З 21 по 25 квітня в Умані відбудеться Кубок України, який, по суті, стане головним стартом року, тому що саме на ньому визначиться коло кандидатів для участі в Олімпійських іграх, а також учасники Євро-2024. Нагадаємо, яка у нас ситуація з ліцензіями.

ОЛІМПІЙСЬКІ ЛІЦЕНЗІЇ

Нагадаємо, що минулого року збірна України завоювала на чемпіонаті світу ліцензії в двох видах програми: в чоловічій «байдарці-четвірці, 500 м» (Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ, Іван СЕМИКІН) і жіночій «каное-двійці, 500 м» (Людмила ЛУЗАН/ Валерія ТЕРЕТА). Це означає, що ці спортсмени не братимуть участі в завоюванні ліцензій на європейському відборі.

А боротимуться українські веслувальники за ліцензії в семи видах програми, а саме: в байдарці-одиночці (500 м – жінки, 1000 м – чоловіки), «байдарці-двійці, 500 м», каное-одиночці (200 м – жінки, 1000 м – чоловіки) і чоловічій «каное-двійці, 500 м». В кожному виді на кону по 2 квоти.

На європейській відбір відправляться переможці Кубку України в цих видах програми.

K4500 Duisburg 02

K4500 Duisburg 02

БАЙДАРКА-ОДИНОЧКА

Коло претендентів на перемогу на дистанції 1000 м достатньо стандартне для останніх років. Чемпіон України-2023 в цьому виді 19-річний южненець Владислав ВОЛОШИН, неодноразові переможців національних змагшань - херсонець Олександр СИРОМЯТНИКОВ і, напевно, Віталій ЦУРКАН, якому нещодавно виповнилося 40 років - зараз представляє Харківську область. Перші двоє готувалися у складі збірної України на зарубіжному зборі, тож саме в їх суперництві напевно і визначиться учасник європейського відбору.

Серед жінок головний фаворит, безумовно, Марія ПОВХ, яка повернулася у великий спорт після народження дитини тільки заради здійснення олімпійської мрії (п’єдесталу Парижу-2024), серед конкурентів – Діана ТАНЬКО, Людмила КУКЛІНОВСЬКА, Наталія ДОКІЄНКО, Ганна ПАВЛОВА і Інна ГРИЩУН. Але спортсменки, які названі серед конкурентів напевно зроблять ставку на «байдарку-двійку, 500 м».

КАНОЕ-ОДИНОЧКА

Якщо серед чоловіків, головний фаворит, як завжди, Павло АЛТУХОВ, то серед жінок ситуація більш цікава: тут очікується жорстка конкуренція між срібною призеркою Олімпіади-2020 Анастасією РИБАЧОК, котра, як і Марія ПОВХ, повернулася у веслування після декретної відпустки, і минулорічною чемпіонкою України в спринті Іриною ФЕДОРІВ, за участь в олімпійському відборі, а за путівку на чемпіонат Європи з Людмилою ЛУЗАН (як ми казали вище, в європейському відборі вона не має права брати участь). Це, напевно, буде один з найцікавіших фіналів Кубку України.

КАНОЕ-ДВІЙКА

За рівнем конкуренції з жіночим спринтом цілком може посперечатися чоловіча «каное-двійка, 500», особливо після останнього чемпіонату України, коли в діапазоні 0,70 секунди заїхали три перших екіпажі: Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК (1.44,11), Павло БОРСУК/ Артем ЧЕТВЕРТАК (1.44,46) і Олег БОРОВИК/ Тарас МІЩУК (1.44,81). Малоймовірно, що за період зимової підготовки з’явиться ще одна конкурентоспроможна двійка. Але цілком може стрільнути двійка Тарас КУЗИК/ Володимир САВЧИН, яка стала срібним призером Кубку України-2023, та й олімпійську двійку Дмитро ЯНЧУК/ Тарас МІЩУК не списуємо з рахунків. Тож підсумок змагань в цьому виді непередбачуваний. 

БАЙДАРКА-ДВІЙКА

Якщо судити за головними національними стартами 2023-го, то головними претендентами на участь в європейському відборі серед жінок є досвідчений екіпаж Марія ПОВХ/ Людмила КУКЛІНОВСЬКА як головний фаворит, а також Наталія ДОКІЄНКО/ Діана ТАНЬКО, але екіпаж, який тричі фіналістом чемпіонату світу і чемпіоном Європейських ігор-2019 в спринті, ми не побачимо. А хто складе конкуренцію екіпажу, названому другим, складно сказати?

Серед чоловіків основні претенденти на перемогу і відповідно на участь в олімпійській кваліфікації, знов-таки екіпажі, які були на централізованих зборах в Туреччині – Олександр СИРОМЯТНИКОВ/ Валерій ГАРАП, а також Василь СМІЛКА/ Олександр ЗАЙЦЕВ.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

28 квітня 2024

Ігор НАГАЄВ: «У нас є непогані шанси завоювати декілька ліцензій для України на олімпійському відборі»

Головний тренер збірної України Ігор НАГАЄВ в інтерв’ю «Веслуванню України» підбив підсумки Кубку України і…
25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…