Дев’ять українських веслувальників стартують на чемпіонаті світу з параканое, який відбудеться в Копенгагені з 16 по 18 вересня. Вони виступатимуть в 10-ти видах програми (фото: 24 серпня 2019 року. Сегед. Чемпіонат світу. Збірна України з параканое завоювала 4 медалі).

ЗБІРНА УКРАЇНИ

У складі збірної України стартують 2-разовий паралімпійський чемпіон Сергій ЄМЕЛЬЯНОВ (KL3) і срібна призерка Паралімпійських ігор Марина МАЖУЛА (KL1), які представляють Волинську область. Також в Данії вийде на воду ще один срібний призер Токіо Микола СИНЮК (Рівненська, KL2). Крім медалістів Паралімпіади-2020, Наталія ЛАГУТЕНКО (KL2, VL3, Рівненська), Володимир ВЕЛЬГУН (KL2, Рівненська), Андрій СІВИХ (KL3, Волинська), Андрій КРИВЧУН (VL2), Назар ЗАГОРОДНЄВ (KL1, обидва – Полтавська) і Владислав ЄПІФАНОВ (Черкаська, VL3).

Головним тренером збірної України є В’ячеслав ЗАГРЕБА.

УКРАЇНЦІ НА ЧЕМПІОНАТАХ СВІТУ

Провідний український параканоїст Сергій ЄМЕЛЬЯНОВ є триразовим чемпіоном світу (2017, 2018, 2019). Відзначимо, що Сергій не програє на великих міжнародних змаганнях з моменту перемоги на Паралімпійських іграх-2016.

Марина МАЖУЛА є чемпіонкою світу 2018, 2019, Наталія ЛАГУТЕНКО є володаркою 1-ю срібною та 5-ти бронзових медалей чемпіонату світу (вперше – в 2013-му), а Микола СИНЮК підіймався на третю сходинку пєдесталу світового форуму-2017.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ-2019

На попередньому чемпіонаті світу українські спортсмени завоювали 4 медалі, з яких 3 золоті. Чемпіонами світу стали тоді Микола ФЕДОРЕНКО (Полтавська), Сергій ЄМЕЛЬЯНОВ та Марина МАЖУЛА, Наталія ЛАГУТЕНКО завоювала бронзову медаль. Збірна України посіла тоді 2-е місце в командному заліку – 4 медалі (3-0-1).

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ-2021

Саме змагання параканоїстів і відкриють чемпіонат світу в Данії 16 вересня, о 10.00 (результати-онлайн).

КЛАСИ В ПАРАКАНОЕ

Два основних типи човнів в параканое - байдарки (K) і полінезійське каное з аутрігером тобто балансиром (VL).

KL1/VL1: Спортсмени з дуже обмеженою функцією тулуба і повною відсутністю функцій ніг, їм необхідно використання спеціального сидіння з високою спинкою.

KL2/VL2: Спортсмени з частковою функцією тулуба і ніг, здатні сидіти в каяку, але можуть використовувати спеціальні сидіння.

KL3/VL3: Спортсмени з хорошою функцією тулуба і часткової функцією ніг, здатні сидіти, нахиляючись вперед під час веслування і мають можливість використовувати під час веслування хоча б одну ногу / протез.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…