29 листопада українське веслування понесло важкі втрати. У віці 24-х років із життя пішов майстер спорту України міжнародного класу Борислав БИЗУ, а на 74-му році – заслужений тренер України Віктор ДИМЕДЮК.

ВІКТОР ДИМЕДЮК

Віктор ДИМЕДЮК народився 29 січня 1948 року в Баку. В 1974 році закінчив Азербайджанський інститут фізичної культури імені Кірова. Під час занять веслуванням виконав норматив майстра спорту СРСР. Після закінчення вишу і до останніх днів життя, більше 45-ти років, працював тренером.

У 1990-му році у зв’язку з воєнними діями в Азербайджані Віктор Вікторович переїхав до України, а саме до міста Баштанки, де відразу почав працювати тренер місцевої ДЮСШ (з 1991-го по 2001-й – директор школи).

Саме він був першим тренером відомих українських веслувальників, які продовжують свої виступи у складі національної збірної – заслуженого майстра спорту України Олега КУХАРИКА, а також майстрині спорту України міжнародного класу Юлії КОЛЕСНИК.

Demydyuk 03

Demydyuk 03

БОРИСЛАВ БИЗУ

Борислав БИЗУ народився 7 вересня 1997 року в Южному.

На веслування, на базу ФСК «Хімік», його привів товариш – Сергій Романенко. Це сталося влітку 2008-го року. До речі, саме із Сергієм він завоював і свої перші нагороди в кар’єрі – 2010-му на юнацькому чемпіонаті України в Ковелі, і перші міжнародні медалі – в 2014-му, ставши бронзовим призером юніорського чемпіонату Європи.

Demydyuk 03

Demydyuk 03

2012. Ковель. Борислав БИЗУ - бронзовий призер чемпіонату України серед юнаків в каное-четвірці на дистанції 500 м

Першим тренером Борі, як його всі називали, став майстер спорту СРСР міжнародного класу Едем Мурадасілов, він же й привів його до великих п’єдесталів: на чемпіонатах Європи і світу серед молоді і юніорів Бизу завоював 10 медалей (3-1-6), обігнавши в цих вікових категоріях навіть свого титулованого земляка Юрія Чебана. Найбільш успішним став для нього юніорський чемпіонат Європи 2015-го року, де він став триразовим чемпіоном. В тому ж році йому присвоєне звання «майстер спорту України міжнародного класу».

В 2016-му Борислав успішно дебютував на дорослому рівні, ставши переможцем етапу Кубку світу в Португалії і завоювавши бронзові нагороди чемпіонатів світу і Європи серед молоді.

Demydyuk 03

Demydyuk 03

Demydyuk 03

Demydyuk 03

 

Але його політ до олімпійської мрії, а згодом і життя, зупинила підступна, досить рідка для чоловіків хвороба. Восени того ж року у нього діагностували системний червоний вовчак (хронічне аутоімунне запальне захворювання, яке виникає внаслідок атаки імунної системи на власні тканини та органи, запалення, викликане вовчаком, може торкнутися багатьох органів і систем, включаючи суглоби, шкіру, нирки, клітини крові, мозок, серце та легені. - пресслужба).

З 2017-го року Борислав періодично виступав на чемпіонатах України і працював тренером – спочатку в ФСК «Хімік», з 2019-го – в южненській ДЮСШ.

Останні два тижні він знаходився в реанімації Одеської обласної лікарні...

Прощання з Бориславом БИЗУ відбудеться в середу, 1 грудня, об 11.00, Южне, вул. Шевченка, 4, під’їзд 7.

ДОПОМОГА

Для тих, хто бажає допомогти родинам Віктора ДЕМИДЮКА і Борислава БИЗУ, публікуємо номери банківських карт:

Володимир ДЕМИДЮК – брат Віктора Вікторовича

5168757410832721

Тетяна БИЗУ – матір Борислава.

Ощадбанк 5167 8032 0669 8255

Приватбанк 5457 0822 7425 6572



Новини Україна

05 травня 2024

Юрій ЛИСЯНИЙ: «В боротьбі за олімпійську ліцензію хлопці мають відпрацювати на 110%»

Старший тренер збірної України Юрій ЛИСЯНИЙ відповів на питання «Веслування України» за підсумками Кубку України,…
04 травня 2024

Роман БУНДЗ: «Віталій Вергелес і Андрій Рибачок заряджені на завоювання олімпійської ліцензії»

Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ в інтерв’ю «Веслування України» поділився враженнями від Кубку України,…
01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…

Міжнародні новини

06 травня 2024

Владислав ВОЛОШИН: «Задача-максимум на олімпійській кваліфікації – завоювання ліцензії»

19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН відповів на питання «Веслування України» перед стартом олімпійської кваліфікації в…
04 травня 2024

Україна вимагає відсторонення спортсменів росії і білорусії від участі в олімпійській кваліфікації

НОК України, Мінмолодьспорт України і Федерація каное України вказали керівництву Міжнародного олімпійського комітету та Міжнародної…
03 травня 2024

Став відомий склад учасників олімпійської кваліфікації. Серед них – представники країн-агресорів

Сайт міжнародної федерації каное опублікував попередні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в…