19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН відповів на питання «Веслування України» перед стартом олімпійської кваліфікації в Сегеді (8-9 травня). Він побореться за ліцензію в одиночці на дистанції 1000 м.

ПІДГОТОВКА

- Владиславе, розкажіть як пройшла підготовка, які акценти були в роботі?

- Все пройшло за планом. Відпочив один день – як раз тоді, коли на Кубку України була дистанція 5000 м. У п’ятницю-суботу накатав базову підготовку – біля 55-ти кілометрів. Перша половина заключного тижня була присвячена базовій «тисячній» роботі, решта часу – вже йшла тонка підводка до змагань.

- Якою була тривалість тренувань?

- По-різному, в залежності від специфіки тренувань. Об’ємні тренування тривали більше часу, а на заключному тижні – 50 хвилин, максимум – година, по два тренування в день.

- Раніше напевно не приходилося вирішувати серйозні турнірні задачі саме у травні. Як почуваєте себе фізично на даному етапі, адже треба якійсь пік планувати, щоб бути конкурентоспроможним на відборі

- Так, сезон дійсно для мене специфічний в цьому плані, тим більше, що звик розкривати свій потенціал по максимуму наприкінці сезону. Але маємо підлаштовуватися під календар. Цей тиждень підготовки був, можна сказати, розвиваючим, адже треба скидати багато секунд, щоб бути конкурентоспроможним. Такий ударний тиждень вийшов, тому відчуваю себе пропрацьованим. Але все йде за планом. Після тижня роботи три-чотири дні відпочинку і, сподіваюсь, що саме 9 травня, в день змагань, буде пік, якого вистачить для здійснення мрії.

КУБОК УКРАЇНИ

- Поговоримо про Кубок України. Ви виграли «тисячу» достатньо впевнено, чітко виконавши свій план на гонку, як ви розповіли після фінішу. Наскільки були задоволені проходженням?

- Ми аналізували проходження, але, взагалі, хотілось би більш об’єктивну погоду, щоб відповідно оцінити свій часовий показник. На жаль, такої можливості не було. Що стосується режиму роботи, то можна оцінити його на «четвірку» за 5-бальною шкалою.

- Що скажете по технічній стороні?

- Специфіка цього сезону, специфіка підготовки така, що техніка проходження дистанції більш темпова, більш режимна, тобто менше прокату. Але упродовж сезону, на подальші змагання це треба буде корегувати, подовжувати гребок та робити його більш щільним.

K1 1000 007

- Тож які висновки для себе зробили?

- З кожного змагання, з кожної гонки треба робити висновки. Моя мета подовжити та ущільнити гребок. Бачимо чіткі цілі, знаємо, як їх досягнути, тож треба працювати.

- Ви постійно знаходитеся на зборах. Чи відчуваєте підтримку в Южному?

- Так, звісно, відчуваю підтримку в своєму рідному ФСК «Хімік». Ось і зараз, під час підготовки до кваліфікації, до мене приїжджали голова клубу Сергій Чернишов і тренер Сергій Мальков – дали кілька технічних настанов, підтримали в ментальному плані. Є, звісно, і матеріальна підтримка від ФСК «Хімік», за що, звісно, дуже вдячний.

ЗНАКОВИЙ 2023-й

- Минулий рік вийшов таким знаковим для вас, адже ви вперше виступили на міжнародних змаганнях серед дорослих спортсменів, перед усім, це дебют на чемпіонаті світу. Поговоримо про нього. Напевно він був хвилюючим для вас…

- Відразу маю сказати, що з початку літа підготовка пішла не так, як треба. В червні зробив неправильну роботу, загнавши себе в яму. Моя ціль була вибратися з цієї ями до чемпіонату світу, і з цією задачею я впорався: показав досить непоганий час, вийшовши з 3.34 (3.33,916 у півфіналі. – «Веслування України»).

Взагалі, минулий сезон був, так би мовити, пристрілочним до міжнародних змагань серед дорослих, щоб зрозуміти, як їдуть «тисячу» «монстри» світової байдарки.

