Розпочинаємо серію матеріалів, присвячених підсумкам спортивного року. До вашої уваги бесіда з тренером по резерву збірної України Андрієм ФЕДИНОЮ, який займається підготовкою байдарочників-юніорів та молодіжної групи (разом з Борисом ДАНИЛОВИМ).

ПІДСУМКИ РОКУ

- Перед усім, хотів би подякувати головному тренеру Юрію Чебану, Мінмолодьспорту України за організацію закордонних зборів для юніорів і молоді, які пройшли у нас на початку року, а саме у лютому-березні, - відзначив на початку бесіди Андрій Васильович. – Все було організовано на найвищому рівні. Звісно, були якісь негативні моменти в цьому році, але плюсів – набагато більше.

portugal 03

В цілому, за сезон поставлю і собі, і хлопцям оцінку чотири за 5-бальною шкалою: не завжди я був задоволений і своєю роботою, і роботою хлопців. Але всі моменти обговорювалися, робилися висновки, і ми рухалися далі. Всі недопрацювання врахуємо і при підготовці до наступного сезону, щоб показувати більш кращі результати.

ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ

- На чемпіонаті Європи, на жаль, не все вдалося. Юніорська четвірка потрапила у фінал, але не змогла реалізувати свій потенціал – «перегоріли» хлопці. Потенційно мали боротися за п’ятірку, але фінішували восьмими. Гарно зарекомендував себе в одиночці Даніїл Платаш: в спринті став медалістом, а на 500-метрівці був поруч з п’єдесталом. Щодо молодіжної четвірки, то хлопці мали боротися за медалі, але фінішували лише шостими. В спринті в цій віковій групі ми також мали медаль – срібну медаль завоював Дмитро Даниленко, який проходив підготовку під керівництвом старшого тренера збірної України Миколи Кремера.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ

- Потім, після короткого відпочинку, розпочалася підготовка до чемпіонату світу. Ми провели контроль, щоб визначити новий склад юніорської четвірки, адже Платаш не міг виступати в цьому виді – одиночка та четвірка не розходилися за програмою. А ось молодіжний квартет залишився незмінним, лише Дмитро Даниленко, який був на Євро загребним, і Василь Смілка помінялися місцями.

- Чому вирішили це зробити?

- Дмитро темповий байдарочник і, як показав молодіжний чемпіонат Європи, хлопці не витримують темп, який він пропонує – у фіналі Євро вони це відбулося десь на позначці «300 метрів». Тому вирішили, що на першому номері буде веслувати більш холоднокровний Василь. Це стало важливою складовою успіху.

- Трохи детальніше про виступ четвірки, яка зробила фурор на цьому чемпіонаті

- Плюсом для хлопців стала переможна півфінальна гонка, яка значно додала хлопцям впевненості. У фіналі після першої половини наша четвірка була серед лідерів, а заключну частину провела просто надпотужно – всі виклалися на 100%, що й принесло нам перемогу.

Звісно, після фінішу переповнювали емоції, а на очі накочувалися сльози.

- Взагалі, очікували такого результату?

- Розраховували боротися за медалі. А золото – це щось неймовірне. Спільна праця хлопців і тренерів збірної, зокрема старшого тренера Миколи Кремера, принесла Україні історичну перемогу.

K4 500 final 03

K4 500 final 03

6 вересня 2021 року. Монтемор-у-Велью. Збірна України - чемпіон світу серед молоді (зліва направо): на п'єдесталі - Василь СМІЛКА, Віталій БИСТРЕВСЬКИЙ, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Олександр ЗАЙЦЕВ, на передньому плані - тренер збірної України з резерву Андрій ФЕДИНА, головний тренер збірної України Юрій ЧЕБАН, тренер Юрій ЛИСЯНИЙ.

- До речі, як будуєте роботу з іншим тренером-байдарочником досвідченим Борисом Даниловим?

- Коли мене Юрій Володимирович запросив до збірної України, дуже переживав, як я буду кумунікувати з такою досвідченою людиною. Але спільна робота та кумунікація налагодилася вже з першого дня. Борис Миколайович – дуже обізнана у веслуванні, і я чимало почерпнув від спілкування та від роботи з ним. Він дуже багато мені допомагає та підказує. Дуже комфортно працюється. Також дуже вдячний і за підтримку і віру в мене і головному тренеру збірної, і багаторічному президенту ФКУ Сергію Чернишову.

