Срібна призерка Олімпійських ігор Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА дала інтерв’ю проєкту «Веслування України», в якому розповіла про ситуацію в збірній України і підготовку до чемпіонату світу (фото canoeicf.com:Познань. Кубок світу. Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА на дистанції фінальної гонки на дистанції 500 м ).

ЗБІРНА УКРАЇНИ

- Анастасіє, розпочнемо з актуальної зараз теми – ситуації в збірній України. Нещодавно чемпіон світу Іван Семикін розкритикував головного тренера Ігоря Нагаєва, потім в тому ж дусі виступили чемпіонка Європи Анастасія Горлова і напарник Івана по чемпіонській четвірці Дмитро Даниленко. Що ви скажете з цього приводу?

- Я підтримую думку представників байдарки, особливо що стосується прекрасної ії половини. На особистому рівні у мене проблем з Ігорем Нагаєвим немає, але, що стосується організації роботи в збірній, тут я маю до нього претензії. Ми не бачимо чіткого керівництва збірної, інформація до спортсменів доводиться в останній момент.

Вишенькою на торті стала відсутність Ігоря Нагаєва в заключний день етапу Кубку світу в Познані, коли проходили всі фінали.

Транспортування човнів, взагалі, окреме питання. Спортсменам приходилися самім вирішувати це питання. Дякуємо Олексію Семикіну, який за свій рахунок привіз нашу двійку з Обухова. Головний тренер зараз не є лідером збірної, який може об’єднати команду. Напевно він цього і не прагне. По суті, в збірній кожен сам по собі. Веслувальники самі вирішували свої організаційні питання, наприклад, щодо проживання на Кубках світу. Це просто нонсенс. Хто, де домовився, там і жив. Так не має бути в національній збірній.

Що стосується повернення спортсменів збірної в Україну, де, як відомо, йде війна, постійно лунають сирени, а також є небезпека ракетного удару в будь-яку точку країни, то це, вважаю, не найкраще рішення. Ми вимушені готуватися в таких умовах до чемпіонату світу, а ось спортсмени, які не відібралися на чемпіонат, навпаки, залишилися в Європі, зокрема в Румунії до кінця грудня і виступатимуть за місцеві клуби. Ми могли залишитися таким же чином. Але ні – прийняте рішення повернути спортсменів в Україну. І ось виходить, що ми з моєю напарницею Людою Лузан тренуємося в різних локаціях…

- Як так?

- Наскільки я знаю, старший тренер збірної України Микола Мацапура «пробив» для нас з Людою «збір по Міністерству» в Горішніх Плавнях, який розпочинається 15 червня (бесіда проходила 11 червня. – проєкт «ВУ»). Поки я знаходжуся у Львову, тренуюся неподалік на озері Наварія, разом з каноїстами збірної України. Можливості поїхати до місця збору у мене немає: перевезти човен не можу, тому що немає бензину, та й просто їхати через всю Україну машиною я боюся – все ж таки у нас йде війна, а це дуже небезпечно. Я обговорила цю ситуацію з Миколою Івановичем. Він склав для мене тренувальний план і дозволив тренуватися за місцем моєї нинішньої дислокації. Ось така ситуація.

Крім того, у мене батьки зараз в Херсоні, в окупації – постійно думаю, як вони там (важко зітхає). Дуже важко психологічно… Добре, що моя кохана людина (каноїст збірної України Андрій Рибачок) знаходиться поруч – разом легше все це пережити.

Зараз працюю за планом, разом зі спаррингом – каноїстами-юніорами, яких для мене підібрали. Коли Микола Іванович вирішить, що вже необхідно катати двійку, вирішуватимемо, як діставатимусь до місця зборів.

ЕТАПИ КУБКУ СВІТУ

- Поговоримо про спортивну частину сезону, котрий для вас деякий мірою особливий, адже восени ви перенесли операцію на плечі, яке вас непокоїло останніми роками. Наприкінці грудня, коли ми з вами спілкувалися останнього разу, ви ще на воду не виходили. Коли це відбулося, які були відчуття в той момент?

- На початку лютого, на зборі в Туреччині. Відчуття були такі, що я немов вже рік не була на воді. Я перестала відчувати гребок. Потребувався десь тиждень, щоб повернути відчуття. Враховуючи мій стан після операції, я тренувалася з Людою Бабак. З нею, як з марафонщицею, мені було легко катати «аероб». І лише, коли набрала певну форму, почала працювати з Людою Лузан.

- В якій формі підходили до етапів Кубку світу?

- Чесно кажучи, після операції у мене був, можна сказати, такий розпливчастий настрій – не розуміла, на що я здатна. До того ж, до від’їзду за кордон я не була у свого лікаря, тому було трохи страшно входити у свій звичний робочий ритм. Але відразу відмовилася на цей сезон від четвірки, де я, зазвичай, рулю, та від спринту, яка є дуже вибуховою і темповою дистанцією.

