Старший збірної України з веслування Станіслав БОРЕЙКО, який відповідає за підготовку чоловічої байдарки, дав інтерв'ю проєкту «Веслування України» перед стартом Кубку України.

- Зимова підготовка розпочалася з двох накопичувальних зборів в Добротворі: об’ємна, аеробна робота, - відзначив наставник. – А з 6 січня по 23 березня ми провели два збори в Туреччині, а саме в Белеку. У мене в групі 6 спортсменів: Віталій Брезіцький, Олександр Сиромятников, Василь Смілка, Олександр Зайцев, Владислав Волошин і Валерій Гарап.

ЦІЛІ І ЗАДАЧИ

- Які задачі були поставлені перед вами як перед старшим тренером збірної?

- Якомога краще підготуватися до європейського олімпійського відбору, а це значить, постаратися взяти додаткові ліцензії в байдарці – в одиночці на дистанції 1000 м і в двійці на дистанції 500 м. Також необхідно підготувати конкурентну четвірку, яка побореться з нашим чемпіонським екіпажом за путівку на Олімпійські ігри.

Основні претенденти на перемогу на «тисячі» – це Волошин і Сиромятников, хоча готуються і націлюються, звісно, всі. Також для виконання поставлених задач створені такі екіпажі: двійки - Сиромятников/ Гарап і Смілка/ Зайцев, четвірка (в порядку номерів) – Смілка/ Брезіцький/ Гарап/ Зайцев.

baydarka Boreyko 01

ПІДГОТОВКА

- Що стосується тренувального процесу в Туреччині, то, звісно, працювали і на воді, і в тренажерному залі. Стандартна робота для такого періоду, велосипед, як то кажуть, не винаходив: працювали по перевіреним планам, які приносили успіх раніше. Ближче до Кубку України розпочалася швидкісна робота.

- Чи задоволені роботою спортсменів?

- Хлопці професіонали, знають, заради чого вони зібрались і тренуються, зайвий раз підганяти не треба. Дуже легко з ними працювати. З взаєморозумінням всередині колективу також все гаразд. Звісно, у кожного є свої, як кажуть, тонкі налаштування при підведенні до змагань, це теж враховуємо в роботі.

baydarka Boreyko 01

ВІД КУБКУ УКРАЇНИ ДО ОЛІМПІЙСЬКОГО ВІДБОРУ

- Як ви вважаєте, наскільки конкурентоспроможними на олімпійському відборі будуть спортсмени вашої групи?

- На даному етапі я задоволений швидкістю, яку зараз показують спортсмени. Хлопці в гарній формі, добре налаштовані. Втрачати немає чого, є велика можливість – відібратися на Олімпійські ігри. Чому б не спробувати ії використати. Кубок України вже покаже, в якому стані хлопці стані на даному етапі, від цього будемо відштовхуватися в подальшій роботі. Звісно, вітер може вплинути на швидкість, але уяву про готовність ми, в будь-якому разі, отримаємо. На останньому етапі підготовки до Кубку України ми якраз і працюємо в Умані.

- Що скажете про новостворену четвірку?

- Так, четвірка новостворена, але хлопці зібрані доволі досвідчені, зокрема Смілка і Зайцев - чемпіони світу серед молоді в цьому виді. І на даному етапі екіпаж залишає гарне враження, виходячи із готовності і рівня майстерності на даний момент. Але більш детально про враження запитаєте мене після Кубку України.

- Станіславе Геннадійовичу, ви відомий в минулому спортсмен, двічі призер чемпіонату світу, чому вирішили спробувати свої сили в якості тренера збірної України?

- А чому б і ні. У веслуванні я близько п’ятидесяти років, а професійно займався до 2000-го року. Потім служив в СКА, на різних посадах, дослужився до капітана 3-го рангу, а в 2013-му, після виходу на військову пенсію, став безпосередньо робочим тренером.

- Які очікування від виступу на Кубку України спортсменів групи, яку ви тренуєте?

- Мають перемагати у своїх видах програми. Такі очікування. Спробуємо скласти конкуренцію і нашій провідній четвірці. Чому б і ні!? Всі люди, з усіма можна боротися.

Як відомо, фінал в двійці відбудеться вже в перший день Кубку України, четвірка – в другий, а переможця в «К1-1000» буде визначено в третій день.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

28 квітня 2024

Ігор НАГАЄВ: «У нас є непогані шанси завоювати декілька ліцензій для України на олімпійському відборі»

Головний тренер збірної України Ігор НАГАЄВ в інтерв’ю «Веслуванню України» підбив підсумки Кубку України і…
25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…