Тренер з резерву збірної України (байдарка, молодь, юніори) Андрій ФЕДИНА підбив підсумки підготовки до чемпіонату Європи серед молоді і юніорів, який відбудеться в Белграді 23-26 червня.

ТИСОВЕЦЬ – ТУРЕЧЧИНА – РУСЕ – ДОБРОТВІР

- Планувалося одне, вийшло – дещо інше, через війну, яку Росія розпочала проти України, - відзначив наставник. – Спочатку ця звістка застала нас в Туреччині. Всі рвалися додому, і я в тому числі. Але потім взяв себе в руки, розуміючи, що несу відповідальність за юних спортсменів.

Втім, якісно зробити роботу в Туреччині завадила завантаженість водойми, де ми тренувалися – на той час там тренувалося дуже багато спортсменів. Ніде було розвернутися. Потім переїхали до болгарського Русе, за що щиро дякуємо місцевим організаторам, зокрема президенту клубу «Локомотив» Євгенію Недєву. Але теж були свої нюанси: озеро невеличке, працювали без катеру. В той же час молодіжна група, троє з яких в минулому році стали чемпіонами світу, більше трьох місяців тренувалися з основною командою. Втім, потім «відвоював» їх. Два тижні вони ще тренувалися зі мною, а потім прийняте рішення повернутися в Україну.

- Чому було прийняте таке рішення?

- Про катер я вже казав. До того ж, в нашому розпорядженні не було командних човнів. Я вирішив, що вдома, в Добротворі зможу забезпечити більш якісну підготовку. Були, звісно, складнощі з проживанням, але вирішили ці питання. Тренувальний процес йшов, як треба. Звісно, психологічний настрій був не на максимальному рівні через воєнні дії в країні, але якось пробуємо це нівелювати. Багато розмовляємо на цю тему. Говорю, що наші хлопці на сході б’ються за Україну, і ми також маємо битися за Україну на своєму фронті – на спортивному. Битися за кожний сантиметр дистанції. Не знаю, який буде результат на чемпіонаті Європи, але те, що хлопці боротимуться до кінця, обіцяю.

- Тож, в цілому, переїзд в Добротвір виправдав себе, так?

- Так. Хоча були і скептичні думки з цього приводу: і батьки мені телефонували, і тренери. Але я розумів: в Русе підготовки не буде і, рано чи пізно, ми повернемося в Україну на заключний етап підготовки до Євро. В будь-якому разі, в Болгарії на харчування витрачалися такі ж кошти, що і тут, в Добротворі, а то й більші.

Port 19 02 29

- Де готувалися на початку сезону?

- Восени працювали тут же, в Добротворі, в грудні похолоднішало, то ж ми перейшли на теплий канал, біля ТЕС. Все було організовано по уму: вода, зал, сауна, масаж.

В січні були в Тисовці на лижній підготовці. Роботою на цьому етапі залишився задоволений: і на лижах побігали, і в тренажерці добре попрацювали. Шикарні умови – нічого не скажеш: дякуємо Мінмолодьспорту за такі умови. 16 лютого ми вилетіли на збір в Туреччину.

ВІДБІР

- Розкажіть, як пройшов відбір. Наскільки очікуваним вийшов склад?

- В юніорській команді всі ті, хто готувалися на зборах у складі збірної України. Хоча, в цілому на контрольні заїзди, які проводилися для визначення учасників Євро, із України приїхали небагато людей. Але було по два попередніх заїзди і серед молоді, і серед юніорів.

Відбір серед юніорів проводився і в одиночках, і в двійках, а серед молоді тільки в одиночках, тому що частина полетіла на змагання в Італію. Через відсутність молодіжної групи, контроль в «четвірках» і «двійках» провели вже в Добротворі. За підсумками вийшло, що маємо два рівноцінних квартети. І мною було прийняте рішення, що ті хлопці, які в минулому році стали чемпіонами світу на чемпіонаті Європи спробують себе в двійках, тем більше, що ці види не розходяться за програмою: година і 15 хвилин в попередніх заїздах і фіналах. Можливість проявити себе в «четвірці» буде ще на чемпіонаті світу, де олімпійські види не пересікаються.

Зазначу, що не вдалося нам підібрати заміну Дімі Даниленку в «четвірку» на другий номер, але час до чемпіонату світу ще є. Після Євро ще будемо пробувати варіанти. Можливо, це буде Даниїл Платаш, який в цьому році влився в молодіжну групу. На відборі він метушився і не зміг себе проявити на дистанції 500 метрів.

ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ

- Серед юніорів три дистанції, зокрема дві одиночки, закриває Владислав Волошин з Южного…

- Він ще був добре готовий на минулорічного чемпіонат світу, але ангіна його вибила з колії. Ще в Португалії він був на антибіотиках, тож проявити повної мірою себе не зумів. Зараз він явний лідер юніорської байдарки.

Про четвірку не буду нічого загадувати. Побачимо. Зараз зовсім новий екіпаж. Влад Волошин, Міша Кіхтенко і Саша Брезіцький упродовж всій підготовки, розпочинаючи з осені, на контролях постійно були в трійці лідерів. В Туреччині Волошин був третім, але потім почав набирати оберти, і ближче до гонок став одноосібним лідером в одиночці. До цієї трійки пробували Максима Літинця, який на контролі був четвертим, але він не підійшов. Спробували Данііла Жирова, який був п’ятим. Він вже не перший рік на підготовці: навесні він їде не дуже, але потім неодмінно додає, так і зараз вийшло. Дуже подобається, що хлопці із задоволенням працюють в четвірці.

- Бачу, що в іншому олімпійському виді (К2-500) серед юніорів виступить нова двійка – Іван Клопов/ Максим Літинець. Що скажете про ії перспективи?

- Відзначу постійний прогрес цього екіпажу. На контролі вони показали 1.35, але лише вода покаже, наскільки добре вони підготувалися. Саме ці веслувальники, а також четвірка є кістяком юніорської збірної. Також додам до них Максима Мудрика та Данилу Куценко. Тож дуже розраховую на їхній прогрес в майбутньому.

- В новому олімпійському виді (К2-500) виступатиме скатаний екіпаж чемпіонів світу серед молоді Василь Смілка/ Олександр Зайцев…

- В цьому сезоні вони працювали зі мною першу частину підготовки, включаючи січень, а потім із середини травня. Решту підготовки вони працювали в основній збірній, тренувалися з Володимиром Бойком. Вони виступали на змаганнях в Італії, де посіли четверті місця і в двійці, і четвірці, тож вернулися дещо в пригніченому стані. На зборі, що триває в Добротворі, приділяю їм трохи більше уваги, і хлопці, як на мене, додають. Саші важко ще й потому, що його близькі, його тренер Сергія Кірсанов залишилися в окупованому Херсоні. Але хлопці бойовиті і на чемпіонат Європи, впевнений, вони будуть налаштовані і готові належним чином. Хоча «К2-500» тепер олімпійська дистанція і конкуренція буде дуже висока.

- Чемпіонату Європи важливий в плані результату, чи все ж таки це більшою мірою етап підготовки до чемпіонату світу?

- Чемпіонат Європи, безумовно, важливий в плані результату, але в той же час він покаже недопрацювання в період підготовки і напевно визначить пріоритети перед чемпіонатом світу. Можу запевнити, що хлопці боротимуться в кожному виді програми.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…