Сайт міжнародної федерації каное опублікував попередні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в Сегеді за участю українських спортсменів (на фото: 13 травня 2021. Сегед. Переможна гонка Павла АЛТУХОВА на олімпійській кваліфікації).

УЧАСНИКИ

Відразу відзначимо, що в олімпійській кваліфікації, крім країн, що не відібралися в окремих видах на ліцензійному чемпіонаті світу, візьмуть участь і представники країн-агресорів, так званих нейтральних країн – росії і білорусії, що, безумовно, ускладнить задачу завоювання путівок в Париж-2024, як українським спортсменам, так і іншим веслувальникам, в першу чергу, в чоловічому каное. Нагадаємо, що Україна представлена в 7-ми з 8-ми видів програми.

РОЗКЛАД ЗМАГАНЬ ТА СИСТЕМА

В перший день на старт визначаться володарі ліцензій в «байдарці-двійці, 500 м» в «каное-двійці, 500 м» (по 1-й ліцензії), в другий – у всіх одиночках (по 2 квоти).

Чоловіча байдарка, як завжди, представлена найбільш масово – по 21-му учаснику/ екіпажу, тож маємо систему В, де в попередній стадії по три заїзди, а переможці виходять у фінал.

В решті видів, за виключенням каное-двійки, відбудуться по два попередніх заїзди, де у фінал виходять по три учасники/ екіпажі. А в каное-двійці, де, як відомо, стартують Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК, відразу відбудеться фінал – за участю восьми екіпажів, зокрема і двох нейтральних. Хоча Міжнародний олімпійський комітет заборонив участь на Олімпіаді-2024 команд країн-агресорів, дозволив тільки індивідуальним спортсменів при виконанні низки умов Для цього МОК ввів назву AIN (індивідуальний нейтральний атлет).

БАЙДАРКА-ДВІЙКА. ПЛАТАШ/ ЛИСЯНИЙ

У змаганнях чоловічих двійок ми не побачимо байдарочників чотирьох європейських країн, що завоювали ліцензії в четвірці, а це Німеччина, Угорщина, Іспанія і Литва.

Але бачимо поляків, сербів, словаків і французів (Бомон/ Бурже), а також, як ми розповідали вище, представників росії і білорусії, які цілком можуть вмішатися в боротьбу за ліцензії. Поки ми не знаємо, на що спроможні наші молоді веслувальники Данііл Платаш/ Владислав Лисяний, які дебютують на такому рівні. Але ми не проти ще одного приємного сюрпризу від вихованців Юрія Лисяного.

БАЙДАРКА-ДВІЙКА. КУКЛІНОВСЬКА/ ПАВЛОВА

Серед фаворитів змагань в цьому виді програми фіналістки минулорічного чемпіонату світу іспанський екіпаж Лайа Пелакс/ Бегона Ласкано (7-е місце, 1.42,485) і британки Дебора Керр/ Емма Расселл (9-е, 1.43,117). Якщо виходити з часових показників, то результати не є якимось захмарними. Тож новостворена двійка Людмила КУКЛІНОВСЬКА/ Ганна ПАВЛОВА цілком може поборотися.

КАНОЕ-ДВІЙКА. ВЕРГЕЛЕС/ РИБАЧОК

Незважаючи на те, що в каное-двійці відбудеться фінал, але можна сказати, що це суперфінал, тому що це останній і єдиний шанс для всіх на єдину ліцензію. Тут буде боротьба «не на життя, а на смерть». І напевно восьма доріжка, на якій стоять Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК, явно не стане плюсом в боротьбі за єдину ліцензію. Але ми знаємо, що у хлопців є характер. За рейтингом чемпіонату світу-2023 українці, які виграли тоді фінал В, другі серед учасників цього відбору (перші – поляки, які були останніми у фіналі В). За ними екіпаж із Молдови Олег Тарновський/ Міхай Кіхайа і дует відомих литовських спринтерів Енрікас Жустаустас/ Вадим Коробов. Серед конкурентів напевно буде екіпаж із росії (національний кубок він виграв з результатом 1.42,176).

БАЙДАРКА-ОДИНОЧКА. ПОВХ

Серед суперниць Марії ПОВХ ми не побачимо гучних прізвищ, оскільки всі вони у складах своїх збірних завоювали ліцензії в четвірках, а також жодної європейської байдарочниці навіть із топ-14 (!) чемпіонату світу-2023 – всі вони з ліцензіями. Кращий результат на чемпіонаті світу із учасниць кваліфікації показала італійка Агата Фантіні, яка була 15-ю в Дуйсбургу (1.51,547). Також виділяємо бронзову призерку Євро-2022 на 500-метрівці словенку Аню Остерман, які, втім, більше відома своїми успіхами в спринті і в двійках, і фіналістку Європейських ігор-2023 Анешку Палаудову (16-е місце на чемпіонаті світу-2023), яка, до речі, випередила Марію ПОВХ в боротьбі за вихід у фінал тих самих Євроігор (1.52,261-1.52,821). Фінал В Марія тоді виграла.

