Старший тренер збірної України Юрій ЛИСЯНИЙ відповів на питання «Веслування України» за підсумками Кубку України, де його підопічні Данііл ПЛАТАШ і Владислав ЛИСЯНИЙ завоювали путівку на олімпійський відбір (Сегед, 8-9 травня).

КУБОК УКРАЇНИ

- Друге місце двійки Данііл Платаш/ Владислав Лисяний на Кубку України стала несподіванкою для багатьох, але, так розумію, не для вас…

- Так. Я не можу сказати, що це було несподіванкою для мене. Ми націлювалися саме на потрапляння на олімпійську кваліфікацію, саме такі цілі я проговорив у розмові з хлопцями: «За віком ви вже готові боротися на такому рівні». Можливо, вони в глибині душі не вірили в це, але час від часу дивували мене своїми силовими показниками, причому не виконуючи дуже великий обсяг роботи. Наприклад, взяв – і 10 разів вижав 100 кг. Це здивувало, але разом з цим я бачив, що організм хлопців адекватно реагує на навантаження. Йде розвиток – це найголовніше. Іде накопичення, а потім раз - і результат. Фіксуємо та йдемо далі.

Готувалися до сезону в домашніх умовах, окремо від збірної України – про це була домовленість з головним тренером збірної України Ігорем Нагаєвим. В цьому я бачу такий плюс: коли тренуєшся в команді, всі знають швидкість один одного, а коли тренуєшся окремо, порівнювати ні з ким, а коли не знаєш швидкість конкурентів, у тебе немає ніяких обмежень, перед усім, в голові.

- Були задоволені проходженням у фіналі Кубку України?

- Не повною мірою. Не все мені сподобалося в проходженні. Але разом з цим ми виконали задачу, і потенціал для підвищення швидкості теж маємо.

Взагалі, Кубок України багато чого показав і був дуже корисним для учасників, зокрема для моїх вихованців. Перед усім, через те, що у змаганнях брали участь байдарка-четвірка і байдарка-двійка, які входять в число кращих в світі, і спортсмени могли порівнювати свої сили зі світовими зразками на одній воді, а не теоретично. Раніше ми могли тільки в голові малювати відстань від світових лідерів, зараз ми можемо побачити їх на власні очі. А які битви були в одиночках були в спринті та на 500-метрівці?! Це справжня краса веслування!

UkrCup day1 medals 9042

21 квітня 2024 року. Умань. Владислав ЛИСЯНИЙ і Данііл ПЛАТАШ на другій сходинці п'єдесталу змагань на дистанції 500 м. На вищій сходинці - олімпійська двійка Олег КУХАРИК/ Ігор ТРУНОВ.

ПІДГОТОВКА

- За кілька днів вже до олімпійської кваліфікації. Розкажіть, як пройшла підготовка?

- Підготовка до неї, можна сказати, розпочалася 24 квітня, коли на Кубку України відбувалися змагання на дистанції 200 м, адже в цей день Данііл і Владислав провели по 6 гонок, якщо враховувати двійки і одиночки – раніше такого досвіду у них не було. З одного боку, це стресове навантаження, з іншого, під час цього нон-стопу вони змогли, як то кажуть, розкрутитися, провести швидкісну роботу. Ми, можна сказати, провели ефективну тренувальну роботу в змагальному режимі. Після цього я дав їм можливість кілька днів відпочити, адже треба було відновитися, перш за все, емоційно. В суботу ми провели тренування технічного характеру, а з понеділок розпочали заключний блок підготовки.

Упродовж майже тижня підготовки ми мали пройтись по тим якостям, що ми виховували – трохи їх підточити. Маю на увазі швидкість, витривалість, силу і спритність. Звісно, проводили і відновлювальні процедури – масаж, баня. Працювали на навантаженні десь 50%.

Lysyany 04 0

ОЛІМПІЙСЬКА КВАЛІФІКАЦІЯ

- В перші хвилини після фінішу на Кубку України хлопці явно ще не розуміли, що зробили. Вони вже усвідомили, куди їдуть?

- Так, усвідомили. Я з ними розмовляв на цю тему, і бачу, що вони налаштовані показати результат. Від двійки не чекають ліцензії, тож задача на них не тисне. Вони вже зробили 50% справи, відібравшись на кваліфікацію. Решту намагатимуться зробити в Сегеді.

- Думаю, що багатьох юних веслувальників результат молодіжної двійки вже є прикладом, оскільки Данііл і Владислав показали, що в цьому віці вже можна боротися з дорослими. Значить, це можливо…

- Можливо, й так. Але не хочеться зупинятися на досягнутому. Будемо прагнути до нових висот.

- Суперників на відборі аналізували?

- Ні. Не бачу сенсу. Перед хлопцями є задача показати певний час. Мають показати свій кращий результат, мають вийти на дистанцію і відпрацювати на 110%. Виїхати із «1.30» було б дуже здорово для них.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»

Canoe of Ukraine support



Новини Україна

24 травня 2024

Каноїсти вперше без Олімпіади. Олександр МАКСИМЧУК: «Зрозуміло, що без помилок в підготовці не обійшлося»

Завершуємо серію матеріалів на тему «Каноїсти без Олімпіади». Ситуацію вже проаналізували досвідчений тренер-олімпієць Олександр КОЛИБЕЛЬНИКОВ,…
23 травня 2024

Каноїсти вперше без Олімпіади. Олександр КОЛИБЕЛЬНІКОВ: «Тренерам необхідно планувати роботу з урахуванням результатів світових лідерів»

Вперше за пострадянський період українські каноїсти не виступатимуть на Олімпійських іграх. Проект «Веслування України» спробував…

Міжнародні новини

03 липня 2024

Веслувальники збірної України завоювали 11 медалей на чемпіонаті Європи

Веслувальники збірної України завоювали 11 медалей на чемпіонаті Європи серед юніорів і молоді, який проходив…
18 червня 2024

Українські веслувальники завоювали 2 медалі на чемпіонаті Європи. Це не найгірший результат в історії

Українські веслувальники завоювали 2 медалі (1 золоту, 1 срібну) на чемпіонаті Європи з каноеспринту, який…
12 червня 2024

Став відомий склад збірної України з веслування на чемпіонаті Європи

22 українських веслувальники візьмуть участь в чемпіонаті Європи, який триває в Сегеді. Змагання з каноеспринту…