Президент Федерації каное України Ігор Слівінський в інтерв’ю сайту «Kamp-sport» розповів про життя спортсменів та федерації після повномасштабного вторгнення росії в Україну, а також про критику від спортсменів головного тренера збірної Ігоря Нагаєва.

ПІДСУМКИ «РОБОТИ»

Звісно, «Веслування України» не могло залишити без уваги перше велике інтерв’ю новообраного (в жовтні 2021-го) президента ФКУ. Можна було підбивати підсумки року роботи – якщо, звісно, було щось зроблено, але поки - підсумки спортивного року, упродовж якого веслування майже постійно було на перших шпальтах, і не тільки завдяки успіхам на міжнародній арені, але й скандалам, в центрі яких постійно був головний тренер збірної України Ігор Нагаєв, який повернувся на свою посаду десять років по тому, але не знайшов спільної мови з провідними спортсменами збірної.

З інтерв’ю президента робимо висновок, що відносини з головним тренером, судячи з всього, не склалися. Ігор Ярославович навіть звинувачує Ігоря Володимировича в тому, що він не повернув кошти в Міжнародну федерації каное (зазначимо, що інтерв’ю на сайті «Камп-спорт» датовано 30 вересня, тож ситуація могла змінитися. – «Веслування України»).

А аналізуючи події року, бачимо, що в дійсно принципові моменти по визначенню складу ФКУ залишилася осторонь, хоча в інтерв’ю йдеться про більш потужну роботу нового виконкому, у порівнянні з його попереднім складом.

 

«ПОТУЖНИЙ» ВИКОНКОМ

Що сказати, гарне інтерв’ю. Гарно відпрацювала ФКУ в 2022-му. Тільки досягнення… Але поруч з досягненнями в ногу крокують, як говорять в народі, косяки… Так, «потужний виконком» доволі часто збирався в цьому році (16 разів, судячи з витягів, які розміщені на сайті. – «Веслування України»), вирішував робочі питання, але найважливіші питання все ж таки вирішені не були…

До речі, фраза «потужний виконком» взята в лапки, тому що це цитата з інтерв’ю, хоча, за великим рахунком лапки тут, так чи інакше, мають бути, адже слово використано в незвичайному, іронічному значенні.

Єдиний національний старт за участю збірників України і той був провалений – а як ще охарактеризувати змагання, коли віцепрезидент ФКУ, член виконкому ФКУ (В’ячеслав Ніколаєв) був замішаний в «підставі» (в лапках, тому що сленг), і це була зафіксовано офіційно. До речі, поки що ніяких рішень з цього приводу виконком не прийняв. Але це окрема історія.

ТРИ ПИТАННЯ ВІД БАЙДАРОЧНИЦЬ

Так, Ігор Ярославович розповів, що «потужний виконком» настояв на кандидатурі Олега Боровика, який виправдав цей крок, вигравши етап Кубку світу. Добре.

Але чомусь керманич ФКУ не захотів, або не зміг (швидше перше), розповісти:

1) ЧОМУ НА ЧЕМПІОНАТ СВІТУ НЕ ПОЇХАЛА жіноча четвірка, хоча 10 червня виконком прийняв рішення включити ії до складу збірної і оплатити квітки до Канади, повідомивши про це на своєму сайті 12 червня;

K4 site FCU

2) ЧОМУ Наталія Докієнко і Діана Танько не були включені в приказ навіть в розділі «За кошти, не заборонені законодавством»;

3) ЧОМУ у складі команди на чемпіонаті світу опинилася байдарочниця Інна Клінова, яка брала участь лише на неолімпійській дистанції.

Де був наш «потужний виконком» в той, коли зливалася жіноча байдарка??

В системі відбору чорним по-білому написано, що виконком має брати участь у вирішенні кадрових питань збірної України, складу команди на чемпіонатах світу і Європи.

1*. «Всі спірні питання, що стосуються умов відбору, вирішуються головним тренером, старшим тренером штатної команди національної збірної команди України з веслування на байдарках і каное (далі – старший тренер) з відповідного номеру програми та погоджується Виконавчим комітетом ФКУ.

2. «Доцільність участі екіпажів в неолімпійських номерах програми, розглядається тренерською радою штатної команди та погоджується Виконавчим комітетом ФКУ з урахуванням фінансових можливостей національної збірної команди України з веслування на байдарках і каное»

3. «Остаточний склад командних та одиночних човнів для участі у чемпіонаті світу та Європи буде визначений після І-II етапу Кубку світу (за рішенням тренерської ради збірної команди) за погодженням Виконавчого комітету ФКУ.