На другому етапі Кубку світу вирішила випробувати свої сили в «одиночці, 500 м» - треба було подивитися, на якому світі я знаходжуся, так би мовити. Старший тренер підтримав таке рішення.

- В підсумку 500-метровку ви виграли, і доволі впевнено…

- Так. Дещо несподівано, але, звісно, дуже приємно. Справа в тому, що в день фіналу у мене боліла рука. Ані розминка, ані тренування не допомогли – біль не проходила. Але вирішила: на дистанції буду терпіти, як би там не було. Перші 150 метрів біль не проходила, а потім вже я йшла на розтягнутому гребку. На фініші болі вже не відчувала.

anastasiia chetverikova 2022 05

- Зараз, як почуваєте?

- Краще. Місцями є певний дискомфорт, але в процесі тренування, коли знаходжу свій ритм роботи, все добре.

- Повернемося на перший етап Кубка світу, де ви з Людмилою Лузан несподівано посіли 4-е місце в олімпійському виді. З чим пов’язуєте такий результат?

- Звісно, що ми не були морально готові, що станемо четвертими. Передбачали, що будемо другими-третіми, слідом за олімпійськими чемпіонками китаянками, а Микола Іванович, взагалі, розраховував, що ми дамо їм бій в боротьбі за перше місце. Але не вийшло.

На мій погляд, ми втратили свій хід, який був в минулі роки. Ми вже зі старту програвали корпус і китаянкам, і кубинкам – це дуже багато. Наш старт було не впізнати. Втім, у нас не було вибухової та швидкісної роботи. Ми двійку в цьому році практично не катали – виходили буквально два рази, та й то не в своєму човні. Звісно, приємного мало, але головний старт року – все ж таки чемпіонат світу.

Треба більше працювати саме над двійкою - гонка показала наші помилки. Тож будемо працювати над ними. З іншого боку, ми завжди не можемо перемагати, іноді бувають і спади. Звісно, на чемпіонаті світу націлюємося на боротьбу за перше місце, все ж таки ми срібні призерки Олімпійських ігор.

ВІЙНА В УКРАЇНІ

- Поговорим трохи про війну, яка зараз триває в Україні. Ви родом з Херсону, ваші батьки зараз там, в окупації…

- Буквально напередодні війни до мене в Туреччину приїжджали мама і моя тьотя, і повернулися вони до Херсону 23 лютого. А вже наступного ранку, десь о п’ятій, мама зателефонувала і сказала, що почалася війна – було чутно постріли та бомбування. Мама в паніці почала збирати кошти та документи, розраховуючи залишити місце. Але у підсумку це зробити не вдалося. Таким чином, батьки залишилися в Херсоні. Спілкуємося нечасто, адже зв'язок дуже поганий, окупанти глушать зв'язок. Добре, що хоча б брат не в місті – він в рейсі. Та й мій перший тренер Василь Цеховліс виїхав із Херсону і зараз в безпеці.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ

- Як далі буде побудована підготовка до чемпіонату світу. Була інформація про ранній виїзд в Канаду…

- Поки чіткою інформації з цього приводу немає. Було б дуже правильно, на мій погляд, приїхати заздалегідь, щоб мати можливість для адаптації і спокійної підготовки, а не так, як Україні під сиренами. Зараз у нас підготовка за свій рахунок, а у Львові дуже дорого орендувати житло. Головний тренер збірної України сказав, що харчування повернуть в серпні, а ось проживання за свій рахунок. Що стосується подальшої підготовки, то поки, як я же говорила, готуюся біля Львову, на озері Наварія. Далі – побачимо. Їхати в Горішні плані, чи то на машині, чи то на потягу – дуже небезпечно. Так люди, звісно, їздять, але мені особисто – страшно. Та й мама категорично проти такого переїзду. Біля західного кордону я себе відчуваю набагато спокійніше. Та й умови для тренувань тут гарні – хороша акваторія. Буває багато народу на воді, адже тренується молодіжка, яка готується до Євро (жіноча байдарка і чоловіче каное. – проєкт «ВУ»), а також каноїсти основної збірної України, але я виходжу на воду у зручний час, щоб не пересікатися з молодіжкою.

- Які очікування від чемпіонату світу та чемпіонату Європи, який відбудеться також у серпні?

- Складно щось говорити зараз, за півтори місяці до старту, але на чемпіонаті світу націлена на медалі в обох видах, в яких планує виступати: в «двійках» на дистанції 500 м – у класичній, олімпійській, з Людмилою Лузан, і в змішаній, з Андрієм Рибачком, з яким завоювала медалі на обох етапах Кубку світу і, вважаю, що заслужили право виступати в цьому виді програми.

Амбіцій щодо виступу в одиночці на дистанції 500 м у мене в цьому році немає, плани в одиночці ставитиму на наступний рік. Що стосується чемпіонату Європи, то тут ми просто зобов’язані підтвердити статус найсильнішої двійки на континенті.

WC Poznan 03

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…
20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…