Олімпійськими…
10 серпня 2024

Париж-2024. Українські веслувальники завоювали на Олімпійських іграх одну медаль

Збірна України завоювала одну медаль за підсумками змагань з веслування на Олімпійських іграх, які проходили…
09 серпня 2024

Париж-2024. Анастасія РИБАЧОК, Людмила ЛУЗАН: «Налаштовуємося показати максимум в одиночці»

Українські каноїстки анастасія РИБАЧОК І Людмила ЛУЗАН, які впевнено, вигравши свої заїзди, вирішили задачу виходу…

Міжнародні новини

23 серпня 2024

Чемпіонат світу-2024. Чи зможе Олег КУХАРИК кинути виклик олімпійському чемпіону Парижа Йозефу Досталю?

18 веслувальників збірної України візьмуть участь в чемпіонаті світу в неолімпійських видах програми, який вперше…
09 серпня 2024

Париж-2024. Марія ПОВХ: «Головне – до кінця вірити в свою перемогу»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка в заключний день веслувальних змагань на Олімпіаді виступить у фінальній…
09 серпня 2024

Париж-2024. Українські каноїстки вдруге поспіль завоювали олімпійське срібло

Українські веслувальниці Людмила ЛУЗАН і Анастасія РИБАЧОК завоювали срібні медалі Олімпійських ігор, які проходять в…