Вперше за пострадянський період українські каноїсти не виступатимуть на Олімпійських іграх. Проект «Веслування України» спробував розібратися, в чому причини такого результату.

Щоб отримати максимальну об’єктивну картину ми звернулися до трьох спеціалістів, які в силу своєї роботи можуть подивитися на це під різним кутом зору, серед них:

- Олександр КОЛИБЕЛЬНІКОВ, заслужений тренер СРСР, підготував олімпійського чемпіона Сергія ПОСТРЄХІНА і низку титулованих каноїстів, тренерський досвід – більше 40 років;

- Сергій БЕЗУГЛИЙ, майстер спорту України міжнародного класу, неодноразовий призер чемпіонатів світу учасник 2-х Олімпійських ігор, старший тренер збірної України (2020-2021);

- Олександр МАКСИМЧУК, заслужений майстер спорту України, неодноразовий призер чемпіонату світу.

Слово Олександру КОЛИБЕЛЬНИКОВУ:

– Я вважаю, що насамперед необхідно запросити до розмови особистих тренерів, спортсменів, які претендували на завоювання олімпійських ліцензій. Тільки ці тренери можуть відповісти на питання, які виникли при підготовки та участі у відбіркових змаганнях.

Зі свого боку одне тільки можу сказати, що при огляді змагань, а саме, змагань каноїстів в одиночках і двійках, помітно, що швидкісно-силові та темпові характеристики веслування наших спортсменів значно відрізнялися від даних характеристик веслування лідерів фінальних заїздів.

– В період підготовки до сезону Павло готував ще й двійку з Юрієм Вандюком, боровся на Кубку України за перше місце, націлюючись на ліцензії. Наскільки це могло перешкодити нормально підготуватися в одиночці?

- Ні, я думаю, що це не завадило. Справа в тому, що двійка має більш високу швидкість. Динаміка веслування - саме та, яка потрібна йому на «тисячі», але він не реалізувався. 

КАНОЕ-ДВІЙКА

- Давайте по двійці поговоримо. Рибачок/ Вергелес – наша провідна двійка останніх років. Що тут не вийшло, на вашу думку?

– Ну, мені здається, тут знову-таки не вистачає потужності. Таке враження, начебто вони тільки розкручуються, як на початку сезону.

- На ліцензійному чемпіонаті світу двійка Вергелес/ Рибачок була за крок до потрапляння у фінал, де було 8 ліцензій. Наскільки було реально тоді вирішити задачу?

- Думаю, що реально, оскільки на той час, наприкінці літа, вони були більш підготовлені, ніж зараз.

ЗАГАЛЬНА СИТУАЦІЯ

- Якщо говорити в цілому про ситуацію. Для чого і робляться ці матеріали, щоб виявити проблеми та показати, може, якісь шляхи вирішення. Українське чоловіче каное вперше не буде представлено за пострадянський період на Олімпійських іграх. Це проблема саме тих гонщиків, про яких ми говорили, чи це глобальна проблема підготовки? Може, щось треба міняти?

- Звичайно, треба міняти. Ми вже говорили про те, що тренери збірної України мають зробити аналіз своєї роботи для подальшого удосконалення підготовки групи каное в новому олімпійському циклі. Тренерам у майбутньому необхідно звернути увагу при плануванні підготовки на виконання головних задач, з урахуванням спортивних результатів світових лідерів.

ВАЖЛИВИЙ МОМЕНТ

- Одним із важливих моментів є, наукове та медичне забезпечення команди.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»

Canoe of Ukraine support



Новини Україна

24 травня 2024

Каноїсти вперше без Олімпіади. Олександр МАКСИМЧУК: «Зрозуміло, що без помилок в підготовці не обійшлося»

Завершуємо серію матеріалів на тему «Каноїсти без Олімпіади». Ситуацію вже проаналізували досвідчений тренер-олімпієць Олександр КОЛИБЕЛЬНИКОВ,…
23 травня 2024

Каноїсти вперше без Олімпіади. Олександр КОЛИБЕЛЬНІКОВ: «Тренерам необхідно планувати роботу з урахуванням результатів світових лідерів»

Вперше за пострадянський період українські каноїсти не виступатимуть на Олімпійських іграх. Проект «Веслування України» спробував…

Міжнародні новини

03 липня 2024

Веслувальники збірної України завоювали 11 медалей на чемпіонаті Європи

Веслувальники збірної України завоювали 11 медалей на чемпіонаті Європи серед юніорів і молоді, який проходив…
18 червня 2024

Українські веслувальники завоювали 2 медалі на чемпіонаті Європи. Це не найгірший результат в історії

Українські веслувальники завоювали 2 медалі (1 золоту, 1 срібну) на чемпіонаті Європи з каноеспринту, який…
12 червня 2024

Став відомий склад збірної України з веслування на чемпіонаті Європи

22 українських веслувальники візьмуть участь в чемпіонаті Європи, який триває в Сегеді. Змагання з каноеспринту…