Сьогодні герой нашого матеріалу, присвяченого чемпіонату Європи серед юніорів і молоді, володар золотої медаль каноїст Павло БОРСУК – уродженець Волині, який з Артемом ЧЕТВЕРТАКОМ став першим на дистанції 1000 м.

Свіжоспечений чемпіон Європи серед молоді все по-дорослому розклав по поличках Владу ЄФІМОВУ в режимі ZOOM-конференції: про те, як став чемпіоном, про свої перші кроки у веслування, а також про свої плани відносно Олімпійських ігор

ПІДСУМКИ ЄВРО

- При підготовці до чемпіонату Європи ми зробили великий обсяг роботи, нагородою за що стала золота медаль, - відзначив Павло. – Так, це не перші мої міжнародні змагання, але емоції дуже сильні. Ми задоволені. Ми налаштовувалися брати медаль з того моменту, як розпочалася підготовка. Минулого року ми завоювали бронзу, і знали, що наступного року цілком можемо виграти.

С2 1000 champions 01

ФІНАЛЬНА ГОНКА

- Розклад на гонку був таким: взяти потужний старт, вийти вперед і тримати лідерство до самого фінішу. Так в підсумку і вийшло.

- Доволі потужним вийшов старт: ви везли суперникам майже дві секунди. Не було побоювань, що не втримаєте високий темп?

- Ні. На останньому відрізку – 250-300 метрів – ми додали, мали солідний запас перед переслідувачами та могли ще додати в разі потреби. На фініші Артем крикнув «Слава України», я відповів «Героям слава»… Так і фінішували.

С2 1000 champions 03

- Тобто у вас підготовка була настільки потужною, що у вас вистачило сил навіть на це…

- Та-а-ак! Ми під керівництвом Едема Мурадасілова плідно попрацювали упродовж підготовки. Після фінішу – великий спектр емоцій, адже ми довго до цього йшли. Так, я був чемпіоном Європи серед юніорів, але зараз були трохи інші емоції.

- Які відчуття на вищій сходинці п’єдесталу?

- Як я вже говорив, це не перша золота медаль чемпіонату Європи для мене. Кожна медаль – це особливі відчуття. По шкірі біжать мурахи, співаєш гімн і відчуваєш гордість за Україну, за те, як ми ії прославляємо…

- Зараз, коли в країні йде війна, такі перемоги якось по-іншому відчувається? Чи відчувається, що це ваш, спортивний фронт?

- Ми так і налаштовувалися. Доказати всім, що Україна сильна, що Україна є, що Україна буде.

- На цьому Євро ви виступали також на дистанції 200 м. Впевнено вийшли у фінал, але за медалі не вдалося поборотися…

- У підготовці у нас був акцент на «каное-двійку, 1000 м», тобто було більше дистанційної роботи. А така робота тільки притупляє швидкість. Тож я не був повноцінно готовий до виступу в спринті.

С2 1000 champions 04

МІЙ ШЛЯХ У ВЕСЛУВАННІ

- Павло, розкажіть, будь ласка, як ви потрапили у веслування?

- Це трапилося одного сонячного літнього дня. Я катався на велосипеді та заїхав на річку Турію, бачу: хлопці веслують. Мене це зацікавило. Наступного дня прийшов на тренування. Федір Іванович Семенюк поставив мене на місток, спочатку на праве коліно, потім на ліве. Запитав, на якій стороні мені зручніше, я відповів, що на правій. Так і розпочався мій шлях у веслуванні. Було мені тоді 13 років.

- Які знакові події кар’єри могли б відзначити? Можливо, перші перемоги…

- Перші медалі на чемпіонаті України серед юнаків, котрий, як зазвичай, проводився в Ковелі. Тоді я завоював три нагороди в одиночці: срібло – в спринті, а також дві бронзи - дистанціях 1000 і 3000 метрів. Це було в 2015-му році. А за три роки я поїхав на свій перший великий міжнародний старт – чемпіонат світу серед юніорів. Причому я був молодше на рік за тих, з ким змагався. І вже в першій гонці, попередньому заїзді на «тисячі», де у фінал виходив лише переможець, фінішував першим. Але у фіналі змінилася вітрова обстановка, були серйозні суперники, але, взагалі, не впорався з хвилюванням. У підсумку став восьмим.