Що стосується часових показників, то їх рівень мене вразив. Є п’ятірка світових лідерів, яка розбирається між собою десь навколо 3.28, а далі всі їдуть дуже щільно. Скажемо, байдарочники з 6-го по 20-ти місця заїжджають в діапазоні приблизно 3-х секунд, навколо 3.30, і саме в цій зоні буде, як на мене, визначатися володарі ліцензій на відборі у Сегеді.

- А що стосується емоційної складової, все ж таки це був ваш перший дорослий чемпіонат світу?

- Безпосередньо на дебютному чемпіонаті світу на мене не було зайвого тиску, я відносно спокійно відганявся, без особливих переживань. А що стосується емоційної складової, пов’язану з участю в таких великих змаганнях, то це питання налаштування. Якщо я нормально налаштуюсь, то я спокійно ганяюся, без зайвої напруги, і роблю все так, як маю зробити – і за технікою, і за розкладкою.

Звісно, були гонки, в яких не вдавалося налаштуватися належним чином, і це відбивалося на самій гонці – і в розкладці, і в техніці. Але є працюю над собою в цьому відношенні, щоб таких помилок в налаштуванні не було. Психологічний настрій – це теж дуже важлива частина веслування, важлива складова успіху. Треба навчитися морально реалізовувати свій фізичний потенціал.

ОЛІМПІЙСЬКА КВАЛІФІКАЦІЯ

- Який психологічний стан за кілька днів до олімпійської кваліфікації?

- Наразі я не відчуваю зайвого тиску. Напевно Павлу Алтухову набагато важче в ментальному плані, адже він один з головних фаворитів кваліфікації. В число фаворитів я не входжу, тож в мене є змога спокійно все оцінити, пройти дистанцію своєю роботою, своєю розкладкою.

- Напевно ганялися на каналі в Сегеді. Ваші враження від нього.

- Канал, як на мене, дуже специфічний. І то, на якій доріжці ти стоїш при певному напрямку вітру, має значення. Разом з цим, не можу сказати, що канал в Сегеді під якихось спортсменів, сам по собі канал, вважаю, об’єктивний. До того моменту, поки ти не знаєш, яка буде погода під час гонок, ти не можеш сказати, що у когось заздалегідь є перевага.

Дуже сподіваюсь, що погода буде об’єктивною. Не «моя», не «чиясь», а саме об’єктивна, щоб всі показали, на що вони насправді готові.

- На що націлюєтесь на олімпійській кваліфікації?

- Як на що? На завоювання ліцензії. Я завжди ставлю максимальні цілі. Тому – тільки ліцензія.

- Який часовий показник стане для вас успіхом?

- Якщо завоювання олімпійської ліцензії – це задача-максимум, а для цього треба буде обов’язково виходити з 3.30, то задача-мінімум для мене на цих змаганнях - 3.32,5.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»

Canoe of Ukraine support



Новини Україна

05 травня 2024

Юрій ЛИСЯНИЙ: «В боротьбі за олімпійську ліцензію хлопці мають відпрацювати на 110%»

Старший тренер збірної України Юрій ЛИСЯНИЙ відповів на питання «Веслування України» за підсумками Кубку України,…
04 травня 2024

Роман БУНДЗ: «Віталій Вергелес і Андрій Рибачок заряджені на завоювання олімпійської ліцензії»

Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ в інтерв’ю «Веслування України» поділився враженнями від Кубку України,…
01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…

Міжнародні новини

17 травня 2024

Відновлений після руйнівної повіні каяк-центр прийматиме чемпіонат Європи за участю українців

7 українських спортсменів візьмуть участь у чемпіонаті Європи з веслувального слалому, який розпочався в словенському…
13 травня 2024

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала останню ліцензію для українського веслування. Каноїсти вперше без Олімпіади

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала путівку на Олімпійські ігри-2024 за підсумками європейської кваліфікації, яка відбулася…
07 травня 2024

В середу українські веслувальники розпочнуть боротьбу за останні олімпійські ліцензії

Сайт міжнародної федерації каное опублікував остаточні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в…