БАЙДАРКА-ОДИНОЧКА. ВОЛОШИН

Якщо брати до уваги умовний рейтинг країн і спортсменів, які беруть участь у європейському відборі, за підсумками ліцензійного чемпіонату світу, то перший тут знаменитий датчанин Рене Холтен Поульсен, який виграв в Дуйсбургу-2023 фінал В. А Владислав ВОЛОШИН, який на ліцензійному чемпіонаті світу був 4-м в фіналі С (3.38,222), в цьому рейтингу 10-й. Але це без урахування представників росії і білорусії, які напевно втрутяться в боротьбу за ліцензію, тим більше, що один з них білорус Олег Юреня – багаторазовий призер чемпіонату світу і Європи в цьому виді програми. Сподіваємося на прогрес Владислава і боротьбу за вихід у фінал.

КАНОЕ-ОДИНОЧКА. АЛТУХОВ

У змаганнях в каное-одиночці Павло АЛТУХОВ один з фаворитів в боротьбі за олімпійську ліцензію від Європи, причому під №1, тому що має кращий рейтинг за підсумками чемпіонату світу-2023 серед учасників цього відбору. Нагадаємо, що тоді він став 8-м, а всі ті, хто були перед ним отримали ліцензію. Найближчий за рейтингом грек Стефанос Дімопулос, який був тоді 14-м. Запишемо в конкуренти росіянина Захара Петрова і досвідченого болгарина Ангела Кодінова – вони, до речі, стартують напередодні і в двійці. Нагадаємо, що в одиночці на кону дві квоти.

КАНОЕ-ОДИНОЧКА. АНАСТАСІЯ РИБАЧОК

У змаганнях каноїсток в спринті Анастасія РИБАЧОК, яка за ії ж словами набрала свою передолімпійську форму, цілком може розраховувати на ліцензію (в одиночці – дві квоти). Якщо знов-таки брати рейтинг за підсумками чемпіонату світу, то в числі ії конкурентів 22-річна німкеня Ліна-Марі Беліцке, яка виграла національний чемпіонат-2024 (48,122) у більш досвідчених каноїсток, зокрема у Анніки Лоске, яка на чемпіонаті світу була 9-ю, і угорка Агнес Кісс (Віраж Балла була 10-ю в Дуйсбургу). Далі за рейтингом серед учасниць кваліфікації хорватка Ванеса Тот, грузинка Маріамі Кердікашвілі і чешка Деніза Рахова, які фінішували за 12-го по 14-е місце. Не забуваємо і про титуловану російську каноїстку Олесю Ромасенко, яка виграла Кубок росії з результатом 48,094. Але, в цілому, шанси нашої досвідченої каноїстки на завоювання однієї з двох ліцензій доволі високі.

В будь-якому разі, бажаємо всім українським учасникам і учасницям олімпійської кваліфікації легкої води.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»

Canoe of Ukraine support



Новини Україна

01 вересня 2024

Збірна України з веслування завоювала 4 медалі чемпіонату світу

Збірна України з веслування завоювала 4 медалі (2 золоті) на чемпіонаті світу в неолімпійських видах…
15 серпня 2024

Веслувальники жорстко розкритикували роботу Федерації каное України перед Олімпіадою (ВІДЕО)

Українські байдарочники, які посіли 4-е місце на Олімпійських іграх, жорстко розкритикували національної федерації перед Олімпійськими…
10 серпня 2024

Париж-2024. Українські веслувальники завоювали на Олімпійських іграх одну медаль

Збірна України завоювала одну медаль за підсумками змагань з веслування на Олімпійських іграх, які проходили…

Міжнародні новини

23 серпня 2024

Чемпіонат світу-2024. Чи зможе Олег КУХАРИК кинути виклик олімпійському чемпіону Парижа Йозефу Досталю?

18 веслувальників збірної України візьмуть участь в чемпіонаті світу в неолімпійських видах програми, який вперше…
09 серпня 2024

Париж-2024. Марія ПОВХ: «Головне – до кінця вірити в свою перемогу»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка в заключний день веслувальних змагань на Олімпіаді виступить у фінальній…
09 серпня 2024

Париж-2024. Українські каноїстки вдруге поспіль завоювали олімпійське срібло

Українські веслувальниці Людмила ЛУЗАН і Анастасія РИБАЧОК завоювали срібні медалі Олімпійських ігор, які проходять в…