Головний тренер збірної України з параканое В’ячеслав ЗАГРЕБА підбив підсумки спортивного року, з акцентом на чемпіонат Європи, який завершував сезон (20 серпня 2022 року. Мюнхен. В’ячеслав ЗАГРЕБА із чемпіоном світу-2022 і срібним призером чемпіонату Європи-2022 Миколою СИНЮКОМ)

ПІДСУМКУ РОКУ-2022

За підсумками 2022-го року збірна України завоювала 12 медалей (4 золоті, 5 срібних, 3 бронзові) на 3-х змаганнях, з них 7 (2-3-2) на чемпіонатах Європи і світу.

Euro 22 para 01

6 серпня 2022 року. Галіфакс. Збірна України з параканое після виступу на чемпіонаті світу

Збірна України з параканое-2022. Всі медалі

Змагання

З

С

Б

Всього

Кубок світу, Познань

2

2

1

5

Чемпіонат світу

2

1

0

3

Чемпіонат Європи

0

2

2

4

 

4

5

3

12

МЕДАЛІСТИ СЕЗОНУ-2022

Чотири провідні спортсмени збірної завоювали по 3 медалі. Найбільше золотих – у Миколи СИНЮКА, який виграв чемпіонат світу і етап Кубку світу.

Збірна України з параканое-2022. Всі медалісти

Спортсмени

З

С

Б

Всього

Микола СИНЮК (клас KL2)

2

1

0

3

Владислав ЄПІФАНОВ (клас VL3)

1

2

0

3

Марина МАЖУЛА (клас KL1)

1

1

1

3

Наталія ЛАГУТЕНКО (клас KL2, VL3)

0

1

2

3

ПІДСУМКИ

- Чемпіонат Європи завершив найскладніший сезон для збірної України з параканое і, на жаль, маю констатувати, не вдалося форму спортсменів на пику упродовж двох головних стартів року, - зазначив на початку бесіди В’ячеслав Миколайович. - Бачив, що по прильоту із Канади спортсмені були трохи на відкаті, у зв’язку з чим результат на чемпіонаті Європи підсів. Втім, вважаю, що команда виступила в Мюнхені гідно, хоча, звісно, хотілось би і золотих медалей.

На чемпіонаті світу ми виступили успішно, завоювавши 2 золоті медалі, але через те, що ми не отримали повний курс підготовки – такий, який він має бути для змагань високого міжнародного рівню, цей рівень підготовки втримати не вдалося. Адаптація до нового часового поясу теж, вважаю, зіграла свою роль.

ПЕРСОНАЛЬНИЙ РОЗБІР

- Давайте пройдемося по виступу окремих спортсменів на чемпіонаті Європи…

- Микола Синюк. Вважаю, що він трошки підсів фізично на змаганнях, хоча і показав такий же час, як на переможному чемпіонаті світу. А ось італієць Манкарелла, який став чемпіоном Європи, покращив час десь на дві секунди у порівнянні з чемпіонатом світу.

Euro 22 para 01

Марина Мажула. Вважаю, що вона мала вигравати, але на початку фінального заїзду припустилася помилки. І на секунду-дві зупинилася. А потім ще на середині дистанції ії ще й хитнуло. До речі, подібна ситуація трапилася з однією з британок, яка йшла також по восьмій воді – вона також збилася на старті. Відігратися Марина не зуміла і в підсумку стала третьою. На мій погляд, в цілому, у неї були сили, щоб перемогти. Але, як кажуть, після бійки кулаками не машуть.

Euro 22 para 01

Владислав Єпіфанов. Він став, як на чемпіонаті світу, срібним призером, але програв більше, ніж в Галіфаксі: там 0,16 секунди, а в Мюнхені – майже секунду. У Влада відчувався відкат в спортивній форми.

Euro 22 para 01

Наталія Лагутенко. На чемпіонаті світу вона була п’ятою в класі VL3, на Євро стала бронзовою призеркою. Наталія виступає в двох класах і сподіваємося, що наступного року вона зуміє завоювати ліцензії на участь в Паралімпійських іграх в обох цих видах.

Euro 22 para 01

Володимир Вельгун. Вважаю, що 6-е місце на чемпіонаті Європи – високий результат для Володимира.

Андрій Кривчун. Він посів 4-е місце в своєму класі, навіть був близьким до медалі. Але після завершення гонки був дискваліфікований, тому що його аутрігер поплавком перетнув доріжку. Слід відзначити, що Андрій прогресує і, сподіваюсь, в наступного році він зможе завоювати ліцензію на Паралімпійські ігри і, взагалі, боротиметься за медалі на міжнародних стартах. Втім, Андрію буде складніше, ніж іншим українським параканоїстам, адже йому вже майже сорок років.

В цілому, вважаю, збірна України достойно провела сезон. Для Миколи Синюка це один з найкращих сезонів в кар’єрі, а для Владислав Єпіфанова, взагалі, найкращий. Гарний сезон вийшов і у Марини Мажули з Наталією Лагутенко.

На завершенні підбиття підсумків сезонів хочу подякувати Французькій федерації веслування на байдарках і каное, а також Матьє Кляйну – меру міста Нансі, де постійно базувалися під час знаходження за кордоном.

ПІДГОТОВКА

- Після повернення в України, зустрінемося з керівництвом та визначимося з планами підготовки. Вона, звісно, залежатиме від фінансування. Бажано під час зимової підготовки вийти на воду, в противному випадку важко буде втримати свої позиції на світовій арені. А наступний сезон, нагадаю, ліцензійний.

Відзначу, що конкуренція на міжнародній арені дуже зросла: що на чемпіонаті світу, що на чемпіонаті Європи часто-густо долю медалей вирішують частки секунди. Тож бажано бути в гарній формі упродовж всього року, щоб досягати високих результатів.

ШАНС ПРОЯВИТИ СЕБЕ В СПОРТІ

- Користуючись нагодою, хотів запросити до занять параканое людей, який мають для цього бажання, які, можливо, отримали важки травми під час війни в Україні. Було б цікаво їх передивитися на перспективу майбутніх занять параканое. Нам треба омолоджувати збірну. А за останні півроку, упродовж яких ми знаходилися на зборі за кордоном, не було можливості передивитися спортсменів. Для людей, які отримали поранення під час війни, заняття параканое могли би стати відмінним шансом проявити себе в спорті, зокрема в параканое.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

02 листопада 2023

На Полтавщині трагічно загинув веслувальник

На Полтавщині від удару блискавки загинув 16-річний каноїст Богдан Салівон. Подробиці трагедії повідомив сайт 24tv.ua
01 листопада 2023

Топові веслувальники взяли участь в масштабному заході НОК України

В Хмельницькому відбувся всеукраїнський захід НОК України #OlympicLab, в якому взяли участь топові українські веслувальники
30 серпня 2023

Збірна України з веслування завоювали 2 медалі і 2 олімпійські ліцензії. Як оцінити цей результат?

За підсумками чемпіонату світу в Дуйсбургу збірна України завоювала 2 олімпійські ліцензії і 2 бронзові…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…