Тренер з резерву збірної України Микола ПЕРІГ розповів проєкту «Веслування України» про підготовку каноїсток до чемпіонату Європи серед молоді і юніорів, який відбудеться в Белграді з 23 по 26 червня:

- З 1 травня ми працюємо на веслувальній базі в болгарському Асеновграді, - розповів спеціаліст. – Ця база була побудована ще до Олімпійських ігор 1980 року, але тут є все необхідно, щоб готуватися до Євро. Відмінна акваторія, яка знаходиться в 10-ти хвилинах їзди. В нашому розпорядження є катер, спортивний зал, є також спеціальні тренажери. Також ми домовилися з місцевим масажистом – це відмінна допомога дівчатам після важких тренувань. З харчуванням теж все добре – краща і більш корисна їжа, ніж була в Русе, де ми були на зборі після повернення з Туреччини.

Щодо спортивної сторони питання, то у відборі на чемпіонат Європи серед молоді і юніорів брали участь п’ять юніорок і шість представниць категорії «молодь». В результаті у склад молодіжної команди потрапили Юліана Путніна, Валерія Терета і Олена Циганкова – ті ж самі спортсменки, що виступали на минулорічному Євро, серед юніорок, крім призерок юнірського чемпіонату світу Ксенії Романчук і Ірини Федорів, нове обличчя – Вікторія Ярчевська із Хмельницького. Перспективна, працьовита спортсменка, але їй потрібна довга методична робота у всіх напрямках. Вона стартує на дистанції 500 м, а в спринті виступить Ірина Федорів, яка на відборі значно випередила своїх конкурентів, показавши час із 50-ти секунд.

- Що скажете про екіпажі?

- Питань щодо молодіжного екіпажу не виникало – виступатимуть Терета/ Циганкова, які були дуже близькими до п’єдесталу на чемпіонатах Європи і світу в минулому році – три четвертих місця. У дівчат є відмінна мотивація завоювати медалі в цьому році, тим більше, що у Олени це останній рік виступів по «молоді». А ось серед юніорок, у відсутності Тетяни Смиловенко, яка зараз працює з основною збірною, прийшлося «погратися» - пробували різні варіанти. У підсумку маємо екіпаж Федорів/ Романчук. І знов, традиційно для останніх років, «правий» екіпаж.

Що стосується молодіжної одиночки, то на обох дистанціях у змаганнях виступить Юліана Путніна. Відзначу, коли почалася війна Юліана знаходилася у Херсоні, але завдяки своєму характеру та сміливості, їй вдалося вибратися із окупації. Як ви розумієте, вона приєдналася до нас вже по ходу зборів і зуміла все ж таки відібратися у команду, незважаючи на свій психологічний і фізичний стан. Юліана молодець, добре попрацювала, набрала гарні кондиції, і тепер все залежить безпосередньо від неї. Характеру їй не займати.

Втім, всі дівчатка добре попрацювали і налаштовані достойно представити Україну на чемпіонаті Європи. Вже у суботу ми відправляємося в Белград і, таким чином, у нас буде кілька днів, щоб адаптуватися до каналу.

Asenovgrad June

15 червня 2022 року. Асеновград. Збірна України (каное, молодь і юніорки; зліва направо): молодіжна збірна - Валерія ТЕРЕТА, Юліана ПУТНІНА, Олена ЦИГАНКОВА, тренер Микола ПЕРІГ, юніорська збірна - Вікторія ЯРЧЕВСЬКА, Ксенія РОМАНЧУК і Ірина ФЕДОРІВ.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

02 листопада 2023

На Полтавщині трагічно загинув веслувальник

На Полтавщині від удару блискавки загинув 16-річний каноїст Богдан Салівон. Подробиці трагедії повідомив сайт 24tv.ua
01 листопада 2023

Топові веслувальники взяли участь в масштабному заході НОК України

В Хмельницькому відбувся всеукраїнський захід НОК України #OlympicLab, в якому взяли участь топові українські веслувальники
30 серпня 2023

Збірна України з веслування завоювали 2 медалі і 2 олімпійські ліцензії. Як оцінити цей результат?

За підсумками чемпіонату світу в Дуйсбургу збірна України завоювала 2 олімпійські ліцензії і 2 бронзові…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…