Продовжуємо говорити про олімпійську підготовку. До вашої уваги інтерв’ю зі старшим тренером збірної України Сергієм ЖИЛЯЄВИМ, який на даному етапі займається підготовкою олімпійської каное-двійки Павло АЛТУХОВ/ Дмитро ЯНЧУК, а також безпосередньо Павла до виступу в одиночці на Іграх-2020.

ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ

- Сергію Леонтійовичу, відштовхуємося в нашій бесіді в чемпіонату Європи. Як оціните виступ нашої олімпійської каное-двійки, яка посіла 6-е місце?

- Не все вийшло так, як хотілося. Були для цього причини. На мій погляд, чисто психологічного характеру. На мою думку, на чемпіонаті Європи Павлу треба було відпрацювати ще і в одиночці, щоб не перегоріти упродовж змагань. Зрозуміло, акцент робився на двійку, але з іншого боку, можна було подивитися і на його виступ в одиночці. Разом з цим знімалася б і психологічна напруга – спортсмен не ганявся би з усіма, глядячи на конкурентів збоку. Є такий фактор.

Так, трохи незадоволений виступом двійки на Євро, але нічого страшного в такому виступі немає.

- Результат відповідає готовності на нинішній момент?

- Думаю, що могли і краще виступити – я ж не можу вникнути повністю в стан спортсмену – здоровий він, чи ні, і таке інше. Розраховував, що хлопці боротимуться за медалі – по тому ходу, що вони показували перед чемпіонатом Європи. Вони можуть, вони мають потенціал для цього.

Euro day1 site 11

СКЛАДНОСТІ ПІДГОТОВКИ

- Дмитро Янчук до виступу в екіпажі з Павло Алтуховим упродовж своєї кар’єри був тільки загребним. Тепер він на другому номері, а це, як відомо, зовсім інші робота. Наскільки важко було перебудуватися?

- До Кубку України, наприклад, вони виходили в екіпажі разів шість. І, дійсно, складно було перебудуватися, адже Дмитро не звик рулитися. Якщо правий вітер, це створює проблеми. Спортсмени відчувають це відразу. Веслувальнику, який раніше працював на першому номері, а потім перейшов на другий, момент руління не завжди вдається.

Але часу для підготовки у нас достатньо. В двійці більше ходитимемо по незручному вітру, щоб відпрацювати стереотип руління в таких умовах. Побачимо, наскільки нам це вдасться.

- На Олімпійських іграх планується, що Павло Алтухов виступатиме і в одиночці, і в двійці. В Ріо-2016 німець Брендель і бразилець Куейруш з успіхом це зробили (вони завоювали золоті і срібні в цих видах програми відповідно.- пресслужба). Наскільки Павлу реально бути поєднати два цих види?

- Це цілком реально, адже є запас за часом: спочатку відпрацьовуємо двійку, потім – одиночку (за програмою Ігор-2020: С1-1000 – 1-2-й дні змагань, С2-1000 – 5-6-й. – пресслужба). Павло в цьому році добре підготовлений і може поєднувати ці види.

ОЛІМПІЙСЬКА ПІДГОТОВКА

- Як буде побудована підготовка після Євро?

- На десять днів відправляємося на тренувальну базу в Сянки – займатимемось загально-фізичною підготовкою. Там гарний спортивний зал, укомплектований корисними тренажерами, кожен з яких по-своєму ефективний. Далі – Обухів, де ми проведемо спеціальну підготовку, яка, звісно, буде поєднуватися із загально-фізичною. Цей збір триватиме 22 дні. Далі – заключна фаза підготовки, де працюватимемо над швидкісними якостями.

- У вас є успішний досвід підготовки до Олімпійських ігор-2016 (на Іграх-2016 20-річний Павло до останнього боровся за бронзову медаль, а в підсумку, після дискваліфікації Сергія Тарновського, став 4-м. – пресслужба).

- Так. Щоправда, коли пересуваєшся далеко на схід відносно місця проживання, адаптація проходить дещо складніше, ніж в західній напівкулі, але, думаю, що ми впораємося. На мій погляд, дещо пізно ми виїжджаємо в Японію – за шість днів до старту. Втім, я спілкувався з більш досвідченими в цьому відношенні людьми, які розповіли про схеми адаптації до цього часового поясу. Звісно, розповім про це спортсменам. Як їхній організм це сприйме, побачимо.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…
18 квітня 2024

«100 днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі». ФОТОРЕПОРТАЖ

Як ми повідомляли, відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності…
18 квітня 2024

Відомі українські веслувальники взяли участь у зірковому заході, присвяченому Олімпійським іграм в Парижі

Відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності «100 днів до…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…