Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ в інтерв’ю «Веслування України» поділився враженнями від Кубку України, а також розповів про підготовку до олімпійської кваліфікації.

КУБОК УКРАЇНИ

Bundz 2024- Романе Степановичу, по-перше, дозвольте дізнатися вашу думку щодо фінальної гонки в каное-двійці на дистанції 500 м на Кубку України, яка вийшла дуже цікавою і конкурентною, та й проходила в складних погодних умовах, що також вплинуло на підсумковий результат

- Так, погодні умови були не дуже сприятливими, м’яко кажучи, хтось краще з ними впорався, хтось – гірше. При інших погодних умовах все могло скластися інакше, але…

В певний час підготовки до сезону дуже добре себе проявляв молодий екіпаж Павло Борсук/ Артем Четвертак, а на останньому відрізку - Дмитро Янчук/ Тарас Міщук, і для мене вони були явними фаворитами Кубку України. З іншого боку, у екіпажу Віталій Вергелес/ Андрій Рибачок, який за останні роки не програли жодного національного старту, щось не дуже клеїлося – можливо через те, що Віталік захворів, ще в Туреччині. Але в такий достойні компанії фіналістів хтось мусив виграти, а хтось – програти. Це передстартова ситуація, що стосується спортсменів, які працювали під моїм керівництвом.

Що стосується безпосередньо Кубку України, то Борсук/ Четвертак не змогли спочатку знайти свою роботу, але з кожною гонкою набирали оберти. Здивований, що Янчук/ Міщук не пройшли в свою силу. Десь після стартового відрізку вони відпустили конкурентів, а потім вже прийшлося наздоганяти. Але в таких погодних умовах це було складно зробити. Тут як би не вивернутися, не говорячи про те, що обігнати.

Класно підготувалися до Кубку України Павло Алтухов/ Юрій Вандюк, і на фініші ми побачили яскраву боротьбу за перемогу, в якій Фортуна посміхнулася Віталію Вергелесу/ Андрію Рибачку. Переміг найсильніший.

ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ

- Чи відомо, хто поїде на чемпіонат Європи в двійках?

- Молодіжні екіпажі Тарас Кузик/ Володимир Савчин, який став бронзовим призером на 500-метрівці, і Павло Борсук/ Артем Четвертак, який виграв «тисячу», продовжать виступ у своїй віковій категорії, тобто стартують на чемпіонаті України серед молоді, щоб представити Україну на чемпіонатах Європи і світу серед молоді. Тут маємо гарні перспективи на медалі.

На чемпіонаті Європи на дистанції 1000 м візьме участь двійка Янчук/ Міщук, які були на цій дистанції другими на Кубку України. Що стосується дистанції 500 м, то, якщо Вергелес/ Рибачок завоюють олімпійську ліцензію, то на чемпіонаті Європи виступить екіпаж Алтухов/ Вандюк, в іншому випадку учасник в цьому випадку визначиться на Кубку світу в Познані. На дистанції 200 м питання теж відкрито.

ПІДГОТОВКА

- Як проходить підготовку до олімпійської кваліфікації?

- Підготовка проходить на озері Наварія. Якщо точніше, Львівська область, Пустомитівський район село Наварія.

Безпосередньо підготовку до кваліфікації ми розпочали вже на Кубку України, адже відпочивати немає часу. Більшою мірою приділяємо увагу дистанційним моментам. Вже провели два такі тренування, ще одне – в суботу. І в цей же день вантажимо човни і виїжджаємо в Сегед. Також проведемо інтервальне тренування.

ОЛІМПІЙСЬКА КВАЛІФІКАЦІЯ

- Кого бачите серед конкурентів?

- Перед усім, поляків, які були лідерами міжнародних змагань упродовж минулого сезону, але на чемпіонаті світу стали лише дев’ятими. Напевно, і російський екіпаж буде серед конкурентів. В будь-якому разі, маємо вигравати! Незалежно від суперників. Така задача.

- Що скажете про канал в Сегеді? Наскільки він підходить екіпажу Вергелес/ Рибачок?

- Скоріше, фартовим для хлопців можна назвати канал в Познані, за Сегедом такого не пригадаю. Що стосується погодних умов, то тут лотерея. Краще звісно, щоб ніякого вітру не було, щоб переможець був визначений в ідеальних умовах. Якщо зустрічний правий вітер то перевагу будуть мати води що біля трибун (трибуни останні 200 метрів закривають від вітру. – «Веслування України»). Ми, як відомо, йдемо по восьмій доріжці. Але не загадуватимемо стосовно вітру, треба просто вийти і зробити свою роботу.

- Як хлопці налаштовані на кваліфікацію?

- Віталік і Андрій ще не брали участь в Олімпійських іграх, тож налаштованість, самі розумієте, зашкалює. І я це бачу по роботі на тренуванні – по самовіддачі і по ставленню. Вони знають, до чого вони готуються, і дуже хочуть завоювати ліцензію. Віталік з Андрієм заряджені на перемогу!

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»

Canoe of Ukraine support



Новини Україна

05 травня 2024

Юрій ЛИСЯНИЙ: «В боротьбі за олімпійську ліцензію хлопці мають відпрацювати на 110%»

Старший тренер збірної України Юрій ЛИСЯНИЙ відповів на питання «Веслування України» за підсумками Кубку України,…
04 травня 2024

Роман БУНДЗ: «Віталій Вергелес і Андрій Рибачок заряджені на завоювання олімпійської ліцензії»

Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ в інтерв’ю «Веслування України» поділився враженнями від Кубку України,…
01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…

Міжнародні новини

17 травня 2024

Відновлений після руйнівної повіні каяк-центр прийматиме чемпіонат Європи за участю українців

7 українських спортсменів візьмуть участь у чемпіонаті Європи з веслувального слалому, який розпочався в словенському…
13 травня 2024

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала останню ліцензію для українського веслування. Каноїсти вперше без Олімпіади

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала путівку на Олімпійські ігри-2024 за підсумками європейської кваліфікації, яка відбулася…
07 травня 2024

В середу українські веслувальники розпочнуть боротьбу за останні олімпійські ліцензії

Сайт міжнародної федерації каное опублікував остаточні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в…