Старший тренер збірної України Юрій ЛИСЯНИЙ відповів на питання «Веслування України» за підсумками Кубку України, де його підопічні Данііл ПЛАТАШ і Владислав ЛИСЯНИЙ завоювали путівку на олімпійський відбір (Сегед, 8-9 травня).

КУБОК УКРАЇНИ

- Друге місце двійки Данііл Платаш/ Владислав Лисяний на Кубку України стала несподіванкою для багатьох, але, так розумію, не для вас…

- Так. Я не можу сказати, що це було несподіванкою для мене. Ми націлювалися саме на потрапляння на олімпійську кваліфікацію, саме такі цілі я проговорив у розмові з хлопцями: «За віком ви вже готові боротися на такому рівні». Можливо, вони в глибині душі не вірили в це, але час від часу дивували мене своїми силовими показниками, причому не виконуючи дуже великий обсяг роботи. Наприклад, взяв – і 10 разів вижав 100 кг. Це здивувало, але разом з цим я бачив, що організм хлопців адекватно реагує на навантаження. Йде розвиток – це найголовніше. Іде накопичення, а потім раз - і результат. Фіксуємо та йдемо далі.

Готувалися до сезону в домашніх умовах, окремо від збірної України – про це була домовленість з головним тренером збірної України Ігорем Нагаєвим. В цьому я бачу такий плюс: коли тренуєшся в команді, всі знають швидкість один одного, а коли тренуєшся окремо, порівнювати ні з ким, а коли не знаєш швидкість конкурентів, у тебе немає ніяких обмежень, перед усім, в голові.

- Були задоволені проходженням у фіналі Кубку України?

- Не повною мірою. Не все мені сподобалося в проходженні. Але разом з цим ми виконали задачу, і потенціал для підвищення швидкості теж маємо.

Взагалі, Кубок України багато чого показав і був дуже корисним для учасників, зокрема для моїх вихованців. Перед усім, через те, що у змаганнях брали участь байдарка-четвірка і байдарка-двійка, які входять в число кращих в світі, і спортсмени могли порівнювати свої сили зі світовими зразками на одній воді, а не теоретично. Раніше ми могли тільки в голові малювати відстань від світових лідерів, зараз ми можемо побачити їх на власні очі. А які битви були в одиночках були в спринті та на 500-метрівці?! Це справжня краса веслування!

UkrCup day1 medals 9042

21 квітня 2024 року. Умань. Владислав ЛИСЯНИЙ і Данііл ПЛАТАШ на другій сходинці п'єдесталу змагань на дистанції 500 м. На вищій сходинці - олімпійська двійка Олег КУХАРИК/ Ігор ТРУНОВ.

ПІДГОТОВКА

- За кілька днів вже до олімпійської кваліфікації. Розкажіть, як пройшла підготовка?

- Підготовка до неї, можна сказати, розпочалася 24 квітня, коли на Кубку України відбувалися змагання на дистанції 200 м, адже в цей день Данііл і Владислав провели по 6 гонок, якщо враховувати двійки і одиночки – раніше такого досвіду у них не було. З одного боку, це стресове навантаження, з іншого, під час цього нон-стопу вони змогли, як то кажуть, розкрутитися, провести швидкісну роботу. Ми, можна сказати, провели ефективну тренувальну роботу в змагальному режимі. Після цього я дав їм можливість кілька днів відпочити, адже треба було відновитися, перш за все, емоційно. В суботу ми провели тренування технічного характеру, а з понеділок розпочали заключний блок підготовки.

Упродовж майже тижня підготовки ми мали пройтись по тим якостям, що ми виховували – трохи їх підточити. Маю на увазі швидкість, витривалість, силу і спритність. Звісно, проводили і відновлювальні процедури – масаж, баня. Працювали на навантаженні десь 50%.

Lysyany 04 0

ОЛІМПІЙСЬКА КВАЛІФІКАЦІЯ

- В перші хвилини після фінішу на Кубку України хлопці явно ще не розуміли, що зробили. Вони вже усвідомили, куди їдуть?

- Так, усвідомили. Я з ними розмовляв на цю тему, і бачу, що вони налаштовані показати результат. Від двійки не чекають ліцензії, тож задача на них не тисне. Вони вже зробили 50% справи, відібравшись на кваліфікацію. Решту намагатимуться зробити в Сегеді.

- Думаю, що багатьох юних веслувальників результат молодіжної двійки вже є прикладом, оскільки Данііл і Владислав показали, що в цьому віці вже можна боротися з дорослими. Значить, це можливо…

- Можливо, й так. Але не хочеться зупинятися на досягнутому. Будемо прагнути до нових висот.

- Суперників на відборі аналізували?

- Ні. Не бачу сенсу. Перед хлопцями є задача показати певний час. Мають показати свій кращий результат, мають вийти на дистанцію і відпрацювати на 110%. Виїхати із «1.30» було б дуже здорово для них.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»

Canoe of Ukraine support



Новини Україна

05 травня 2024

Юрій ЛИСЯНИЙ: «В боротьбі за олімпійську ліцензію хлопці мають відпрацювати на 110%»

Старший тренер збірної України Юрій ЛИСЯНИЙ відповів на питання «Веслування України» за підсумками Кубку України,…
04 травня 2024

Роман БУНДЗ: «Віталій Вергелес і Андрій Рибачок заряджені на завоювання олімпійської ліцензії»

Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ в інтерв’ю «Веслування України» поділився враженнями від Кубку України,…
01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…

Міжнародні новини

17 травня 2024

Відновлений після руйнівної повіні каяк-центр прийматиме чемпіонат Європи за участю українців

7 українських спортсменів візьмуть участь у чемпіонаті Європи з веслувального слалому, який розпочався в словенському…
13 травня 2024

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала останню ліцензію для українського веслування. Каноїсти вперше без Олімпіади

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала путівку на Олімпійські ігри-2024 за підсумками європейської кваліфікації, яка відбулася…
07 травня 2024

В середу українські веслувальники розпочнуть боротьбу за останні олімпійські ліцензії

Сайт міжнародної федерації каное опублікував остаточні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в…