Став відомий остаточний склад збірної України на мультиспортивному чемпіонаті Європи, який триває в Мюнхені. Змагання з каноеспринту стартують 18 серпня.

СКЛАД НА МЮНХЕН

Отже, на чемпіонаті Європи виступатимуть 25 веслувальників збірної України (15 байдарочників і 10 каноїстів). За рахунок Мінмолодьспорту у Мюнхен відправилися: байдарка – Олег КУХАРИК, Ігор ТРУНОВ (обидва - Полтавська), Дмитро ДАНИЛЕНКО (Вінницька), Іван СЕМИКІН (Київська), Діана ТАНЬКО, Людмила КУКЛІНОВСЬКА (обидві - Полтавська), Анастасія ГОРЛОВА (Львівська), Наталія ДОКІЄНКО (Київська) і Інна КЛІНОВА (Херсонська), каное (10) – Людмила ЛУЗАН (Полтавська), Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА (Житомирська), Віталій ВЕРГЕЛЕС (Львівська), Андрій РИБАЧОК (Волинська), Дмитро ЯНЧУК, Тарас МІЩУК, Павло АЛТУХОВ, Олег БОРОВИК (всі - Полтавська) і Людмила БАБАК (Запорізька).

«За рахунок коштів, незаборонених законодавством» (в народі – «за свій рахунок») - Олена СКВОРЦОВА (Херсонська), Діана РИБАК (Житомирська), Діана СОЛОВЙОВА (Київська), Олександр СИРОМЯТНИКОВ (Херсонська), Валерій ГАРАП (Дніпропетровська), Олександр ЧЕХМІСТРЕНКО (Запорізька), Андрій ЗАХАРОВ (Харківська).

ГАЛІФАКС vs МЮНХЕН

У порівнянні з чемпіонатом світу склад на чемпіонаті Європи збільшився на 7 спортсменів. Це пов’язано і зі змінами в програмі, і з тим, що цей Євро є відбірковим на Європейські ігри-2023. Втім, всі переможці і призери останніх двох чемпіонатів світу (9 веслувальників), за виключенням Юрія ВАНДЮКА, стартують в Мюнхен.

Також відзначимо появу у складі команди мультімедаліста чемпіонату Європи Дмитра ЯНЧУКА, який зі своїм напарником по бронзовому олімпійському екіпажу Ріо-2016 Тарасом МІЩУКОМ виступить в «каное-двійці, 1000» (вони виграли контроль у «двійки» Віктор СВИРИДЮК/ Едуард ШЕМЕТИЛО напередодні чемпіонату світу). Вони, до речі були чемпіонами Європи в цьому виді (в 2015-му, коли цей вид ще був олімпійським). Останнього разу вони виступали разом на міжнародних стартах у вересні 2020-го, на Кубку світу, де стали бронзовими призерами на дистанції 500 м. 

ВИДИ ПРОГРАМИ

Збірна України буде представлена в 26-ти з 29-ти видів програми каноеспринту, з них 8 олімпійських і 14 видів, в яких буде проходити відбір на Європейські ігри-2023.

В найбільшій кількості видів традиційно братиме участь каноїстка з Полтавщини Людмила ЛУЗАН. Планується, що вона стартує в 4-х видах програми. В трьох видах візьмуть участь байдарочниці Анастасія ГОРЛОВА (Львівська) і Людмила КУКЛІНОВСЬКА (Полтавська).

Байдарка – 14 видів (чоловіки; жінки)

К1-200. Валерій ГАРАП; Інна КЛІНОВА

К1-500. Олександр ЧЕХМІСТРЕНКО; Олена СКВОРЦОВА.

К1-1000. Олександр СИРОМЯТНИКОВ; Діана РИБАК

К1-5000. Олександр СИРОМЯТНИКОВ; Діана СОЛОВЙОВА.

К2-200. Анастасія ГОРЛОВА/ Людмила КУКЛІНОВСЬКА.

К2-500. Олег КУХАРИК/ Ігор ТРУНОВ; Анастасія ГОРЛОВА/ Людмила КУКЛІНОВСЬКА.

К2-1000. Діана ТАНЬКО/ Наталія ДОКІЄНКО.

К4-500. Олег КУХАРИК/ Дмитро ДАНИЛЕНКО/ Ігор ТРУНОВ/ Іван СЕМИКІН; Діана ТАНЬКО/ Анастасія ГОРЛОВА/ Людмила КУКЛІНОВСЬКА/ Наталія ДОКІЄНКО.

Каное – 12 видів (чоловіки; жінки)

С1-200. Олег БОРОВИК; Людмила ЛУЗАН

С1-500. Павло АЛТУХОВ; Людмила ЛУЗАН.

С1-1000. Павло АЛТУХОВ.

С1-5000. Андрій ЗАХАРОВ; Людмила БАБАК.

С2-200, 500. Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК; Людмила ЛУЗАН/ Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА

С2-1000. Дмитро ЯНЧУК/ Тарас МІЩУК.

ЧЕМПІОНИ І ДЕБЮТАНТИ

Найбільш титулованим за кількістю нагород, завойованих на чемпіонатах Європи, учасником змагань в Мюнхені є Людмила ЛУЗАН, в активі якої 2 золоті, 1 срібну і 2 бронзові медалі. У Дмитра ЯНЧУКА – 6 медалей (1-1-4), по 5 медалей у Тараса МІЩУКА (1-1-3) і Віталія ВЕРГЕЛЕСА (0-1-4). Всього у складі збірної зараз 12 медалістів Євро, 5 з яких чемпіони Європи: крім названих вище 3-х спортсменів, дві Анастасії - ЧЕТВЕРІКОВА і ГОРЛОВА.

Дебютують на чемпіонаті Європи три представника байдарки – 22-річний із Дніпра Валерій ГАРАП, 19-річний Олександр ЧЕХМІСТРЕНКО із Енергодару, а також 21-річна Діана РИБАК, яка представляє Житомирську область.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…
18 квітня 2024

«100 днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі». ФОТОРЕПОРТАЖ

Як ми повідомляли, відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності…
18 квітня 2024

Відомі українські веслувальники взяли участь у зірковому заході, присвяченому Олімпійським іграм в Парижі

Відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності «100 днів до…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…