(* - нумерація поставлена для того, щоб виділити роль виконкому ФКУ у визначенні складу збірної)

Ігор Слівінський:

Сьогодні виконком працює, я вважаю, потужніше. Виправляємо та вирішуємо спірні моменти. От вони і з’являються, ці спірні моменти. Спортсмен бачучи альтернативу і знаючи, що головний тренер не може просто так виключити з команди, не заявити на змагання чи збори, користуються можливістю. Федерація дає можливість спортсменам довести свою правоту, якщо тренер перевищує свої повноваження

Викликає подив, особливо у байдарочниць збірної України, останнє речення.

БЕРМУДСЬКИЙ ТРИКУТНИК

Під час каденції Сергія Чернишова Ігор Слівінський постійно дорікав, та й в цьому інтерв’ю не забув цього зробити, що всі питання вирішував головний тренер Юрій Чебан. З першого погляду, так не має бути, але якщо подивіться з іншого боку, хто як не головний тренер збірної досконало знає (якщо, звісно, хоче знати) всі проблеми збірної і спортсменів. Тож вирішувалося все в інтересах спортсменів - оперативно. Тож зв'язок спортсмен – головний тренер – ФКУ було налогоджений. В цьому році цій трикутник був розірваний: кожний практично сам за себе. Бермудський трикутник, не інакше. Хоча Ігорю Ярославовичу здається по-іншому...

"Коли зараз спортсмени бачать роботу федерації, вони бачать можливість розповісти що їм не подобається", - розповідає він в інтерв'ю.

K4 site FCU

Чемпіонат світу-2022. Галіфакс. Всі разом - головний тренер збірної Ігор Нагаєв, керівництво ФКУ на чолі з Ігорем Слівінським, спортсмени збірної України. Нажаль, тільки на фотографії

ВИДІМІСТЬ РОБОТИ

Кількість засідань виконкому, навіть опублікованих на сайті Федерації зовсім не означає їх якість. Як показав нинішній рік. Засідань виконкому було аж 20 за період керівництва Ігоря Ярославовича. Напевно, були і корисні.

Втім, бездіяльність Федерації каное України в ключові моменти приводила до скандалів, які, звісно, створювали не дуже гарну репутацію українському веслування. Виправити ситуацію було нікому - всі представники немов грали у мовчанку. Можливо через це, що Інтернет-ресурси ФКУ після потужної роботи останні шість років, особливо останні два, за великим рахунком, перестали працювати. Була спроба (в телеграм-каналі ФКУ) запросити на роботу у пресслужбу ФКУ, але з такими умовами «фріланс на громадських засадах, тобто зовсім безкоштовно, лише за вдячність», далеко не поїдеш.

Взялися за розвиток веслування, а як це робити, не знають.

«Оскільки ФКУ – громадська спілка і всі її члени, в т.ч. керівництво, працюють на неї абсолютно безкоштовно (а часом ще й докладаючи свої кошти ?), пресслужба ФКУ (яка також веде свою діяльність на громадських засадах, тобто "за дякую") шукає таких самих прихильників веслування» (фрагмент оголошення приведений без змін. – «Веслування України»).

ДВІ МЕДАЛІ КУБКУ СВІТУ? НЕ В КУРСІ

І ще один епізод із життя збірної України-2022, про який, напевно, забув згадати Ігор Слівінський. То, як були лишені права боротися за медалі чемпіонату світу ті, хто це заслужив – заслужив двома п’єдесталами Кубку світу. Андрій Рибачок/ Анастасія Четверікова. Вони, звісно ж, готували мікст до чемпіонату світу. Проте, були поставлені перед фактом: ви в міксті не берете участь, адже у Андрія мало часу для відновлення. Півгодини після четвірки. Сам Андрій впевнений, що часу для відновлення було достатньо, про що він заявив в інтерв’ю «Веслуванню України» відразу після чемпіонату світу.

Для чого поміняли склад екіпажу у «міксті», кожен може сам відповісти на це питання. У нас же питання інше. Чому на захист спортсменів не встала Федерація каное України, тим більше, що в Галіфаксі були аж три представники виконкому ФКУ? Таким чином, Україна була позбавлена реальної медалі.

