З 26 по 28 червня відбулися всеукраїнські змагання серед ветеранів «Уманська регата» з веслування на байдарках і каное. Перегони пройшли на Осташівському ставі в Умані.

НЕОБХІДНІ ПРОЦЕДУРИ

На відкритті змагань учасники вишукалися у шаховому порядку на небезпечній, в період пандемії коронавірусу, відстані один від одного (1,5 метра). Усі спортсмени пройшли температурний скринінг, на дистанції одночасно знаходились до 15 осіб, глядачів на змаганнях не було.

ЦЕРЕМОНІЯ ВІДКРИТТЯ. З ПОДАРУНКОМ

На церемонії відкриття міський голова Олександр ЦЕБРІЙ подякував організаторам змагань, запевнивши, що Умань була є і буде містом спортивним:

- Я заздрю вам сьогодні як спортсмен, тому що розумію всі ті почуття, які зараз вас переповнюють, а як міський голова запевняю, що ви ще не раз зустрінетеся в Умані. Ми постараємося щоб «Уманська регата» стала традиційною.

Внеском у розвиток веслувального спорту в Умані від міста цього разу став 4-тактний підвісний човновий двигун «Suzuki» подарований міським головою на відкриття змагань.

«Цей мотор дасть змогу забезпечити якісне суддівство під час змагань і безпеку спортсменів під час тренувань», - пояснив тренер-викладач з веслування Уманської ДЮСШ Володимир ІЩЕНКО.

ОРГАНІЗАЦІЯ

Унікальність «Уманської регати» полягає в тому, що вона на 100% ініційована і організована уманчанами ― випускниками веслувального відділення Уманської ДЮСШ різних років, проведена спільнокоштом самих учасників змагань.

- Це взірцева історія, коли громадська ініціатива підтримана міським головою,відділом з питань фізичної культури та спорту і адміністрацією ДЮСШ, дала такий сильний і позитивний результат як для розвитку фізичної культури і спорту, ветеранського спортивного руху в Україні, так і для міста Умані, його іміджу і спортивної перспективи, вважає голова комісії ветеранів веслування на байдарках і каное ФКУ Євген ЧЕСНОКОВ. - Умань має ідеальне географічне розташування, яке дозволяє приїздити сюди спортсменам з усієї України, має прекрасне плесо і перспективну спортивну базу. А, крім того, ініціативних спортсменів і владу міста, яка з розумінням ставиться до проблем спорту, а це важливі складові для подальшого розвитку веслувального спорту в Умані і як третього (після Дніпра і Тернополя) тренувально-змагального центру.

Uman 01

- Завжди була мрія зробити щось класне на Осташівці, адже у нас дозволяє ширина, краєвиди і є все, що потрібно, аби організувати класні старти. Тому ветерани з усієї України порадилися і запропонували, а чому б не в Умані, розповідає уманчанин, ветеран-веслувальник і один з ініціаторів «Уманської регати» Олег ГАНІЧ. - В соціальних мережах згуртувалися, зібрали кошти. Закупили потрібні матеріали, відзвітували по закупівлях і зробили. Важливо, що це не на один раз і не лише для ветеранів. Це для веслування в Умані, адже для кожного з нас це один з найкращих спогадів дитинства, в яке можна повернутися.

Так на натяжіння тросуз буйками на 9-ти водних доріжках по 1 км витратили в межах 70-80 тис. грн.

Всі витрати на роботу суддівської колегії проводились за рахунок учасників змагань, а ТМ «Умань пиво» забезпечила питною водою та газованими напоями.

ЧЕМПІОНИ ТА МЕДАЛІСТИ

112 спортсменів, які представляли 19 команд з 14 областей України боролися за медалі в класах К-1, С-1, К-2, С-2 та К-4 на дистанціях 200, 500, 1000 м та в естафеті, у вікових групах від 35 до 60 років.

За підсумками змагань особливо відзначились: триразовий чемпіон світу 2019 року серед ветеранів байдарочник Владислав Юзюк (Тернопіль), який завоював 7 золотих нагород, каноїсти Сергій Юрчук (Черкаси), Сергій Устименко (Дніпро) та Ілля Михайлюк та Сергій Сервуля (Житомир), які спеціалізуються у веслуванні на байдарці.

На жаль, через карантин не змогла взяти участь у регаті численна делегація спортсменів з Молдови, але вони підтвердили свої наміри приїхати і позмагатися з українцями, як тільки буде перша така нагода.

Uman 01

Uman 01

ПІДСУМКИ

- Уманський досвід організації змагань – унікальний,― вважає головний суддя змагань, суддя національної категорії Сергій ЛЕСЬ. - Те що ви тут створили заслуговує на глибоку повагу і захоплення. Це найкраща дистанція в Черкаській області і одна з кращих в Україні. Якщо ситуація дозволить, то вже за 2 тижні ми готові проводити в Умані Кубок області з веслування на призи олімпійського чемпіона Андрія ХІМІЧА ( Токіо 1964 р.), а ще просто зараз за результатами регати я формую збірну команду області для участі в чемпіонаті України.

Uman 01

Пресслужба ФКУ за матеріалами umannews.city



Новини Україна

02 листопада 2023

На Полтавщині трагічно загинув веслувальник

На Полтавщині від удару блискавки загинув 16-річний каноїст Богдан Салівон. Подробиці трагедії повідомив сайт 24tv.ua
01 листопада 2023

Топові веслувальники взяли участь в масштабному заході НОК України

В Хмельницькому відбувся всеукраїнський захід НОК України #OlympicLab, в якому взяли участь топові українські веслувальники
30 серпня 2023

Збірна України з веслування завоювали 2 медалі і 2 олімпійські ліцензії. Як оцінити цей результат?

За підсумками чемпіонату світу в Дуйсбургу збірна України завоювала 2 олімпійські ліцензії і 2 бронзові…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…