Збірна України розпочала виступ своєму першому міжнародному старті року - етапі Кубку світу, який проходить в Познані. Про перший день змагань – в нашому репортажі (На фото energy_circle: Українська байдарка-четвірка - Ігор ТРУНОВ, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Олег КУХАРИК і Іван СЕМИКІН).

КУБОК СВІТУ

Перед українськими веслувальниками на етапі Кубку світу стоять дві задачі: перша – відбір в команду на Європейські ігри, друга – перевірка готовності на даному етапі сезону, де головним є ліцензійний чемпіонат світу. Сподіваємось, українським веслувальникам ніхто і ніщо не завадить виступити (таким камінням спотикання може стати участь в ньому спортсменів росії, чи білорусі). Було би дуже несправедливо, якщо б, наприклад, байдарка-четвірка, яка є однією з найсильніших в світі, пропустила свій перший і єдиний відбір на Олімпійські ігри-2024. Навіть не хочеться про це думати…

Поки про Познань-2023.

Як ми казали, в Польщі виступають не всі найсильніші: наприклад, немає збірної Іспанії (в повному складі), також каноїсток з числа найсильніших (канадійок, чилійок і кубинки), перших номерів чоловічої байдарки збірних Угорщини (крім Копаша і Варги) і Німеччини (зокрема, четвірок). Тож, таким чином, головним показником стане не кількість завойованих медалей, хоча це теж важливо, а, більшої мірою, часовий показник.

ДВІ ГОНКИ АЛТУХОВА

В перший день ніяких сенсацій не відбулося – все йшло своїм чергою. Єдиним, що дещо вибило з колії це схід багаторічного лідера українського веслування Павла АЛТУХОВА у попередньому заїзді на олімпійській дистанції 1000 м. В протоколі була позначка DNF. «Мабуть, травма», - такою була перша думка. Адже не фінішувати в попередньому заїзді, де система відбору не передбачає жорсткого суперництва (далі проходили всі: 1 - у фінал, 2-7 – у півфінал, а в заїзді було всього 6 спортсменів), дуже складно.

Виявилося, що Павло, відстаючи більше, ніж на 30 секунд від лідерів, вирішив не фінішувати взагалі і, перетнувши три водних доріжки, просто залишив дистанцію. Цікаве рішення. Можливо це можна пояснити економією сил, що напевно допомогло перемогти в попередньому заїзді на 500-метрівці і напряму вийти у фінал, але якось це все виглядало… Не дуже. М’яко кажучи… (ВІДЕО)

Altuhov C1 1000 01

НАПРЯМУ У ФІНАЛ

Також, як і Павло, до фіналів пробилися байдарка четвірка чемпіонів світу-2021 Олег КУХАРИК/ Дмитро ДАНИЛЕНКО/ Ігор ТРУНОВ/ Іван СЕМИКІН (з кращим часом дня – 1.20,97), новостворена жіноча четвірка Діана ТАНЬКО/ Наталія ДОКІЄНКО/ Ганна ПАВЛОВА/ Інна ГРИЩУН (3-е місце в заїзді), Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК (на 1000-метрівці) Наталія ДОКІЄНКО/Олександр ЗАЙЦЕВ (К2-500, мікст) і Людмила ЛУЗАН. Всі вони боротимуться за медалі вже у суботу, коли у ранковій сесії відбудуться фінали (ще низка фіналістів 2-го дня має визначитися в ранкових півфіналах).

МАМИ ПОВЕРТАЮТЬСЯ

Відзначимо, що в Познані відбулося повернення на міжнародну арену, після народження первістків, двох відомих байдарочниць, які, в одному екіпажі, до речі, завоювали 2 медалі чемпіонату Європи і брали участь в Олімпіаді-2016: Інни ГРИЩУН, про яку ми вже розповіли, і Марії ПОВХ, яка на цьому етапі виступає тільки в олімпійських видах. Символічно, що повернення Марії відбулося на щасливому для неї каналі в Познані, де вона два роки тому стала бронзовою призеркою чемпіонату Європи на олімпійській 500-метрівці. В суботу вона продовжить боротьбу і в одиночці, і в двійці, з Людмилою КУКЛІНОВСЬКОЮ. А ще одна відома байдарочниця, яка в минулому році стала мамою, Анастасія ТОДОРОВА поки займається загально-фізичною підготовкою. Мабуть, теж повернеться.

ДЕБЮТ

Серед українців завершив боротьбу лише 18-річний байдарочник Владислав ВОЛОШИН, який провів достойну гонку на дистанції 1000 м, але у фінішному створі поступився більш досвідченим суперникам – лише 0,1 секунди йому не вистачило для виходу у півфінал. Втім, на 500-метрівці він виконав цю локальну задачу, показавши 3-й результат в заїзді (1.40,81).

УКРАЇНСЬКІ ФІНАЛИ

Кубок світу. Познань. 27 травня

12:04. Каное-одиночка. 200 м. Людмила ЛУЗАН (4)

12:12. Байдарка-одиночка. 200 м. Жінки*

12:20. Байдарка-одиночка. 200 м. Чоловіки*. 

12:28. Байдарка-двійка. Жінки. 200 м. Діана РИБАК/ Сніжана СТАЛІНОВА (2)

13:01. Каное-двійка. 1000 м. Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК (2)

13:16. Байдарка-четвірка. Жінки. 500 м. Діана ТАНЬКО/ Наталія ДОКІЄНКО/ Ганна ПАВЛОВА/ Інна ГРИЩУН (2)

13:25. Байдарка-четвірка. Чоловіки. 500 м. Олег КУХАРИК/ Дмитро ДАНИЛЕНКО/ Ігор ТРУНОВ/ Іван СЕМИКІН (5)

13:34. Каное-четвірка. 500 м. Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК/ Тарас КУЗИК/ Володимир САВЧИН (2)

* - На момент публікації вони ще не відбулися півфінали, де візьмуть участь Людмила КУКЛІНОВСЬКА, Діана РИБАК і Олександр ЗАЙЦЕВ. 

ПРЯМІ ТРАНСЛЯЦІЇ

Змагання Кубку світу в повному обсязі будуть показані на платній платформі Recast

Онлайн-результати: wc23.domtel-sport.pl/

Кубок світу. Познань. Українська четвірка здобула блискучу перемогу в першій гонці сезону

Кубок світу. Познань. Перша міжнародна гонка чемпіонки Європейських ігор Марії Повх після декрету

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…