Будівництво першого в Україні веслувального каналу міжнародного рівня – водної арени «Тернопіль» – наближається до завершення. Про це преслужбі ФКУ повідомив президент Федерації веслування Тернопільської області Віктор КУЗЯК.

- Вікторе Степановичу, на якій стадії зараз будівництво арени, якій у вересні належить прийняти чемпіонат світу серед ветеранів?

- Будівництво арени розпочалося в 2018-му році. На будівництво вже використано 34 із 77-ми мільйонів гривень. В цьому році заплановано 26 мільйонів гривень. За проханням Міжнародної федерації каное до проекту був включений обвідний канал – такі вимоги проведення міжнародних змагань. У понеділок ми зустрічаємося із міськими «земельниками» для відведення землі для обвідного каналу.

На сьогоднішній день повністю готова акваторія водної арени «Тернопіль». Ії довжина 1500 м, ширина в найвужчому місці 120 м, найширше місце – 170 м. Повністю готова берегова лінія. Проведено укріплення берегів, зроблена дорога довжиною 500 м (заасфальтована, з бордюрами). На 95% побудована суддівська вишка. Залишається монтаж вентиляції та електромонтажні роботи.

Ternopil 02

Водна арена "Тернопіль". Президент Федерації веслування Тернопільської області Віктор КУЗЯК та головний тренер збірної України Юрій ЧЕБАН

Ternopil 02

В стадії завершення трибуни, які розраховані на 1000 місць. Вже проплачені та заказані у виробництво 1000 сидінь . Виробник – іспанська фірма, яка працювала з великими європейськими стадіонами. Сидіння, як пропонуються, навіть дешевше, ніж у українських виробників.

До кінця місяця іспанці планують привезти сидіння та розпочати монтаж.

Завершена VIP-ложа на третьому поверсі підтрибунних приміщень. Також вже готові три коментаторські місця, конференц-зал на 100 місць, а також кафетерій з такою ж кількість посадочних місць. Зараз ведуться оздоблювальні роботи в готелі, де зможуть жити близько 80-ми людей.

Зараз йде благоустрій території – парковки, зелені зони, дорога, йде будівництво та монтаж елінгів. Цього тижня приступимо до громадських туалетів та душових у роздягальнях для спортсменів.

Вже ведемо підготовку до будівництва обвідного каналу – зроблено корегування всього проєкту.

Також на цей рік ми включили оснащення веслувального каналу стартовими системами на позначках «200», «500» та «1000 м», буями системи «Альбано», а також системами «старт-фініш» з фотофіксацією. Для цього нам необхідно 34 мільйони гривень. Якщо держава виділить ці кошти, то ми вже в цьому році отримаємо арену міжнародного рівня, на якому можна буде проводити сертифіковані чемпіонати світу, на яких проводиться відбір на Олімпійські ігри.

- Який, в цілому, план роботи на цей рік?

- В цьому році ми маємо завершити першу чергу будівництва, щоб можна було б прийняти чемпіонат світу серед ветеранів (2-4 жовтня). Стартові системи поки будемо позичати у веслувального каналу в Дніпрі.

Від імені веслувальної громади хочу подякувати за підтримку цього унікального для країни проєкту президенту України Володимиру Зеленському. Сподіваємося, що ми отримаємо в цьому році дофінансування, про яке я говорив, і завершимо всі роботи в цьому році.

- Є плани по розбудові водної арени «Тернопіль»?

- Так. Це вже будуть нові проєкти. Планується будівництво стадіон для пляжних видів спорту, спортивного залу, медично-відновлювального центру, футбольних полей зі штучним покриттям, а також легкоатлетичного ядра, а саме бігових доріжки та сектори для метань. Також в планах будівництво готелю на 200-300 людей. Також плануємо пункти харчування – проситимемо у мерії виділити для цього землю.

Таким чином, водна арена «Тернопіль» буде використовуватися не тільки для проведення чотирьох-п’яти змагань на рік, але й для підготовки національної збірної України. Тернопіль - дуже зручне місце за своєю логістикою. Братислава знаходиться на відстані 800 км, Берлін – 1000 км, Будапешт – близько 1000 км, також на відносно недалеко знаходяться такі великі європейські веслувальні як Познань, Рачіце, Пловдив, де проводяться головні міжнародні змагання – чемпіонати світу, Європи та етапи Кубку світу. Тобто збірна України може практично упродовж однієї ночі дістатися автобусом до місця проведення змагань.

- За які кошти здійснюється фінансування будівництва водної арени «Тернопіль»?

- За рахунок держбюджету, а саме державного фонду регіонального розвитку, також йде співфінансування за рахунок місцевого бюджету. Роботи проводить підрядна організація «АВАКС ПРОФ», яка виграла тендер, замовник – управління капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації. Розробником проекту є ПП «Рембудзахід» (директор, керівник проєкту – Оксана ЛЕМАК).

IMG 1261

ТЕХНІЧНІ ПАРАМЕТРИ ВОДНОЇ АРЕНИ «ТЕРНОПІЛЬ»

Довжина веслувального каналу - 1500 м

Ширина - 120 м

Глибина - 6 м

Розмір елінгів – 60х12 м

Довжина обвідного каналу, що планується – 800 м

Ширина – 20 м

Глибина – 3 м

Готель для проживання спортсменів – 80 місць

Місткість трибун - 1000 місць

Є місце для розміщення збірних трибун на період проведення змагань.

Ternopil 02

Макети водної арени "Тернопіль" надані ПП «Рембудзахід»

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

02 листопада 2023

На Полтавщині трагічно загинув веслувальник

На Полтавщині від удару блискавки загинув 16-річний каноїст Богдан Салівон. Подробиці трагедії повідомив сайт 24tv.ua
01 листопада 2023

Топові веслувальники взяли участь в масштабному заході НОК України

В Хмельницькому відбувся всеукраїнський захід НОК України #OlympicLab, в якому взяли участь топові українські веслувальники
30 серпня 2023

Збірна України з веслування завоювали 2 медалі і 2 олімпійські ліцензії. Як оцінити цей результат?

За підсумками чемпіонату світу в Дуйсбургу збірна України завоювала 2 олімпійські ліцензії і 2 бронзові…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…