Головний тренер збірної України Юрій ЧЕБАН в інтерв’ю «Фактам» підбив підсумки олімпійської підготовки та розповів про цілі на Іграх-2020.

ПІДГОТОВКА

– Ми готувалися на найсучаснішій базі, яка сьогодні є в Україні, - відзначив Юрій Володимирович. - Тут є все для спортсменів – від тренажерного залу та якісного харчування до відмінної акваторії з виходом у Дніпро.

– Чи були якісь проблеми із підготовкою?

– Не було ніяких проблем, держава, міністерство молоді та спорту і сам міністр Вадим Гутцайт створили всі умови, щоб ми думали лише про якісну підготовку. У нас було рекордне фінансування, чудове екіпірування, ми забезпечені всім.

– Ви ділитеся своїм олімпійським досвідом? Як надихаєте своїх підопічних?

– У нас всі досвідчені спортсмени, я можу лише щось підказувати. Деякі вже пройшли Ріо, знають, що таке Олімпіада. Молодим, звісно, передаю власний досвід.

Але прошу не забувати, що це – мій досвід, мої почуття і переживання. Вони повинні пройти цей шлях крок за кроком самі. Я даю лише напрямок. Додатковий стимул – олімпійська медаль.

Це – символ перемоги, символ копіткої роботи, в яку вклали сили десятки людей. Я хочу, щоб у спортсмена перед очима була кінцева ціль – олімпійська медаль. Вона варта того, щоб працювати через не можу.

– З Японією у нас велика різниця в часі. Чи не вплине це на форму спортсменів?

– Ми знали, що наша акліматизація в Японії фактично зірветься, тому були готові до цього. Ми отримали рекомендації лікарів, як перейти на інший часовий пояс максимально комфортно. Для цього ми почали раніше прокидатися, з п’ятої ранку всі на ногах. Ми спробуємо компенсувати ті дні, які мали б провести в Японії. Якби не коронавірус – ми б вже були там.

ОЛІМПІЙСЬКІ ЦІЛІ

– Цього року у нас доволі велика команда. До Японії їдуть 10 веслувальників, причому більшість – дівчата. На кого найбільше розраховуєте?

– Так, у нас додався жіночий вид – каное, який вперше буде представлений на Олімпійських іграх. У нас додатково з’явилося дві квоти. Дівчата у нас завжди були сильніші. І в Ріо вони були більшим складом.

Але у нас орієнтир не на кількість ліцензій, а на якість відливу медалей. Якщо ми реалізуємо хоча б 30% ліцензій – це буде хороший, навіть відмінний результат.

– Яке завдання стоїть перед веслувальниками?

– Про завдання говорити важко. Тут потрібно мислити стратегічно, правильно розподіляти сили на дистанції. Але це більше питання тренерів.

Для спортсменів головне максимально реалізувати свої можливості, жодної краплі сил не залишати на завтра – все віддати на дистанції, всього себе.

Пресслужба ФКУ за матеріалами fakty.com.ua



Новини Україна

18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…
18 квітня 2024

«100 днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі». ФОТОРЕПОРТАЖ

Як ми повідомляли, відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності…
18 квітня 2024

Відомі українські веслувальники взяли участь у зірковому заході, присвяченому Олімпійським іграм в Парижі

Відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності «100 днів до…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…