Ми завершуємо серію інтерв’ю з провідними веслувальниками країни напередодні головного національного старту року – особистого чемпіонату України пам’яті Вячеслава СОРОКІНА. Останній герой рубрики «Перед стартом» - володар срібною та бронзової медалей чемпіонату Європи, учасниця Олімпійських ігор-2016 Анастасія ТОДОРОВА.

ПІДГОТОВКА

- Робота в період підготовки до чемпіонату України була різноманітною: була загальна робота, а також дистанційна - і в «одиночці», і в «двійці» - з Інною Грищун. Все пройшло за планом, вважаю, що підхожу до змагань в гарній готовності. Складно оцінити об’єктивно, адже змагання іноді диктують свої умови. Вода, як говорять, покаже.

Якщо говорити про більш ранні етапи підготовки, в період карантину знаходилася в Южному – працювала і індивідуально, і на воді на базі ФСК «Хімік» – з групою байдарочників під керівництвом Миколи Кремера. Під час тренувань був дух суперництва, конкуренція, а це тільки на користь. В цілому ж, підтримували форму, яку набрала в зимовий період. Проведений контроль показав, що форму я втримала.

Todorova 03

1 червня 2020 року. Южне. Водно-веслувальна база ФСК "Хімік". Анастасія ТОДОРОВА конкурує з веслувальниками молодіжної збірної України Миколою ОЧКУРОМ та Юрієм ГАЛКІНИМ

- Наскільки карантин позначився на психологічному настрої?

- Те, що перенесли Олімпіаду, спочатку викликало подив. Не могла повірити, що це, дійсно, відбулося. Але такі рішення просто так не приймаються і, за великим рахунком, воно було неминучим. Втім, для мене перенесення Ігор нічого не міняє. Веслування – мій улюблений вид спорту, я люблю тренуватися, мені подобається процес підготовки, тому перенесення Олімпіади не викликало у мене ніяких труднощів, і я продовжила готуватися до свого головного старту – Олімпійських ігор.

НА ДНІПРІ

- Ви, наскільки я знаю, вже в Дніпрі і провели перші тренування. Які враження? Як погода?

- Тиждень тому дивилася прогноз: в Дніпрі обіцяли дуже спекотну погоду. Зараз (бесіда проходила у другій половині дня вівторка. – пресслужба) йде невеличкий дощ, вітерець. Думаю, що на змаганнях будуть комфортні умови. Гадаю, що спека, якщо вона буде, не завадить в досягненні максимальних результатів. Взагалі, Дніпро завжди радував гарною погодою. В принципі, погода не є вирішальним фактором для мене на воді. Не має значення, який вітер, яка погода – якщо готовий,

Щоправда, в минулому році на чемпіонаті Україні було дуже спекотно – до 35-ти градусів, і наприкінці дня, коли ми ганялися 500-метрову програму, було вже дуже важко. Гонки за такої спеки дуже виснажують, втім, всі знаходилися в однакових умовах.

- Чому було присвячене тренування на Дніпрі?

- Спробували нову «четвірку».

- Хто у складі?

- Марія Повх, Наталія Докієнко та Інна Грищун. Майже олімпійський склад Ріо, тільки Наташа замість Світлани Ахадової.

- З яким екіпажом будете конкурувати в боротьбі за перемогу?

- Напевно з іншим екіпажом збірної України: Марія Кічасова-Скорик, Людмила Кукліновська, Діана Танько та Анастасія Горлова.

- О, буде дуже цікаво! Яка, взагалі, у вас головна мотивація на чемпіонаті України?

- Показати свій максимум на даний період, в усіх видах програми, де буду брати участь.

- На дистанції 500 м останніми роками поза конкуренцією Марія Повх. Чи готові кинути їй виклик?

- Націлююся на перемогу і в цьому виді, а там вже, як вийде.

- Які, взагалі, цілі на цей сезон?

- Якщо говорити про сезон в цілому, то перша ціль – добре виступити на чемпіонаті України, потім вже ставитиму задачі на чемпіонат Європи.

В будь-якому разі, цей сезон не вирішальний в олімпійському циклі, а проміжний. В цьому році був час і для відпочинку, і для підготовки, і для аналізу своїх помилок, переосмислення якихось моментів, щоб, можливо, зробити висновки на олімпійський рік. Загалом, нинішній рік той, що підводить до олімпійського.

«ОДИНОЧКА», ЧИ «ЧЕТВІРКА»

- Останніми роками ви більше помітні в «четвірці». Можливо є бажання проявити себе на міжнародному рівні в одиночному спринті, де були певні успіхи?

- Звісно, я хочу завоювати медаль на Олімпійських іграх, і мені байдуже, в якому виді програми. Але, на мій погляд, саме в «четвірці» у нас найвищі шанси на медалі. Тому було б розумно, готувати саме «четвірку», готуватися не окремо, як зараз відбувається, а працювати над нею разом. «Четвірка» повинна бути монолітом. Ми маємо постійно – упродовж року – над нею працювати, інакше про медаль ми можемо тільки мріяти. Результат буде тільки тоді, коли всі працюватимуть в один човен. Звісно, тут має бути грамотно побудований тренувальний процес.

Свої амбіції в «одиночці», як на мене, можеш реалізовувати вже після того, як ти відберешся на Олімпійські ігри у складі «четвірки». Повторююся: на Ігри ми маємо їхати за медаллю саме в цьому виді програми. Якщо будуть медалі ще в інших видах, буде гарно.

Звісно, у мене, як у будь-якого спортсмена є свої особисті амбіції, і я завжди працюю над цим, над своїми особистими якостями. Якщо я буду сильною в «одиночці», то буде сильною і «двійка», і «четвірка». Тож, в першу чергу, йде удосконалення своїх якостей. А далі – їх реалізація командному човні.

Todorova 01

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…