Вже 11 серпня (майже два місяці тому) срібна призерка Олімпійських ігор-2020 Анастасія Четверікова звернулася з офіційним листом до президента ФКУ Ігоря Слівінського з проханням дати пояснення, чому так сталося. Але й досі відповіді не отримала.

WC Poznan 03

ЛОГІСТИКА? НЕ В КУРСІ

- Дехто зі спортсменів нарікав на погану логістику між чемпіонатом світу в Галіфаксі та мультиспортивним Євро в Мюнхені. Чи є на це причини, чи можна було краще спланувати цей процес?

- Коли ти сідаєш у свій човен - ти можеш показати кращий час, інколи він буде суттєво різнитися від показаного на орендованому. Якщо говорити про наш випадок, то до Галіфаксу поїхали лише човни байдарки-двійки, каное-двійки, байдарки-четвірки. Решта були орендованими там. Відповідно у Мюнхені ситуація була зворотня: всі стартували на своїх, за винятком тих, які стартували в Канаді.

Слушне питання журналіста «Камп-спорт» про «чудову» логістику, про яку не казав напевно тільки лінивий, президент ФКУ, взагалі пропустив повз вуха. Нагадаємо, що веслувальники збірної України із Канади транзитом через Німеччину повернулися до Львову, а потім, за кілька днів, знову відправилися до Німеччини, вже на чемпіонату Європи. Майже тиждень в дорозі. Про яку підготовку мова? Втім, Ігор Ярославович розповідає про човни… І Людмилу Бабак (яка завоювала 5 золотих медалей в цьому році. – «Веслування України»), яка назвала поведінку ФКУ підлою, не забув покритикувати та дорікнути їй, що вона півроку вже за кордоном та тренується поза збірної. Захищаємо інтереси спортсменів, кажете?

Це не про Федерацію каное України-2022!

Звісно, інтерв’ю президента ФКУ Ігоря Слівінського отримало відклик в соцмережі Фейсбук

Іван СЕМИКІН, чемпіон світу 2021 року:

- Це інтерв’ю розставило для команди - хто є хто.

Отже, тепер вся спортивна громада має висновок: підтримка спортсменів президентом Федерація каное України, Ігорем Слівінським, була тільки словами у приватній розмові.

Насправді ж (у публічному інтерв’ю) все інакше.

З’їжджання з теми, маніпулювання фактами та їх замовчування, це ви називаєте підтримкою?

  • Ні слова про основні проблеми та конфлікти із головним тренером у команді.
  • Перекручування фактів про логістику.
  • Незрозумілі претензії до Людмили Бабак

Та й взагалі усе інтерв’ю виглядає купою води.

Нажаль довіру спортсменів до цієї організації втрачено, допоки не зміниться керівний склад. Розчарування.

Олександр ОЛЕФІРЕНКО, майстер спорту України з веслування на байдарках і каное:

- Багато чого розповів, але він там до чого?

Багато чого було зроблено без участи Ігоря Слівінського і він це знає! В такий складний час усі мають працювати разом а не моє, твоє! І головний тренер збірної України Ігор Нагаев повинен мати своє бачення а не бути пасивним гравцем, вирішувати а не бути овочем!

Анастасія ГОРЛОВА, чемпіонка Європи 2017 року:

- Сумно, що реальні проблеми спортсменів стали мильними бульбашками

Людмила БАБАК, 7-разова чемпіонка світу з марафону:

- Можливо ще уточнить де був віце-президент якого я не бачила після гонки, навіть якщо десь був присутній на каналі чому не привітав від Федерації каное України бо в обличчя я його знаю і хто мені форму приніс на нагородження також уточнить будь ласка?

Іван СЕМИКІН:

- Виявилось що слова підтримки від федерації такі самі бульбашки, як і проблеми спортсменів збірної команди

Ірина СІМОНОВА, тренер СДЮСШОР з веслування (Миколаїв):

- Свого часу були питання та претензії до федерації, якою керував Чернишов С. О. Але це були «робочі» питання!

Сьогодні федерація, замість того, щоб взяти на себе «левову частку» у вирішенні всіх проблем пов'язаних як зі спортом вищих досягнень, так і пов'язаних з війною у спортсменів зон бойових дій, є справжнім тягарем у вирішенні всіх питань!!! Через федерацію не перестрибнеш (за законом вона має всім керувати), а насправді, вона просто зайва перешкода в такий тяжкий час!

«Веслування України»



Новини Україна

21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…