НОК України, Мінмолодьспорт України і Федерація каное України вказали керівництву Міжнародного олімпійського комітету та Міжнародної федерації каное на грубе порушення рекомендацій МОК.

ЩО ЗРОБЛЕНО

Як повідомив сайт НОК України, президент НОК України Вадим Гутцайт, т.в.о. Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний та президент Федерації каное України Ігор Слівінський надіслали спільний лист керівництву МОК та Міжнародної федерації каное, в якому вказали на грубе порушення рекомендацій МОК.

СУТЬ СПРАВИ

Мова йде про те, що команди (двійки) російських і білоруських спортсменів – як чоловічі, так і жіночі – отримали дозвіл на участь у нейтральному статусі на європейському олімпійському кваліфікаційному відборі з веслування на байдарках та каное, запланованому на 8-9 травня 2024 року в Сегеді, Угорщина.

«Ці учасники представляють Російську Федерацію та Республіку Білорусь відповідно: Уладислав Кравець, Дмитро Натинчик (білорусь, байдарка-двійка, 500 м), Віталій Єршов/ Максим Спесивцев (росія, байдарка-двійка, 500 м), Анастасія Долгова/ Світлана Черніговська (росія, байдарка-двійка, 500 м), Міхаїл Павлов (каное-двійка, 500 м), Вероніка Лянюк/ Марія Каваленка (білорусь, байдарка-двійка, 500 м)», - йдеться в новині на сайті НОК України

ВАЖЛИВІ НЮАНСИ

В листі, текст якого ми опублікуємо нижче (оригінал є на сайті НОК України.- «Веслування України») ще не вказані 5 спортсменів, які виступають в каное-двійках - Віталій Асецький/ Уладислав Палешко, Ангеліна Барданоуская/ Ольга Клімава (обидва – білорусь, каное-двійка, 500 м), а також Захар Петров, який заявлений в двійці з Міхаїлом Павловим на дистанції 500 м.

В чоловічій каное-двійці одним з головних претендентів на завоювання ліцензії (в цьому виді одна квота) є український екіпаж Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК

Остаточний склад стартових протоколів має бути оприлюднений напередодні першого дня змагань, тобто 7 травня.

2024 icf preliminary startlist 01

2024 icf preliminary startlist 01

РЕКОМЕНДАЦІЇ МОК

Рекомендації МОК чітко зазначають, що команди атлетів з російським чи білоруським паспортом не можуть бути допущені. У інших видах спорту участь команд (дуетів у художньому плаванні чи екіпажів - пар, четвірок - у веслуванні) не дозволяється.

Підписанти просять врахувати цю інформацію та вжити всіх можливих заходів у межах компетенції, щоб запобігти участі команд російських і білоруських атлетів у міжнародних змаганнях, включаючи європейські олімпійські кваліфікації та інші кваліфікаційні турніри до Олімпійських ігор.

Незмінною залишається позиція України, що в умовах досі триваючої безпрецедентної жорстокої військової агресії російської федерації з підтримкою республіки білорусь проти України, представники держав-агресорів не мають права бути присутніми на міжнародних спортивних аренах у будь-якому статусі.

ЗМІСТ ЛИСТА

«Шановні панове!

Національний олімпійський комітет України, Міністерство молоді та спорту України та Федерація каное України висловлюють Вам свою повагу та повідомляють вам про наступне.

Хочемо ще раз підкреслити незмінність позиції України на тлі безпрецедентної жорстокої військової агресії російської федерації проти України, яка досі триває, за підтримки республіки білорусь - представників держав-агресорів, які не повинні бути присутніми на міжнародних спортивних аренах у будь-якому статусі.

Повідомляємо, що нам стало відомо про те, що команди (двійки) у складі російських та білоруських спортсменів - як чоловічі, так і жіночі отримали дозвіл за участь у нейтральному статусі в європейській олімпійській кваліфікації з веслування на байдарках та каное заплановано на 8-9 травня 2024 р. у м. Сегед, Угорщина. Ці учасники представляють російську федерацію та республіку білорусь: Уладзіслав Кравець, Дмитро Натинчик, Віталій Єршов, Максим Спесивцев, Анастасія Долгова, Світлана Чернігівська, Міхаїл Павлов, Вераніка Лянюк, Марія Каваленка.

Ми глибоко стурбовані цією подією та просимо усунути це порушення умов, встановлених МОК для допуску команд спортсменів з російської федерації та республіки білорусь у нейтральному статусі до олімпійського відбору.

У рекомендаціях МОК чітко зазначено, що команди, у склад входять спортсмени з російським, або білоруським паспортом, не розглядаються. В інших видах спорту участь команд (дуетів у артистичному плаванні, або екіпажів - пар, четвірок - у академічному веслуванні) не допускається.

Просимо вас врахувати цю інформацію та вжити будь-яких можливих заходів у межах вашого повноваження не допускати участі команд російських і білоруських спортсменів у міжнародні змагання, в тому числі Європейській олімпійській кваліфікації та інші кваліфікаційні турніри до Олімпійських ігор.

Хочемо ще раз підкреслити непохитну позицію України. Поки російські війська за підтримки білоруського уряду продовжують вести жорстоку війну проти українського народу, російським і білоруським спортсменам необхідно заборонити участь у будь-яких міжнародних змаганнях у будь-якому, в тому числі нейтральному, статусі.

Розраховуємо на вашу солідарність з українським олімпійським спортивним рухом.

З повагою,

Президент Національного олімпійського комітету Вадим ГУЦАЙТ,

т.в.о. Міністра молоді та спорту України Матвій БІДНИЙ,

президент Федерації каное України Ігор СЛІВІНСЬКИЙ»

ОРИГІНАЛ ЛИСТА (джерело - noc-ukr.org)

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»

Canoe of Ukraine support



Новини Україна

05 травня 2024

Юрій ЛИСЯНИЙ: «В боротьбі за олімпійську ліцензію хлопці мають відпрацювати на 110%»

Старший тренер збірної України Юрій ЛИСЯНИЙ відповів на питання «Веслування України» за підсумками Кубку України,…
04 травня 2024

Роман БУНДЗ: «Віталій Вергелес і Андрій Рибачок заряджені на завоювання олімпійської ліцензії»

Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ в інтерв’ю «Веслування України» поділився враженнями від Кубку України,…
01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…

Міжнародні новини

17 травня 2024

Відновлений після руйнівної повіні каяк-центр прийматиме чемпіонат Європи за участю українців

7 українських спортсменів візьмуть участь у чемпіонаті Європи з веслувального слалому, який розпочався в словенському…
13 травня 2024

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала останню ліцензію для українського веслування. Каноїсти вперше без Олімпіади

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала путівку на Олімпійські ігри-2024 за підсумками європейської кваліфікації, яка відбулася…
07 травня 2024

В середу українські веслувальники розпочнуть боротьбу за останні олімпійські ліцензії

Сайт міжнародної федерації каное опублікував остаточні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в…