Багаторазовий чемпіон України на дистанції 1000 м, байдарочник Олег КУХАРИК розповів про підготовку до олімпійського сезону та цілі, які він ставить перед собою.

ПІДГОТОВКА В ТУРЕЧЧИНІ

- На зборі в Туреччині більшою мірою працювали на воді, - відзначив на початку бесіди спортсмен. - Підходимо вже до дистанційних швидкостей. І на дистанції дві кілометри був контроль, і на 200-метрівці. Маю на увазі кінцівку збору. На даному етапі моя готовність мене влаштовує. Так, трапляються моменти, коли дуже важко, але через це просто треба переступити.

Також тренувалися і в тренажерному залі: і в індивідуальному порядку – допрацьовуємо після роботи на воді, і згідно плану підготовки Сергія Дубініна – одне заняття на тиждень – 2-2,5 години присвячували роботі зі штангою.

- Яким був режим звичайного робочого дня на зборі в Туреччині?

- Підйом о 7.30. Потім йде на обстеження до науковця збірної України Людмили Тайболіної, яка знімає векторну кардіограму, яка дає оцінку стану спортсмена в той, чи інший період. Важливий, до речі, момент в підготовці – тренер може ії корегувати в залежності від показників. Потім сніданок та перше тренування, яке розпочиналося о 9.30. Півтори години на воді, а потім, як я говорив, індивідуальна робота в «тренажерці». Далі – обід, відпочинок і, о 16.30, друге тренування.

Краще відпрацьовувати дистанційні моменти, тому що всі «косяки» вилазять на дистанції. Якщо вони є. І на наступному зборі ми в екіпажі-двійці із Сашою Сиромятников працюватимемо саме над цими моментами.

КУБОК СВІТУ-2020

- Поговоримо про минулий рік, а саме про Кубок світу. Він вийшов неоднозначним для вас. Останнє місце у фіналі у змаганнях «байдарок-двійок», і яскравий заїзд в четвірці, який приніс срібні медалі…

- На старт вирішального заїзду двійок виходили, як і належить, налаштованими на перемогу, були готові битися за золоті медалі. Втім, мабуть сказалося, що це був вже кінець вересня, а в цей період у нас зазвичай відпочинок. Мабуть, саме на фінал і прийшовся спад. Можливо, на проходження вплинули і психологічні моменти – «погода не та» і таке інше. В цілому, ми пройшли так, як були готові на той момент.

Kukharik Syr 01

- Тим не менш, від проходження в байдарці-четвірці залишилися тільки позитивні емоції, чи не так…

- Так. Четвірка, де були поєднані кращій екіпаж на дистанції 1000 м та два провідних спринтери – Дмитро Даниленко і Іван Семикін, дійсно вийшов на славу. Дуже цікавий вийшов варіант. Є хлопці, які можуть розігнати човен, є хлопці, які підтримають темп в прокаті. На мій погляд, у цього екіпажу гарні перспективи на світовому рівні, і є сенс в майбутньому, а саме в наступному олімпійському циклі, його напрацьовувати, але це питання більше до старшого тренера збірної в цьому виді Миколи Кремера.

Kukharik Syr 01

ОЛІМПІЙСЬКІ ЦІЛІ

- Отже, олімпійський рік. Ви, як і ще низка українських веслувальників, націлюєтесь відібратися на Олімпійські ігри. Такий шанс, нагадаємо, у вас вже був, у 2016-му. Тоді на європейській кваліфікації ви виступали в двох видах на дистанції 1000 м – і в підсумку вам з Віталієм Цурканом не вистачило трохи менше 0,4 секунди, щоб перемогти і завоювати ліцензію – ви були другими. Як зараз розставлені пріоритети?

- В першу чергу, двійка. За єдину ліцензію, яка залишилася в цьому виді, ми боротимемося на європейській кваліфікації. І виступатимемо в цій кваліфікації тільки в цьому виді. Але, як на мене, ми не маємо втрачати жодного шансу на завоювання олімпійську ліцензію. Якщо не вдасться завоювати ліцензію в екіпажі, вступає в дію план В – зробити це в «одиночці», вже на світовій кваліфікації.

- Останніми роками вам не вдається вистрілити на «тисячі» на великих міжнародних змаганнях. З чим ви це пов’язуєте?

- Мабуть, ще не дозрів, щоб боротися за найвищі нагороди зі світовими «зубрами». Але мій час на «тисячі», впевнений, ще прийде.

- Ми вже говорили про цілі на цей сезон, але на олімпійську кваліфікацію ще слід відібратися – на Кубку України…

- Так. Але, якщо стоять олімпійські цілі, маємо перемагати і на Кубку України. Хто серед конкурентів, складно сказати. Можливо, це буде екіпаж молодіжної збірної, а, можливо, юніорської. Та й в одиночці легко не буде. Всі будуть мотивовані на перемогу. Тож, вже на Кубку України треба виходити на певний рівень швидкостей, щоб від них вже відштовхуватися у підготовці до олімпійської кваліфікації.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…