Став відомий остаточний склад збірної України на мультиспортивному чемпіонаті Європи, який триває в Мюнхені. Змагання з каноеспринту стартують 18 серпня.

СКЛАД НА МЮНХЕН

Отже, на чемпіонаті Європи виступатимуть 25 веслувальників збірної України (15 байдарочників і 10 каноїстів). За рахунок Мінмолодьспорту у Мюнхен відправилися: байдарка – Олег КУХАРИК, Ігор ТРУНОВ (обидва - Полтавська), Дмитро ДАНИЛЕНКО (Вінницька), Іван СЕМИКІН (Київська), Діана ТАНЬКО, Людмила КУКЛІНОВСЬКА (обидві - Полтавська), Анастасія ГОРЛОВА (Львівська), Наталія ДОКІЄНКО (Київська) і Інна КЛІНОВА (Херсонська), каное (10) – Людмила ЛУЗАН (Полтавська), Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА (Житомирська), Віталій ВЕРГЕЛЕС (Львівська), Андрій РИБАЧОК (Волинська), Дмитро ЯНЧУК, Тарас МІЩУК, Павло АЛТУХОВ, Олег БОРОВИК (всі - Полтавська) і Людмила БАБАК (Запорізька).

«За рахунок коштів, незаборонених законодавством» (в народі – «за свій рахунок») - Олена СКВОРЦОВА (Херсонська), Діана РИБАК (Житомирська), Діана СОЛОВЙОВА (Київська), Олександр СИРОМЯТНИКОВ (Херсонська), Валерій ГАРАП (Дніпропетровська), Олександр ЧЕХМІСТРЕНКО (Запорізька), Андрій ЗАХАРОВ (Харківська).

ГАЛІФАКС vs МЮНХЕН

У порівнянні з чемпіонатом світу склад на чемпіонаті Європи збільшився на 7 спортсменів. Це пов’язано і зі змінами в програмі, і з тим, що цей Євро є відбірковим на Європейські ігри-2023. Втім, всі переможці і призери останніх двох чемпіонатів світу (9 веслувальників), за виключенням Юрія ВАНДЮКА, стартують в Мюнхен.

Також відзначимо появу у складі команди мультімедаліста чемпіонату Європи Дмитра ЯНЧУКА, який зі своїм напарником по бронзовому олімпійському екіпажу Ріо-2016 Тарасом МІЩУКОМ виступить в «каное-двійці, 1000» (вони виграли контроль у «двійки» Віктор СВИРИДЮК/ Едуард ШЕМЕТИЛО напередодні чемпіонату світу). Вони, до речі були чемпіонами Європи в цьому виді (в 2015-му, коли цей вид ще був олімпійським). Останнього разу вони виступали разом на міжнародних стартах у вересні 2020-го, на Кубку світу, де стали бронзовими призерами на дистанції 500 м. 

ВИДИ ПРОГРАМИ

Збірна України буде представлена в 26-ти з 29-ти видів програми каноеспринту, з них 8 олімпійських і 14 видів, в яких буде проходити відбір на Європейські ігри-2023.

В найбільшій кількості видів традиційно братиме участь каноїстка з Полтавщини Людмила ЛУЗАН. Планується, що вона стартує в 4-х видах програми. В трьох видах візьмуть участь байдарочниці Анастасія ГОРЛОВА (Львівська) і Людмила КУКЛІНОВСЬКА (Полтавська).

Байдарка – 14 видів (чоловіки; жінки)

К1-200. Валерій ГАРАП; Інна КЛІНОВА

К1-500. Олександр ЧЕХМІСТРЕНКО; Олена СКВОРЦОВА.

К1-1000. Олександр СИРОМЯТНИКОВ; Діана РИБАК

К1-5000. Олександр СИРОМЯТНИКОВ; Діана СОЛОВЙОВА.

К2-200. Анастасія ГОРЛОВА/ Людмила КУКЛІНОВСЬКА.

К2-500. Олег КУХАРИК/ Ігор ТРУНОВ; Анастасія ГОРЛОВА/ Людмила КУКЛІНОВСЬКА.

К2-1000. Діана ТАНЬКО/ Наталія ДОКІЄНКО.

К4-500. Олег КУХАРИК/ Дмитро ДАНИЛЕНКО/ Ігор ТРУНОВ/ Іван СЕМИКІН; Діана ТАНЬКО/ Анастасія ГОРЛОВА/ Людмила КУКЛІНОВСЬКА/ Наталія ДОКІЄНКО.

Каное – 12 видів (чоловіки; жінки)

С1-200. Олег БОРОВИК; Людмила ЛУЗАН

С1-500. Павло АЛТУХОВ; Людмила ЛУЗАН.

С1-1000. Павло АЛТУХОВ.

С1-5000. Андрій ЗАХАРОВ; Людмила БАБАК.

С2-200, 500. Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК; Людмила ЛУЗАН/ Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА

С2-1000. Дмитро ЯНЧУК/ Тарас МІЩУК.

ЧЕМПІОНИ І ДЕБЮТАНТИ

Найбільш титулованим за кількістю нагород, завойованих на чемпіонатах Європи, учасником змагань в Мюнхені є Людмила ЛУЗАН, в активі якої 2 золоті, 1 срібну і 2 бронзові медалі. У Дмитра ЯНЧУКА – 6 медалей (1-1-4), по 5 медалей у Тараса МІЩУКА (1-1-3) і Віталія ВЕРГЕЛЕСА (0-1-4). Всього у складі збірної зараз 12 медалістів Євро, 5 з яких чемпіони Європи: крім названих вище 3-х спортсменів, дві Анастасії - ЧЕТВЕРІКОВА і ГОРЛОВА.

Дебютують на чемпіонаті Європи три представника байдарки – 22-річний із Дніпра Валерій ГАРАП, 19-річний Олександр ЧЕХМІСТРЕНКО із Енергодару, а також 21-річна Діана РИБАК, яка представляє Житомирську область.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

05 травня 2024

Юрій ЛИСЯНИЙ: «В боротьбі за олімпійську ліцензію хлопці мають відпрацювати на 110%»

Старший тренер збірної України Юрій ЛИСЯНИЙ відповів на питання «Веслування України» за підсумками Кубку України,…
04 травня 2024

Роман БУНДЗ: «Віталій Вергелес і Андрій Рибачок заряджені на завоювання олімпійської ліцензії»

Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ в інтерв’ю «Веслування України» поділився враженнями від Кубку України,…
01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…

Міжнародні новини

07 травня 2024

В середу українські веслувальники розпочнуть боротьбу за останні олімпійські ліцензії

Сайт міжнародної федерації каное опублікував остаточні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в…
06 травня 2024

Владислав ВОЛОШИН: «Задача-максимум на олімпійській кваліфікації – завоювання ліцензії»

19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН відповів на питання «Веслування України» перед стартом олімпійської кваліфікації в…
04 травня 2024

Україна вимагає відсторонення спортсменів росії і білорусії від участі в олімпійській кваліфікації

НОК України, Мінмолодьспорт України і Федерація каное України вказали керівництву Міжнародного олімпійського комітету та Міжнародної…