- Але наступного року ви розквиталися із долею, завоювавши три медалі на головних стартах, причому на Євро були на п’єдесталі на двох дистанціях, які потребують абсолютно різної підготовки – 200 і 1000 м…

- Тоді я спеціально готувався на обох дистанціях, хоча, наскільки пам’ятаю, все ж таки з акцентом на спринт. На «тисячі» я став третім, хоча напевно міг бути вище – боявся, що мені не вистачить сил на всю дистанцію, та економив сили. А ось в спринті впевнено виграв – жодних питань не виникло.

Euro jun 09

- Втім, на чемпіонаті світу серед юніорів того ж року ви на «тисячі» не потрапили навіть у фінал…

- Складно пригадати, в чому причини такого виступу. Наскільки пам’ятаю, була досить важка вода і тому на фініш мене не вистачило. Хоча тоді в період підготовки ми більше працювали саме над цією дистанцією. Спринт я був налаштований вигравати, був заряджений на цю дистанцію. Втім, на старті я припустився помилки змазавши гребок. Потім прийшлося наздоганяти спортсмена з Іспанії. Ми зрівнялися, але на фінішному підкаті він трошки у мене виграв.

ОЛІМПІЙСЬКІ ПЕРСПЕКТИВИ

- За два роки Олімпійські ігри в Парижі. Чи ставите перед собою олімпійські цілі? Принаймні, ми вас бачимо серед претендентів на потрапляння на ліцензійний чемпіонат світу…

- В першій перспективі ми розглядитимемо ці змагання, адже саме на чемпіонаті світу будуть визначатися володарі ліцензій на наймасштабніші спортивні змагання. Чому ні?!

- Напевно, має змінитися підготовка, адже зараз ви виступаєте на дистанції 1000 м, а олімпійська дистанція, як відомо, зараз 500-метрівка…

- Гадаю, що перебудуватися з 1000 м на 500 м буде нескладно, якби, навпаки, то тоді було б набагато важче і довше. У нас є база, є хороший середній хід. Потрібно додати в швидкості, у вибуховій силі. Для того, щоб човен швидше йшов.

- В Україні завжди були потужні двійки, напевно й в наступному році буде серйозна конкуренція. Кого ви бачите серед претендентів на перемогу в чемпіонаті України, де має визначатися учасники чемпіонату світу?

- Серед претендентів Віталій Вергелес/ Андрій Рибачок, Данііл Харечко/ Тарас Мазовський, Юрій Вандюк/ Тарас Міщук, а також наша двійка – Четвертак/ Борсук. Напевно, все.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ

- Але найближча ціль – чемпіонат світу серед молоді, який відбудеться на початку вересня у Сегеді…

- Крім «двійки, 1000» ми з Артемом також виступатимемо в «четвірці, 500», де компанію нам складуть Андрій Шкарнега і Тарас Кузик, які у складі двійки були п’ятими на дистанції 500 м. Тож, у зв’язку з цим, трошки буде змінена робота – буде більше роботи над швидкістю. Але основний акцент – все ж таки дистанція 1000 м. Напевно працюватимемо на озері Наварія, на базі «Веслярик», де ми працювали перед чемпіонатом Європи. Але це поки неточно.

- Маєте боротися за медалі в обох видах програми, чи не так?

- Так. Саме такі цілі ставимо.

С2 1000 champions 02

Інтерв'ю Павла БОРСУКА проєкту "Веслування України". Відеоверсія

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

02 листопада 2023

На Полтавщині трагічно загинув веслувальник

На Полтавщині від удару блискавки загинув 16-річний каноїст Богдан Салівон. Подробиці трагедії повідомив сайт 24tv.ua
01 листопада 2023

Топові веслувальники взяли участь в масштабному заході НОК України

В Хмельницькому відбувся всеукраїнський захід НОК України #OlympicLab, в якому взяли участь топові українські веслувальники
30 серпня 2023

Збірна України з веслування завоювали 2 медалі і 2 олімпійські ліцензії. Як оцінити цей результат?

За підсумками чемпіонату світу в Дуйсбургу збірна України завоювала 2 олімпійські ліцензії і 2 бронзові…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…