Головний тренер збірної України Юрій ЧЕБАН розповів про підготовку збірної та задачі, які ставитимуться в цьому році.

ПІДГОТОВКА-2020

- Підготовка після повернення із Італії вийшла, так би мовити, зім'ята, поломата, - зазначив Юрій Володимирович. - У нас, як ви знаєте, цей рік перестав бути олімпійським. Я би його назвав напіволімпійським-підготовчим, а, по суті, він став передолімпійським.

Наша підготовка до Олімпіада обірвалася в березні у зв’язку з пандемією, після чого почалася карантинно-домашня підготовка на самоізоляції. Звісно ж, ніхто не може сказати точно, хто і як готувався. Тренери, звісно ж, тримали зв'язок зі своїми підопічними, я теж держав руку на пульсі. Якість підготовки залишається на совісті кожного. Через два місяці у нас буде контрольний зріз – особистий чемпіонат України, де буде відібрана команда на чемпіонат світу в неолімпійських видах програми в Сегеді, де також відбудеться етап Кубку світу. Там ми і побачимо, хто і як готувався, як вплинув карантин на готовність.

- Перенесення Олімпійських ігор на наступний рік – плюс для збірної України?

- Це можна розцінювати і як плюс, і як мінус. В будь-якому разі, Олімпійські ігри – це кінцева ціль, куди готується кожен спортсмен. Спортсмен чітко бачить свою задачу. А перенесення їх демотивує, адже вони не розуміють, до чого вони готуються. Я вже говорив – і тренерам, і спортсменам, що вони, якщо Олімпіаду перенесено, повинні ставити перед собою задачу тримати форму. Я уявляю спортсмена як стрілу, чи ракету, яка летить з конкретним призначенням. Звісно ж, коли цілі немає, вона втрачає орієнтацію у просторі.

На зборах, які передуватимуть чемпіонату України, задача тренерів збірної вивести спортсменів на той рівень, що був лютому-березні.

ЗАДАЧІ-2020

- Які цілі ставляться перед збірною України в цьому році?

- Складно сказати, адже головний міжнародним стартом на сьогодні – чемпіонат світу в неолімпійських видах програми. Ставити конкретні задачі на ці гонки, на мій погляд, неправильно. Я тримаюся тієї точки зору, що треба утримувати рівень в олімпійських видах.

Маємо надію, що в цьому році відбудеться чемпіонат Європи, але поки що Європейська асоціація каное не визначилася з його проведенням. Федерація каное України, як і всі інші національні федерації, чекають зворотного зв’язку по цьому заходу.

В спортивній активності зацікавлені всі, але все зараз залежить від того, як розвиватиметься ситуація з коронавірусом. Всі вже скучили та зголодніли за гонками, адже наявність змагань напряму впливає і на фінансування збірних команд.

КОЛЕСНИК ТА ЛІЦЕНЗІЯ

- В цьому році у збірній України з’явилася нова каноїстка, відома в минулому байдарочниця Юлія Колесник. Як оцінюєте ії потенціал?

- Шанс є у всіх, і в неї в тому числі. Вона добре себе зарекомендувала в перше півріччя. Вона, так би мовити, з перших гребків стала показувати гарні результати в освоєнні нового для себе виду веслування. Юлія за рахунок фізичних даних, які в неї були закладені раніше, вона гарно прийняла матеріал та технічні елементи каное. В минулому році вона, займаючись кілька місяців, була в «призах» на командному чемпіонаті України. Я так планую, щоб вона була одним з претендентів на завоювання додаткової ліцензії в «одиночці, 200 м», володар якої визначатиметься в травні наступного року.

- Все ж таки плануєте боротися за цю ліцензію?

- Так. Ми не впускатимемо такої можливості. В будь-якому разі, ми спробуємо поборотися за цю ліцензію. А якщо не вийде, будемо вже відбирати всередині країни кращу двійку, яка представлятиме Україну на Олімпійських іграх-2020 (нагадаємо, що на чемпіонаті світу-2019 Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА та Людмила ЛУЗАН завоювали олімпійську ліцензію в «каное-двійці, 500 м». – пресслужба).

Що стосується Юлії Колесник, то вона талановита спортсменка і, якщо працюватиме над собою та прикладатиме такі ж зусилля, що і раніше, кожного дня, адже це титанічна праця – перенавчатися з одного виду веслування в інший, в першу чергу в психологічному плані, думаю, що в неї все вийде. Але тільки на змаганнях ми зможемо побачити реальну картину, на якій сходинці до Олімпійських ігор вона знаходиться.

Будь-який веслувальник може перебудуватися і байдарочника в каноїста, і зворотно, якщо є підтримка. В даному нас підтримує Сергій Чергнишов - голова ФСК «Хімік» та президент ФКУ. Він дуже позитивно дивиться на такі тенденції, коли спортсмени пробуються в різних екіпажах, в різних, як говориться, спортивних сферах. Якщо є підтримка будь-якої організації, то такий перехід проходитиме з меншими труднощами та позитивне впливатиме на розвиток спорту в цілому.

Южне. Інтерв’ю головного тренера збірної України Юрія ЧЕБАНА

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…
18 квітня 2024

«100 днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі». ФОТОРЕПОРТАЖ

Як ми повідомляли, відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності…
18 квітня 2024

Відомі українські веслувальники взяли участь у зірковому заході, присвяченому Олімпійським іграм в Парижі

Відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності «100 днів до…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…