Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на питання проєкту «Веслування України» перед стартом Кубку України.

ОЛІМПІЙСЬКА ПІДГОТОВКА

- Після лижного збору в Сянках поїхали на збір в Туреччину, де по плану відпрацювали 56 днів. Ніхто не хворів, тож необхідний об’єм накатали, - відзначив на початку бесіди Микола Іванович, котрий, як відомо, є особистим тренером найтитулованішої української каноїстки Людмили Лузан. - В двійці (Людмила Лузан/ Валерія Терета) виходили два-три рази, більше – не бачу сенсу, тому що відбір в цьому виді буде в одиночці за підсумками Кубку України, тож, хто відбереться, той і буде виступати в екіпажі.

На заключному етапі підготовки, з 30 березня, працюємо в Конча-Заспі/ Обухові. Роботою на даному етапі задоволений, працювали дівчата гарно. Йде інтенсивна робота, готуємося в одиночках, а в двійці, як я казав, немає сенсу. Збір до 1-го етапу Кубку світу в Сегеді також проведемо в цій же локації. А остаточне рішення по складу двійки буде прийняте за підсумками другого етапу Кубку світу, який відбудеться в Познані. Підготовка до Парижу-2024 також запланована в Конча-Заспі.

Matsapura 2024 06

28 травня 2023 року. Познань. Минулий сезон, який приніс 2 золота Європейських ігор і олімпійську ліцензію, розпочався з 4-х медалей на етапі Кубку світу. Яким буде олімпійський сезон, нам тільки належить дізнатися

- Чи змінилася підготовка у порівнянні з попередніми роками, враховуючи, що зараз йде підготовка до Олімпіади?

- Так, підготовка була трохи змінена, було більше силової підготовки, адже Люда націлена боротися за медаль Олімпійських ігор в одиночці.

Стосовно двійки зараз складно казати, тому що Лєра то гарно їде, то ні, а в якій формі Настя Рибачок, я не знаю. Тож більше було силової підготовки, зокрема і на лижному зборі в Сянках, та й в Туреччині ми з тренажерного залу, можна сказати, не виходили, а води відповідно було менше. Робота була направлена на дистанцію 200 метрів.

- Чи можлива поява нової двійки, крім тих, що вже були?

- Ні, поки що не бачу таких. Так, в Туреччині були дівчата на зборі, але… Наприклад, Юліана Путніна. Вона «ліва», веслує на першому номері, Люда Лузан – теж. Якщо, передбачити, що Люда буде на другому номері, але вона ніколи не сиділа на рулі, за виключенням. можливо, якихось одиничних випадків. Чи треба за два з половиною місяця до Парижу готувати новий екіпаж, поки не бачу сенсу.

- Також в Туреччині готувалася і Анастасія Рибачок. Чи можливо возз'єднання олімпійської двійки Токіо?

- Цілком можливо. Я допускаю такий варіант. Але Настя має повірити в те, що вона робить і працювати над собою. Але поки те, що я бачив, мене не надихає. Можливо, тренер недопрацьовує, не дає жорстко навантаження (зараз Анастасія працює під керівництвом Дмитра Гринька. – «Веслування України»). Принаймні яскравої роботи від неї на зборі в Туреччині я не побачив.

В будь-якому разі, все визначиться за підсумками Кубку України і етапу Кубку світу в Польщі.

ЛУЗАН. ДО І ПІСЛЯ ТОКІО-2020

- Після Олімпійських ігор в Токіо-2020, де Людмила Лузан завоювала срібло і бронзу, вона поповнила свою колекцію цілим розсипом нагород. З нею стало простіше працювати, чи складніше?

- Якоїсь зірковості по ставленню до роботи, якщо ви про це, у неї не з’явилося. Вона знає, щоб чогось досягти, треба пахати. До Олімпійських ігор-2020 треба було доводити правильність тієї, чи іншої роботи, тепер вона знає, що і для чого треба робити. Вона це зробить з вірою в те, що це принесе успіх.

Matsapura 2024 03

Так, на лижній підготовці їй було доволі важко. Втім, виконали роботу повністю, хоча були і складні моменти. Тож не бачу ніяких питань щодо ії ставлення до роботи. Люда знає, який шлях вона пройшла до п’єдесталу Токіо-2020, і зараз націлена пройти той же шлях ще раз.

СЕЗОН-2023

- Як ви оцінюєте виступ каноїсток в 2023-му році. Як відомо, був яскравий виступ на Європейських іграх, де було завойовано три медалі, дві з яких золоті, але на чемпіонаті світу двійка фінішувала лише восьмою, з трудом завоювавши ліцензію…

- На спільному засіданні виконкому ФКУ і Мінмолодьспорту я сказав, що наша задача на чемпіонаті світу завоювати ліцензію, про медалі мова не йшла, а ось на Європейських іграх були саме медальні задачі: три золота. Вийшло, як ви знаєте, дві золоті і срібна. До спринту Люда не встигла відновитися після виступу в двійці, де вона віддала на дистанції більше 100%, а ось на 500-метрівці вже виглядала набагато свіжішою.

На чемпіонаті світу Люда виступала з температурою, тому з фіналу змагань на дистанції 500 м, як ви знаєте, їй прийшлося знятися. В двійці ми не просто так потрапили на дев’яту воду у фіналі, ми ії вибирали, тому що був сильний лівий боковий вітер. По центральним доріжкам шансів не було. Фінал вийшов надскладним, але в ліцензійну зону ми все ж таки заїхали. Можна сказати, трошки пощастило. У фіналі в спринті був сильний лівий зустрічний вітер, тож Люді було дуже важко, тим більше в той момент вона вже захворіла. Дякуємо лікарю паралімпійської збірної, який ії буквально виходив, оскільки Люда просто горіла. Втім, на фінальну гонку в двійці, яка була наступного дня, треба було обов’язково виходити, варіантів тут не було.

ОЛІМПІЙСЬКИЙ СЕЗОН

- Цього року ще запланований чемпіонат Європи. Яка увага йому приділяється?

- Наша група на чемпіонат Європи не їде. Це рішення підтримав і головний тренер збірної Ігор Нагаєва і Мінмолодьспорт. Якщо їхати на Євро, треба виходити на два пики форми, в олімпійському сезоні не бачу в цьому сенсу, а то може вийти, як минулого року.

- І заключне питання. Які задачі ставите в жіночому каное в олімпійському сезоні?

- Поїхати в Париж і подивитися на Ейфелеву вежу (сміється). А якщо серйозно: поживемо – побачимо. Не будемо загадувати.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

28 квітня 2024

Ігор НАГАЄВ: «У нас є непогані шанси завоювати декілька ліцензій для України на олімпійському відборі»

Головний тренер збірної України Ігор НАГАЄВ в інтерв’ю «Веслуванню України» підбив підсумки Кубку України і…
25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…