- Що скажете про інші результати на чемпіонаті світу в олімпійських видах?

- Підтвердив свій клас Даніїл Платаш, який став срібним призером в спринті. Молодіжна байдарка Віталій Брезіцький/ Дмитро Беспалько посіла 6-е місце на «тисячі», і, враховуючи те, ці хлопці, так би мовити, легковаговики, і веслували проти зустрічного вітру, для них це непоганий результат.

КАНАЛ В ДОБРОТВОРІ

- Як відомо, ви стали одним з найактивніших учасників розчищення берегової лінії каналу в Добротворі. Розкажіть про роботу, яка вже зроблена?

- Ініціатором такого проєкту став луцький тренер Роман Повх. Звісно, ми на місці підтримали цю ідею і розпочалася активна робота. На початках було доволі складно, але спільними зусиллями, метр за метром, ми півтора кілометри каналу ми розчистили своїми руками. В роботі брали участь і місцеві тренери і спортсмени, а також представники Ковелю, Дубна і Львову.

Крім того, ми подали проєкт благоустрою каналу на конкурс «Місто своїми руками», щоб отримати допомогу в спорудженні причалу і сходів. І в підсумку цей проєкт був реалізований: був побудований причал довжиною 25 метрів з двома сходами. Також була запланували і розчистили територію, щоб побудувати елінг. Сподіваємося, що наші подальші ідеї будуть реалізовані, тим більше, що є люди, які мають бажання допомогти нам в цій гарній справі.

dobrotvor 05

dobrotvor 05

ПІДГОТОВКА ДО НОВОГО СЕЗОНУ

- Як відомо, вже розпочалася підготовка до нового сезону…

- На даному етапі байдарочники юніорської і молодіжної збірних України пройшли перший збір – на базі КЗ ДЮСШ «Добротвір». В зборі, який завершився 23 листопада, взяли участь 11 юніорів і 11 представників групи «молодь». Спортсмени займалися як спеціальною, так і загально-фізичною підготовкою. На воді тренувалися один, чи два рази на день. Якщо в день одне тренування було на воді, то друге обов’язково в «тренажерці», якщо два – теж допрацьовували в залі. Тож працювали в звичному для даного етапу сезону режимі – цілеспрямовано працюємо над «базою». Роботою веслувальників на зборі задоволений.

podgotovka 22 01

podgotovka 22 01

- Які подальші плани підготовки?

- В грудні плануємо спеціальну роботу на воді, а під час другого тренування – «тренажерку», чи крос. В січні в планах лижний збір в Карпати, куди саме – непринципово. В лютому-березні хотілось би, щоб кращі спортсмени, як і в минулому сезоні, виїхали на закордонний збір. Звісно, якщо буде така можливість. Якщо не вийде, то працюватимемо в цей період в Добротворі, де проблем з водою немає. А вже ближче до Кубку України плануємо збір в Дніпрі. Подальша підготовка також намічена в Добротворі – і перед чемпіонатом України, де буде основний відбір, і безпосередньо перед чемпіонатом Європи в Белграді, і перед чемпіонатом світу в Сегеді, що пов’язано також з гарною логістикою, адже до Белграду, всього близько 1000 кілометрів, а до Сегеду, взагалі, 700 км. В Добротворі є всі умови для підготовки, зокрема, мірна дистанція, велика водойма.

- Між чемпіонатами Європи і світу серед молоді і юніорів зазвичай місяць, в 2022-му – два. Як плануєте будувати підготовку при такому розкладі?

- Підготовку плануємо, як і в нинішньому році, одним макроциклом з двома піками: 90-95% на чемпіонаті Європи і максимальна потужність на чемпіонаті світу.

- Які цілі поставлені на наступний сезон?

- Хочеться як мінімум повторити успіхи, досягнуті на чемпіонаті світу. Перш за все, чекаємо прогресу від юніорів. Є гарна плеяда спортсменів 2004-го року народження. Серед перспективних хлопців назву Владислав Волошина, Даніла Куценка, Даніїла Жирова.

Молодіжна група, до речі, в більшості своїй залишається і наступний рік. До молоді підключиться і Даніїл Платаш, тож конкуренція тільки посилиться. А конкуренція – це головний фактор зростання.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…